Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Spoilery

ocenił(a) film na 9

Tak, to sa prawdziwe spoilery.
Film widzialem wczoraj na premierze w Szwecji.
Czytasz na wlasna odpowiedzialnosc...

- Film zaczyna sie scena w Gospodzie pod rozbrykanym kucykiem.
Thorin idzie tam i spotyka Gandalfa, tam umawiaja sie co do rozpoczecia wyprawy.
- Beorn jest w filmie bardzo krotko.
- Kili jest ranny w noge strzala orca.
Przez to zostaje zostawiony w Dale kiedy Bilbo i Krasnoludy odplywaja do Erebor.
Fili rowniez zostaje, odmawia zostawienia brata samego.
Bofur nie zdarza na lodz i tez zostaje.
- Film konczy sie w tym samym momencie co rozdzial 12 w ksiazce (Smaug odlatuje do Dale)
Pojawia sie rowniez pewien clifhanger, gdyz Bard zostaje uwieziony.

ocenił(a) film na 9
FenrirLokeson

Jedną krótką rzecz powiedz... czy w Dol Guldur była jakaś akcja i czy Radagast także, tak jak i Gandalf (co widać było na tv spocie), używał magii w walce/obronie? :-)

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Silne spoilery

W Dol Guldur Gandalf poszedł sobie na spacerek i dostał wpieprz od Sarumana, wylądował w klatce. Walka światłości przeciw ciemności była bardzo ekscytująca i fajna wizualnie, no ale Gandalf sobie nie poradził.
Nie przypominam sobie żeby Radagast używał jakiejkolwiek magi, było go mało, tak jak w poprzedniej części jeździł na królikach i łapał ptaszki pod czapkę :D

ocenił(a) film na 10
TadekPL89

Sarumana? a nie Saurona/Nekromanty?

ocenił(a) film na 9
TadekPL89

Eee... zaczekam na film :-) Skoro Saurona od Sarumana nie odróżniasz, to chyba wolę nie mieć tego typu żadnych opinii niż mieć z takim błędem :P
Ale dzięki...

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

A dupi mi się w głowie :D wszystko takie do siebie podobne. Zresztą Saruman i tak będzie po stronie Saurona :D

khazad7_2

To raczej niezaufane źródło:P

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Wrzuciłbym ci zdjęcie z biletem ale jakoś nie mogę, coś mi regulamin nie pozwala :D

FenrirLokeson

no i jak z tym 'zgwałconym' bolgiem? jak wygląda

ocenił(a) film na 9
sabciaa

Tak:
http://static2.wikia.nocookie.net/__cb20131209202134/lotr/images/c/c8/Desolation OfSmaugBolgNewAppearance.jpg

ocenił(a) film na 9
FenrirLokeson

Jak przedstawili Saurona?

ocenił(a) film na 9
guccik

Prawie go nie bylo

FenrirLokeson

A pisali w recenzjach, że Gandalf go spotkał w Dol Guldur.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Bo go spotkał i w z nim się zmagał, walczył, światłość przeciwko ciemności. Nie było jego twarzy, na początku było oko, potem wyłoniła się sylwetka, koniec ujęcia :P

FenrirLokeson

ok, a jak wrażenia, oceniłeś już film?

ocenił(a) film na 9
sabciaa

Swietny!
narazie 9/10, ale jak zobacze go jeszcze pare razy to moze zmienie na 10.
Nie mozna o jeszcze oceniac niestety, nie wiem dlaczego :P

FenrirLokeson

a czy pojawia się w filmie gollum ? i jak dużo czasu ekranowego poświęcono beornowi ?

lolmiki

Golluma nie ma.

ocenił(a) film na 9
lolmiki

Napisalem ze krotko

FenrirLokeson

Pewnie tylko poczatek. tak jak w ksiażce

ocenił(a) film na 9
FenrirLokeson

Dlaczego Bard zostaje uwięziony ? i jak się on tam prezentuje ogólnie ?

sandrasakaszfil

SPOJLER!!!

Bard jest potomkiem jedynej osoby z Ereboru, która była w stanie zabić Smauga "czarną strzałą". Sam ma ostatnią "czarną strzałę". Jest ojcem trójki dzieci (syn i dwie córki, żona nie żyje) oraz przewoźnikiem zasobów z Lake Town do miasta elfów. Niezbyt lubiany przez burmistrza Lake Town i jego przydupasa. Jest dobrym i uczciwym człowiekiem. Jako jedyny zdaje sobie sprawę jakim zagrożeniem może być Smaug. Przemyca Bilba i krasnoludy do miasta. Przyjmuje porzuconego Killiego gdy ten choruje z powodu zapalenia rany.

artch

Zapomniałem dopisać. SPOILER!

Zostaje uwięziony przez burmistrza, bo ten obawia się utraty władzy.

ocenił(a) film na 8
sandrasakaszfil

Bard podpadł temu gościowi co rządził tym miastem na wodzie, znaczy się ten przydupas tego gości coś mu tam na niego nagadał i go zamknęli. A zamknęli go akurat jak szedł z czarną włócznią czy jakoś tak to się zwało, jego ojciec strzelał z tego do smoka z balisty jak zaatakował to miasto pod górą, raz chybił, a za drugim razem wybił smokowi jedną łuskę, co dojrzał Bilbo kiedy gaworzył z smokiem w skarbcu. Szedł z tą włócznią ale go zgarnęli, na szczęści dał ją synowi a ten ją schował na łódce.

ocenił(a) film na 10
TadekPL89

To ja też mam pytanie o parringu Tauriel i Kili?Jak on wygląda?Czy Legolas jest zazdrosny itd?

ocenił(a) film na 8
Velice

Wszystko bardzo subtelnie ukazane, w stylu miłość od pierwszego wejrzenia, tak to wyglądało. Pewne zauroczenie, fascynacja. Tauriel uciekła od elfów, mimo iż ci zamknęli całą tą swoją twierdzę, po tym jak ork którego wzięli za zakładnika wyjawił, że trafiła go zatruta strzała. No i go potem uleczyła jakimś zielskiem i modlitwą (zaklęciem). Legolas jest zazdrosny ale tego nie pokazuje.

TadekPL89

Parę razy marszczy brwi, nic poza tym ;-D

FenrirLokeson

Czy w filmie występuje Galadriela lub Saruman? :)

Puchy11

Galadriela pokazana jest tylko raz w retrospekcji (rozmowie telepatycznej?) Gandalfa.
Saruman nie występuje w drugiej części Hobbita.

artch

To dobrze że chociaz jest Galadriela. Kocham tę postac:)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

No i co? Widać, że chyba jednak na ratunek Gandalfowi nie pogna do Dol Guldur... a taki pewien byłeś, jak zresztą wszystkiego o czym pisałeś :-)

khazad7_2

Pogna. W 3 czesci. Zakład?

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Do tej pory byłeś święcie przekonany, że nastąpi to w 2 części filmu :-)
Ok, nic już nie mówię. Kolejny raz dałeś do zrozumienia, że piszesz zwyczajne głupoty :-) Ale i na takie treści są amatorzy i z pewnością czytelników wielu znajdziesz ;) Grunt to trzymać się mocno nurtu którym się płynie, prawda? :-)

Pozdrawiam.

khazad7_2

Ja tylko pisze o tym, co jest potwierdzone przez samych aktorów w tym wypadku Iana MC Kellena. Jak nie potrafisz czytac to do szkoły.

kamilxxx09

Galadriela miała wielki udział w przegnaniu Saurona z Dol Guldur więc na pewno będzie.