Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328989
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Witam serdecznie.
Film oglądnąłem w sobotę, mam mieszane uczucia... Nie chcę już pisać, że brak efektu 'wow' (po pierwszej części Hobbita i LOTR ciężko już by było o taki).
Może najpierw plusy:
* jak zwykle niesamowita dbałość o szczegóły. Kostiumy, dekoracje, plenery. Scena czasem trwa 3 sekundy a sztab ludzi musiał pewnie pracować nad elementem garderoby przez miesiąc,
* Evangeline Lilly (Tauriel)... ojojoj... :-)
* przefantastycznie pokazane przywary każdej rasy, szczególnie ludzkiej (Władca Esgaroth i jego przydupas Alfrid)
* na koniec - postać smoka. Chyba jedna z lepszych animacji komputerowych, jakie widziałem.

Minusy:
* nie wiem czemu, ale w tej części irytuje mnie postać Bilbo... przeszkadza mi w filmie :> Martin Freeman powinien być chyba animowany komputerowo w scenach akcji... Myślałem, że nic mnie już bardziej nie zdziwi, niż mordobicia w wykonaniu Matta Damona (Tożsamość Bourne), ale Pan Freeman jest duuuużo "lepszy". Moim zdaniem koszmar tej części. Ogólnie sceny z pierscieniem i ciągłym znikaniem... źle pokazane, źle wytłumaczone.
* Orlando Bloom - no nawet Orlando się starzeje, niektóre kadry pokazują, że nie jest już doskonałym Elfem, jak w LOTR. W niektórych zbliżeniach pewnie musieli mocno się nastarać, żeby makijaż nie odpadł (mam wrażenie, że Legolas został stworzony przez Tolkiena specjalnie dla Pana Blooma, w innych rolach nie mogę zdierżyć tego aktora),
* muzyka - ładna, ale mnie nie zapadnie w pamięć,
* pierwszy raz od czasów LOTR i Hobbita 1 byłem poirytowany dwoma bluescreenami!
Inna sprawa, że ponad 2.5 godziny zleciały, jak 45 minut. Jak sobie jeszcze coś przypomnę, dopiszę... Zapraszam do dyskusji!

ocenił(a) film na 8
bachus_filmweb

Idę dziś na 20:00 - pogadamy jak wróce ;-)

bachus_filmweb

Całkiem fajne streszczenie wrażeń. Ja na film jeszcze sobie trochę poczekam. A powiedz mi sekwencja ze smokiem jest ponoć jedną z lepszych i dłuższych. Czytałąm opinie że smoczuś skrada każdą minute. Jak się do tego odniesiesz ?

ocenił(a) film na 8
sentia

Powiem tylko tak - osiągnąłem już wiek Jezusowy, ale gdyby ktoś w kinie poświecił latarką, to pewnie bym wyglądał. jak dzieciak oglądający z zapartym tchem jednocześnie "Macgyvera", "Drużynę A" i "Różową Landrynkę". Dobrze, że sceny nie były o kilka minut dłuższe, bo pewnie bym zszedł na bezdech. Tutaj pojawia się "kunszt" Martina Freemana - za niektóre ujęcia, dialogi ze smokiem Oskar, za inne "Złota Malina". Sceny humorystyczne ze Smaug wypadły moim zdaniem żałośnie, drewnianie, jak niektóre programy paradokumentalne w popularnej stacji TV.

Zapomniałem napisać (uwaga, malutki spojler pod spodem!)
.
.
.
Pojedynek Gandalfa z cieniem - warto dla tej sceny iść do kina, na mnie zrobiła scena niesamowite wrażenie, porównywalne z samym smokiem: świetnie wykonana artystycznie.

ocenił(a) film na 7
sentia

Smok faktycznie jest najjaśniejszym punktem filmu:) Jak dla mnie oczywiście. Moim zdaniem Freeman wyszedł przekonująco, czego nie można napisać o paru innych aktorach. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 7
bachus_filmweb

A jakim wydarzeniem kończy się ta część?

ocenił(a) film na 8
Niktwazny8

Jak w odpowiedzi robi się spojler?

ocenił(a) film na 8
bachus_filmweb

Trochę niesprawiedliwie wypisałeś te wady. Chodzi mi mimo wszystko o muzykę, piszesz że ładna ale nie zapada w pamięć, to chyba nie znaczy że jest minusem filmu.

ocenił(a) film na 8
retyk1

Może nie trafiło w moje gusta... DOBRA muzyka, ale nie dostałem takiego kopa jak po LOTR, czy pierwszej części Hobbita.

ocenił(a) film na 9
bachus_filmweb

sam musze zobaczysz zeby ocenic twoje plusy i minusy ;_)
Ogolnie zauwazylem po recenzjach ze ludziom sie podobaja przerozne sceny bardziej i mniej wiec wychodzi na to ze Hobbit 2 zupelnie podzielil krytykow.
Jednym sie podoba Bloom a innym Lili ;]

ocenił(a) film na 8
lavrenzo84

Może źle zabrzmiało w mojej wypowiedzi - aktor się starzeje i tyle, ale rola jest idealna dla niego! Poznajemy dopiero elfy (co też jest świetnie przedstawione - ich wady i zalety).

ocenił(a) film na 9
bachus_filmweb

Kto czytał książki ten wie ..że Elfy nie są idealne ;)

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Od tego zacząłem mój wpis, że druga część Hobbita świetnie ukazuje wady wszystkich ras.

ocenił(a) film na 9
bachus_filmweb

Szkoda że w Polsce Pedauy chcą zarobić na widowni .... i musimy się męczyć ...

ocenił(a) film na 8
Joseph88

To poważnie chodzi o widownie i że po świętach? Przecież masa osób przez to właśnie obejrzy jakiegoś skrinera nagrywanego pionowo odkurzaczem z dubingiem mandżurskim i napisami po Rosyjsku.

ocenił(a) film na 9
bachus_filmweb

Dokładnie ale tym debilom tego nie wyjaśnisz ... nie wyjaśnisz również że dla wielu pójście w pierwszy czy drugi dzień będzie nie możliwe bo będą spędzać go przy stole ...z rodziną . Głupie dekle...

ocenił(a) film na 7
bachus_filmweb

No niestety.

ocenił(a) film na 10
bachus_filmweb

Bluescreeny? W kinie? To musiało być wkurzające ;) http://wstaw.org/m/2013/12/17/kino_bs_png_750x750_q85.jpg

ocenił(a) film na 8
LordAngmar

hahahahah padłem :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem