PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Widzę, iż mimo tego, że premiera w Polsce odbędzie się za 3 tygodnie a światowa z tego co pamiętam 13 grudnia (nie liczę ostatniego premierowego pokazu w USA), film oceniło już 13 osób, które "zapewne" film widziały. Ciekawy jestem czy będzie podobnie jak w przypadku Unexpected Jurney, gdzie pojawiło się sporo grono osób które filmu nie widziało a oceniało na 1. Swoją drogą to chyba jeden z bardziej hejtowanych filmów na tym portalu. Naturalnie nie twierdzę, że należy dawać jedynie oceny 10,9 czy 8, ale 1 to już zwykły hejt...

ocenił(a) film na 7
Wojak_KSW

A dawanie 10 za nie ujrzany to co...? Zwykły trolling. Tak samo jak dawanie 10 tek już po obejrzeniu, ale bez namysłu, tylko walnę 10tkę bo tak. Trolle idą w dwie strony. Najlepsze są oceny nie hejterów, nie psychofanów (fanboyów) tylko po prostu miłośników filmów. Wg. mnie to oni dają najrozsądniejsze oceny nie podparte żadną ideologią.

straightlines

Zgadzam się, że ocenianie filmu na jakąkolwiek ocenę przed obejrzeniem go jest bezsensowne. Pewnie, że ocena idealna byłaby możliwa do uzyskania jedynie poprzez głosy obiektywnych widzów, którzy nie wychylają się ani w jedną ani w drugą stronę lecz wiemy, że to jest niestety niemożliwe.
Prędzej jednak już mogę zrozumieć ocenę 10 dla filmu, oddaną przez fana filmu, który np. kocha tematykę poruszoną w danym filmie, czy pewnie jak w wypadku Hobbita, świat wykreowany przez Tolkiena przeniesiony na ekran przez Jacksona
Natomiast jeśli ktoś uwielbia np. filmy sensacyjne a nienawidzi i nie ogląda filmów, które zawierają w sobie jakieś wymyślony przez pisarza bądź reżysera świat czy rzeczy to niech ich nie ocenia na zasadzie - "nie widziałem ale daje 1/10 bo nie lubię takich filmów" "elfy, krasnoludki-kto ogląda takie gówno? daje 1/10"
Inną kwestią są osoby które obejrzały film i powiedzmy, że wybitnie im nie spasował i oceniły go na 1/10. Choć pewnie z całej populacji osób które oceniły film na 1 to takich osób to pewnie był z procent.
Chciałbym, żeby po premierze forum Pustkowia, było miejscem gdzie będzie się można wymienić spostrzeżeniami, ciekawostkami na temat filmu a nie ciągłymi kłótniami i bezsensownymi tematami, ale zapewne są to czcze życzenia ;)

Wojak_KSW

Dawanie ocen przed oglądnięciem = żal.

ocenił(a) film na 9
Wojak_KSW

A ja myślę, że każdy może sobie oceniać filmy jak chce i nic nikomu do tego. Ludzie będą wyrażać swoją opinię w taki sposób jak potrafią. Niech każdy pisze co chce, o ile to nie narusza ogólnych zasad regulaminu, niech wyraża swoje zdanie, nawet jeżeli jest to głupie zdanie.
Na pewno pojawią się bezsensowne wątki, ale przecież można je ignorować i ich nie rozkręcać. Część dyskusji będzie tematyczna i tylko takie mnie interesują.
Co do oceny filmów to uważam, że każdy odbiera je na inny sposób i nie każdy jest w stanie napisać porządną recenzję. Niektórzy napiszą jednym zdaniem, że Hobbit jest do kitu, a jakie są powody, to już ich sprawa, może nie mają szans na zrozumienie czegoś więcej. Szanuję opinie ludzi, którym film się nie podobał, bo mogą być różne oczekiwania, nic mi do tego. Oczywiście wolę kiedy ktoś uzasadni dlaczego tak uważa, mogą mu się nie podobać rozbieżności pomiędzy scenariuszem a powieścią, albo sztuczne efekty specjalne, ale może ktoś po prostu woli Harrego Pottera, Zmierzch albo gustuje tylko w polskich serialach i komediach romantycznych, to co ja mu poradzę, że ma inny gust. Usłyszałam raz od jednej osoby, że woli wykonania piosenek Beatlesów w jakimś Glee, niż w oryginale :o Jak ktoś nie wie kto to John Lennon albo Freddie Mercury, to nie spodziewam się, że zna się na muzyce.

Nie rozumiem dlaczego niektórzy z zasady nie tolerują fantastyki, moim zdaniem nie można przekreślać filmu ze względu na gatunek, dla mnie sa tylko dobrze zrobione i źle zrobione filmy, ale są tacy, którzy nie lubią fantastyki, aby taka osoba się przekonała do tego rodzaju filmu, musi on być wybitny. Myślę, że Władca Pierścieni oczywiście jest absolutnym arcydziełem, już przeszedł do historii kina, pokazano cos czego jeszcze nigdy nie było. Udowodnili, że fantasy może być na wysokim poziomie. Hobbita nie uważam za takie arcydzieło, ale ma szanse nas jeszcze zaskoczyć. Na pewno ładnie uzupełnia tamtą trylogię. Ja uwielbiam Hobbita :)

ocenił(a) film na 10
Wojak_KSW

A jedną z tych osób jest nasza "ukochana" sweet_gosia , która juz dała 1/10 nie widząc filmu ;)

ocenił(a) film na 10
Wojak_KSW

Uważam że danie filmowi 1/10 to wielka przesada :( tym bardziej, że nie było go jeszcze w Polsce i nie został obejrzany przez kogoś szkoda psuć Średnią :) Ja osobiście kocham fantastyke to jedna z moich ulubionych rodzajów filmów i Hobbit spełnia moją kryterię najlepszych :)

spartakus_filmweb

ty też już oceniłeś ! natychmiast usuń ocenę !

ocenił(a) film na 7
spartakus_filmweb

Wpadłeś:)

straightlines

xD exposed

spartakus_filmweb

Wydało się chłopcze.

spartakus_filmweb

dalej kasuj tę ocenę trollu i nie błaznuj !

PS. lubię pociągi...

ocenił(a) film na 7
spartakus_filmweb

Kolego sam psujesz średnią, nieobiektywną oceną:P Jaką oceną, ty filmu nie widziałęś a wystawiłeś ocenę. Trolling=level hard.

spartakus_filmweb

jeśli nie skasujesz oceny to cię zgłoszę (mam dowód że filmu nie widziałeś) i skasują ci konto !

ocenił(a) film na 10
spartakus_filmweb

Hahaha to nie ja tylko moj cioteczny dal ocene zna moje haslo skubany hahah Juz się tak nie jarajcie tymi ocenami :P ja daje ocene jak obejrze film haha :P