PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 327123
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga
ocenił(a) film na 9
katie_17

Mój błąd,dzięki za info.Wychodzi na to że będzie większa bitwa niż w Powrocie Króla : )

kacperowski20

Mam taką nadzieję :) Jednocześnie będzie też zdecydowanie bardziej smutniejsza co mi się już mniej podoba ;(

ocenił(a) film na 9
katie_17

Może to i lepiej? Trochę postaci z tego co słyszałem od kolegi zginie.W odróżnieniu od pierwszej części Hobbita która była taka bajkowa,ta będzie bardziej poważna?

kacperowski20

Nie no oni muszą zginąć i gdyby ich nie uśmiercili to nie wiem co bym zrobiła z Peterem Jacksonem, ale pomimo tej świadomości, że tak musi być to będzie straszne :( A jeszcze pewnie nakręca to w odpowiedni dramatyczny sposób... Trzecia część zdecydowanie będzie bardzo emocjonalna, poważna i mroczna i niech nikt już wtedy nie próbuje pisać ze hobbit jest bajeczka dla dzieci.

ocenił(a) film na 7
katie_17

hmm...pewnie zginie ta dziewczyna (?) Legolasa. W końcu nie było jej we Władcy Pierścieni, a ona sama jest dodatkiem, żeby w filmie było więcej bab ;p

Dochuu

Wierz mi gdyby to miała zginać Tauriel to małoby mnie to obeszło. I to nie będzie dziewczyna Legolasa, bo Legolas nigdy nie miał wątku miłosnego w książce. On odpłynął po śmierci Aragorna do valinoru razem z gimlim wiec watek romantyczny byłby niewygodny i bez sensu. gdyby PJ dokonal tego typu zmiany to naraziłby sie na ogromny gniew fanów. Czytałam ze tauriel jest szefową straży thandruilla.

ocenił(a) film na 7
katie_17

ja nie wiem czy by mnie to obeszło czy nie-nie miałam jeszcze szansy jej polubić ;d
legolas nigdy nie miał wątku miłosnego w książce ok, ale może skoro reżyser dodał całkowicie nową postać to i coś w tym temacie zmieni. pożyjemy, zobaczymy.

Dochuu

Tauriel będzie postacią drugoplanowa, a do takich postaci raczej się nie przywiązuje, a przynajmniej nie w takich filmach jak LOTR, gdzie film skupia się na postaciach pierwszoplanowych. Jak pisze że śmierć będzie wzruszająca i emocjonalna to mam na myśli kogoś, do kogo widz jest bardziej przywiązany
Ja mam nadzieje ze legolas pozostanie singlem bo tak jak mówię byłaby to totalna profanacja książki. Zupełnie jak Arwena walcząca w Helmowym jarze (cale szczęście ze tych scen nie dano do ostatecznej wersji filmu). Zmiany są wskazane dopóki nie profanują pierwowzoru. Poza tym gdzie on miałby upchnąć jeszcze wątek miłosny z tauriel. Wystarczająco dużo sie będzie działo w 2 i 3 bez tego. Zresztą ani tauriel ani legolas nie są az tak ważni dla historii, aby ich role tak poszerzać. Niech legolas uratuje ich od pajakow, pokaze sie w palacu a potem podczas bitwy pieciu armii wykona jakiś popisowy numer w trakcie walki ala powalanie olifanta i koniec.

ocenił(a) film na 7
katie_17

ja w sumie będę zadowolona ze wszystkiego haha ;p
nie mogę się doczekać co nam zaserwują w następnych częściach :)

Dochuu

Oj ja to jestem w tym względzie bardziej ortodoksyjna ;) Ale wierz mi jesli na filmach sie wzruszasz to na 3 lepiej weź pudło chusteczek ze sobą. Ja tak będę musiała zrobić bo to co się stanie będzie okropne. Mam żal nawet do Tolkiena za to co zrobił
Rozumiem ze nie czytałaś hobbita wtedy?

ocenił(a) film na 7
katie_17

hobbita czytałam w podstawówce, czyli jakieś 7 lat temu i pojęcie mam raczej blade co to tam się działo...aktualnie odświeżam sobie wszystko ale utknęłam w połowie silmarilionu ;__; jednak poproszę o brak spoilera ;p do hobbita powinnam niedługo dojść ;p

Dochuu

No tak myślałam, dlatego nie piszę kto dokładnie zginie. A Silmarillion to moja ulubiona książka Tolkiena :)

ocenił(a) film na 7
katie_17

mi jak na razie silmarillion się podoba, ale chyba za dużo się tam ciut dzieje i czasami się gubię xD

Dochuu

To jest normalne. Jak tez za pierwszym razem polowy rzeczy nie kojarzyłam bo strasznie dużo tego było. Rożne miejsca, rody, imiona i inne cuda. Dopiero po kilkakrotnym przeczytaniu wszystko stało się o wiele jaśniejsze.

ocenił(a) film na 7
katie_17

hahaha to widzę że długa droga przede mną ;p

Dochuu

Zdecydowanie. To jest ciężka książka, ale zdecydowanie najfajniejsza. Jest jeszcze bardziej baśniowa niż LOTR i Hobbit. Chociaż istnieją jeszcze bardziej skomplikowane. Ja po pierwszym sezonie Gry o tron tez nie kojarzyłam wszystkich co tam są i ich koneksji. Dopiero jak trochę poczytałam na wikipedi i obejrzałam ponownie to pewne rzeczy sie rozjaśniły. A książka jest jeszcze bardziej skomplikowana niz Silmarillion. Nie zamierzam sie za nia zabierać dopóki nie będę miała wszystkich części zakupionych bo nie wyobrażam sobie czytania tego z przerwami.

ocenił(a) film na 7
katie_17

oo,ja właśnie czekam na 3 sezon :P za książki mam zamiar zabrać się dopiero w wakacje, jak będę mogła ze spokojem usiąść i się całkowicie "wtopić" w klimat ;p

Dochuu

Ja tak samo muszę się wtopić w dane uniwersum, ale to z Gry o tron jeszcze u mnie sobie trochę poczeka. Nawet gdybym teraz kupiła wszystkie części to za bardzo jestem wkręcona w Hobbita, żeby zabrać się za coś innego. Jak tylko skończy mi się sesja to chce wszystkie książki Tolkiena sobie odświeżyć. Mam teraz tolkienowskie 1,5 roku :)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Już w książce pomimo oszczędnego opisu było to dość dołujące, a jak to przedstawią w filmie to można nabawić się depresji. To fajne postacie.

MatiZ_3

Zwłaszcza, ze zrobią to z odpowiednia dozą dramatyzmu, smutnej muzyki.... :( jak dla mnie hobbit będzie o wiele bardziej tragiczny niż LOTR, bo tam żadna z głównych postaci nie zginęła i wszyscy mieli swój happy ending (boromira i theodena nie liczę). Co prawda tutaj tez będzie happy ending ale zdecydowanie bardziej gorzki bo zgina aż trzy postacie z czego jedna jest tak ważna jak bilbo.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ale na pewno będzie na co popatrzeć.

MatiZ_3

To nie ulega wątpliwości. Pewnie zrobią jeszcze bardziej epicka bitwę niz w przypadku tej pod helmowym jarem i na polach Pellenoru. 10 tygodni będą ja kręcić :)

ocenił(a) film na 7
katie_17

Z tego co piszecie to zaczynam się powoli bać o postacie z hobbita. Wiem że to tylko film ale jakoś przywiązałam się do tych bohaterów a tu nagle mieliby zginąć? Tragedia ;( Będe musiała chyba zacząć się nastawiać psychicznie na ich śmierć ;)

alienowa

Nie Ty jedna. W książce to poza Bilbem i później po przeczytaniu WP Gandalfa do żadnej postaci nie odczułam przywiązania natomiast w tym filmie to do większości postaci. Dlatego ich śmierć będzie o wiele bardziej tragiczna w filmie niż w książce. W związku z tym zalecam odpowiednie przygotowanie do tego traumatycznego przeżycia. I nie zapomnij wziąć ze sobą pudełka chusteczek. ;)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Może będzie z tego jakiś mezalians i przykładowo Tauriel się spodoba Filiemu albo Bifurowi? Jej uśmiercenie byłoby wtedy dla ludzi idących razem z filmową historią bardziej bolesne. Ciekawi mnie jak ta postać będzie przedstawiona. W WP rozszerzone wątki Arweny i Eowiny były bardzo dobre, więc tutaj mam nadzieję też się spiszą.

kordrum

Tauriel Kiliemu sie spodoba. W jednym z wywiadów Aidan Turner to przyznał i potwierdził, ze przez to jego rola będzie jeszcze bardziej rozszerzona w filmie. Ja mam nadzieje że będzie to na zasadzie nieodwzajemnionego zauroczenia, który wniesie do filmu więcej humoru, a nie melodramatu w stylu Aragorna i Arweny. Albo ze nie skończy sie to jakimś żyli długo i szczęśliwie bo wtedy byłaby to totalna profanacja książki. najlepiej by było gdyby w ogóle sobie to odpuścili bo Hobbit jest świetny również bez wątków romantycznych.

katie_17

Z tego co wiem slubu nie bedzie bo tauriel ma zginąć.

kamilxxx09

takie rozwiązanie może być, chociaz ja słyszałam ze niby kili ma polec w jej obronie. oby to była tylko plotka i sprawdziła sie Twoja wersja

katie_17

Ja słyszałem że to tauriel zginie w obronie legolasa.

kamilxxx09

nie ma jak spekulacje :D

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

myslę że tauriel zginie na 100% bo nie ma jej we władcy pierścieni, a skoro tutaj mają zamiar zrobić z niej dość ważną postać to nie widzę innego wyjscia

ocenił(a) film na 9
Dochuu

Któraś z postaci będzie za nią płakać, żeby było więcej dramatyzmu.

ocenił(a) film na 8
Dochuu

Może też wyruszyć na północ.

ocenił(a) film na 9
LordWieslaw55

Chyba na zachód, jeśli chodzi o tę elfkę.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Kili zginie inaczej jeśli mamy się trzymać książki ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Dochuu

Eee... między Legolasem a Tauriel nie będzie żadnego wątku romantycznego. Gdzieś czytałam, że Peter Jackson mówił, że napewno nie będzie czegoś takiego :)

ocenił(a) film na 6
katie_17

Zaraz że co? Legolas ma uratować ich przed pająkami? To w takim razie niech Gimli zabije Smauga :/

ocenił(a) film na 10
Fladrif

Niestety.

ocenił(a) film na 9
Fladrif

Elfy żyją dłużej niż krasnoludy. W czasie akcji Hobbita Gimliego nie ma jeszcze w planach (jeden z kasnoludów -Gloin- ma zostać jego ojcem) podczas gdy Legolas żyje już od kilkuset lat. Szkoda, że to Legolas ma ich uratować :/ To ograniczyłoby rolę Bilba w historii z pająkami i zepchnęłoby go na dalszy plan :/

Dochuu

Thranduil jest w pierwszej części przecież w dwóch scenach.
Legolas będzie.

ocenił(a) film na 7
obleh

to że jest w pierwszej części to wiem, a ja pytałam o drugą :)

obleh

Skany z najnowszego numeru Empire :)

http://24.media.tumblr.com/d36f49b78616a86898d4dc09f7c9827a/tumblr_mg4gta0uGr1qm 1omno1_1280.jpg
http://24.media.tumblr.com/d6f6459db67f9b352cbedb3eddd151d7/tumblr_mg4gta0uGr1qm 1omno2_1280.jpg
http://25.media.tumblr.com/b4a7aed669eceed6be40b779acb38266/tumblr_mg4gta0uGr1qm 1omno3_1280.jpg

katie_17

http://24.media.tumblr.com/d36f49b78616a86898 d4dc09f7c9827a/tumblr_mg 4gta0uGr1qm1omno1_1280.jpg
http://24.media.tumblr.com/d6f6459db67f9b352 cbedb3eddd151d7/tumblr_mg4gta0uGr1qm1omno2_1280.jpg
http://25.media.tumblr.com/b4a7aed669eceed6be40b779 acb38266/tumblr_mg4gta0uGr1qm1omno3_1280.jpg

obleh

Matt_888 zamieścił info na forum 1 części, co zobaczymy w kolejnych częściach :

http://www.empireonline.com/features/hobbit-2-and-3/p1

ocenił(a) film na 7
Belzebubich

hahaha.spojlery ze strony lego ;D
http://thehobbit.lego.com/pl-pl/characters/tauriel
http://thehobbit.lego.com/pl-pl/characters/legolas
http://thehobbit.lego.com/pl-pl/products/79001

ocenił(a) film na 7
Dochuu

Hehe lego zawsze spoileruje ;D

ocenił(a) film na 9
obleh

Hej, a czy niektóre sceny z pierwszego zwiastuna, to nie są z drugiej części?

Ryloth

Tak. Sceny z Gandalfem w High Fells i Dol Guldur.

obleh

High Fells jest w pierwszej