Witam
Mam prośbę - czy ktoś mógłby napisać w pięciu zdaniach jak według książki powinna wyglądać
ostatnia część Hobbita? Czytałem gdzieś że ma być jakaś wielka bitwa?
Z góry dzięki :)
Smaug leci do Miasta Na Jeziorze i robi masakrę.
Bard zabija smoka czarną strzałą. Wszyscy się cieszą. Chcą Barda na króla.
Ptaki roznoszą nowiny o śmierci smoka. Thranduil z armią, ludzie z Miasta - wszyscy zmierzają do Samotnej Góry po skarby.
Kruki przynoszą Thorinowi wieści o śmierci smoka i o armiach idących na Erebor - ten wysyła ptaki do innych plemion krasnoludów po wsparcie i barykaduje się w Samotnej Górze. Przybywa Dain.
Thorin szuka Arcyklejnotu (który ma Bilbo, ale nikomu o tym nie mówi); nie chce się dzielić skarbem z innymi ludami, olewa posłańców - zaczyna się oblężenie Góry.
Bilbo wymyka się z Góry, idzie do Thranduila i Barda i oddaje Arcyklejnot temu drugiemu, po czym cichcem wraca do Thorina i kompanii.
Torin zgadza się oddać część skarbów w zamian za Arcyklejnot, ale jest wkurzony na wszystkich. Na Bilba szczególnie. Ogólnie są nieciekawe nastroje.
Pod Górę nadciąga Bolg z armią goblinów i wargów.
Dochodzi do Bitwy Pięciu Armii; wkoło rzeźnia.
Przybywają orły.
Bilbo obrywa i traci przytomność.
Siły elfów, ludzi i krasnoludów pokonują armię goblinów.
Thorin na łożu śmierci godzi się z Bilbem i umiera. Nie żyją też Kili i Fili.
Wszyscy wracają do domu.
+ wyprawka Białej Rady wygania Saurona z Dol Guldur, a Galadriela zaklęciem niszczy jego mury. Podejrzewam, że w filmie pokażą jak Radagast dociera do Galadrieli, która przybędzie na pomoc Gandalfowi... pytanie tylko, kto konkretnie z nimi przybędzie, bo chyba nie we dwoje? Będzie Saruman, Elrond, Thranduil (który wg źródeł też przyczynił się do wygonienia Saurona)...?
W książce tak... natomiast w filmie się możemy spodziewać Radagasta i Beorna (są w zestawach z LEGO związanych z Dol Guldur)
Dziękuję pięknie za odpowiedzi.Jednocześnie też zauważyłem że jest ogrom wątków o tym temacie na Hobbit: Tam i z powrotem. Ale skoro już tu zacząłem to teraz nasunęły mi się takie pytania.
Czy owych pięć armii to armie: krasnoludów, ludzi, elfów, goblinów i orków?
I drugie pytanie, dlaczego we Władcy Pierścienia owe zjednoczone już plemiona krasnoludów w ogóle nie biorą udziału w bitwach?
Krasnoludy brały udział w walkach o śródziemie w LOTR, ale w filmach tego nie pokazano ze względu na trudności i koszta, ukazania tylu małych kolesi walczących z większymi od siebie.
"Bitwa pod Dale - trzydniowe starcie pomiędzy Easterlingami a wojskami Dale i Ereboru. Bitwa ta odbyła się w dniach 15 do 18 marca 3019 TE. Atak Easterlingów na Dale był spowodowany żądaniem Saurona, który w ramach sojuszu z Easteringami kazał im zaatakować sprzymierzeńców Gondoru. Tak szybka decyzja dotycząca ataku zapadła po tym jak Aragorn ujawnił się Sauronowi. Easterlingowie najechali Dale z kierunku wschodniego. Główne starcie rozpoczeło się 15 marca i trwało przez trzy dni. 17 marca zginął król Dale, Brand, który padł u bram Ereboru. Tego samego dnia zginął również Król spod Góry, Dain ll Żelazna Stopa, który chciał odzyskać ciało Branda. Bitwa zakończyła się porażką dla wojsk Dale i Ereboru. Easterlingowie zdobyli miasto Dale, ale nie osiągneli całkowitego sukcesu, ponieważ Erebor nie został zdobyty, a ludzie z Dale i krasnoludu ukryli się we wnętrzu Samotnej Góry."