Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328989
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Sindarowie

ocenił(a) film na 10

Czy też zauważyliście ten smaczek który ukazał Pi-Dżej , ewidenta różnica miedzy Noldorami - Galdriela , Lorien , Rivendell a Sindarami z Leśnego królestwa ? Noldorowie dostojni , Sindarowie widać po strażnikach mających zapędy do alkoholu , pijacy spiący na warcie , sama ich wieksza wrogość i niegościnność w stosunku do Noldorów czy Leśnych Elfów z Lothlorien i ich inteligencja . Albo mi sie tylko tak wydawało albo to był celowy zabieg Jacksona . Sama ich porywczość ich charakteryzuje - tu sie odniose do drugiej ery i bitwy pod Dagorlad , to przez nierozwage Orophera ojca Thranduila Sindarowie stracili 2/3 swojej armi z królem na czele , przez to że nie poczekali na reszte zastępow z Ostatniego Sojuszu . Mam do Was pytanie , zawsze mnie to trapiło żeby pogrupować elfy które zamieszkiwały Śródziemie do konkretnych szczepów i nazwać je jak należy , mam zawsze z tym problem bo jest wiele źródeł i wiele różniących się od siebie :) Niby Elfy z Mrocznej Puszczy to ala Leśne Elfy czy też Zielone , ale Sindarowie. Z kolei elfami leśnymi nazwa się tych z Lorien a elfy zielone to też osobny szczep . Może jest ktoś kogo też to trapi i zastanawia ? :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
pomidorek126

"Czy też zauważyliście ten smaczek który ukazał Pi-Dżej , ewidenta różnica miedzy Noldorami - Galdriela , Lorien , Rivendell a Sindarami z Leśnego królestwa ? Noldorowie dostojni , Sindarowie widać po strażnikach mających zapędy do alkoholu , pijacy spiący na warcie , sama ich wieksza wrogość i niegościnność w stosunku do Noldorów czy Leśnych Elfów z Lothlorien i ich inteligencja . Albo mi sie tylko tak wydawało albo to był celowy zabieg Jacksona"

PJ sam mówił - odpowiadając na pytanie uber-fana Tolkiena czyli Stephena Colberta - że elfy z Mirkwood zostały "zaprojektowane" specjalnie tak, żeby różnica między nimi a tymi z Lorien czy Rivendell była wyraźna. Widać to w zachowaniu, jak i w strojach.