Była ta premiera 2 grudnia czy nie? Bo nigdzie nie moge znaleźć żadnych informacji, i jak było z
kasą za otwarcie?
Jednak nie było. na stronie amerykańskiego BoxOffice widnieje data 13 grudnia także na filmwebie jest pomyłka
Premiera odbyła się 2giego grudnia.
Są nawet relacje:
http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/inside-hobbit-desolation-smaug-prem iere-661467
skoro tak, to czemu jeszcze nie piszą nic o otwarciu w kinach w USA? Nic nie wiadomo ile zarobił itp
S_T_P wyjaśnij proszę? zawsze myślałem że jak jest premiera to film się pojawia w tym dniu w kinach
No więc nie zawsze tak jest i Pustkowie Smauga jest tego przykładem. Premiera miała miejsce 2XII a kinowa dystrybucja (Theatrical release)startuje 11XII :)
Czemu tak jest? Może producent liczy, że dziennikarze zdążą opublikować dużo recenzji zanim ludzie pójdą do kin.
Może te recenzje publikowane na każdm kroku mają nas jeszcze bardziej nakręcić?
Może te 2 tygodnie miałyby być czasem na drobne poprawki?
Nie wiem, nie znam się na fimowym marketingu :))
Właśnie tak jest wszystko specjalnie i za pieniądze prestiż się liczy :) i recenzje które ludzie czytają przed pójciem do kina oni wiedzą co robią :D najpierw jest dla vipów potem dla krytykow, dziennikarzy i na końcu dla zwykłych szarych ludzi :)
Masz na FW przecież napisane, że to była premiera uroczysta, czyli promocyjna z udziałem gwiazd filmu, grupy dziennikarzy i specjalnych gości.
Tak dla vipów zawsze jest wcześniej aby wszystko tam przygotować czekamy na 27 Grudnia :D
no to jestem ciekawy jakie będzie otwarcie jak wejdzie do kin w USA na dobre, może jakiś rekordzik tegoroczny?:)
Rekordzik tegoroczny ? Jak można się hańbić taką naiwnością :)
Rekord otwarcia w grudniu w Usa wynosi zaledwie 84mln.
A ty byś chciał by przebił 174mln zarobione przez IM3.
nie śledziłem statystyk na bieżąco ale film ma potencjał by coś uszczknąć powyżej tych 84mln. IM3 miał premiere w maju, a wiadomo że wiosenne i letnie premiery są lepiej oglądane. Chociaż taki Avatar czy Titanic pokazały że to nie koniecznie musi być okres letni, takżę wszystko się wg mnie może zdarzyć. Co do otwarcia to masz rację że raczej nie ma szans, ale jeśli chodzi o ogólny wynik to już niewiadomo, choć pierwsza część nie zarobiła aż tak dużo, jak to bylo chyba oczekiwane.
Avatar miał mniejsze otwarcie niż Hobbit, bo 77mln. Titanic dopiero miał małe.
Ale te filmy miały długie nogi mimo nie oszałamiających otwarć :)
Największe otwarcia notowane są w maju, lipcu, listopadzie. Niezłe są też w czerwcu.
Hmm Hobbit pierwszy na otwarciu 84mln, a ogółem ledwo ponad 300mln.
Nie wydaje się mi, że druga część może nagle zarobić w Usa te 100mln więcej.
Sądzę, że jest duża szansa, że pobije rekord otwarcia grudniowego 84mln z poprzedniego roku,
ale do 400mln w Usa raczej nie dobije. Natomiast siłą Hobbita była reszta świata, gdzie zarobił ponad 700mln.
Teraz może być jeszcze lepiej, bo film zbiera lepsze recenzje od pierwszej części.