Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328989
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jak to było z orkami w książce? Morgoth stworzył pierwszą słabiutką odmianę orków (gobliny, orkowie, snaga to synonimy), następnie Sauronowi udało się ich wzmocnić, chodzili wyprostowani i byli ciemniejsi (jak można ich nazwać?) w Cirith Ungol właśnie bije się odmiana pierwszych orków z odmianą orków Saurona?A później Saruman stworzył jeszcze Uruk-Hai, jeszcze silniejszych i przede wszystkim mogących poruszać się za dnia? Czy w książce jest inaczej. Gdzie tu upchnąć bladych orków z Morannon (raczej jakaś odmiana tych pierwszych orków Morgotha, ewoluująca przez wieki, przez różne czynniki? Tak jak nieco różniące się między sobą orkowie/gobliny z Gór Mglistych z Gundabanu i jeszcze inne szczepy to wszystko orkowie z czasów Morgotha po ewolucji?)

ocenił(a) film na 9
tomciog18

Nie wiem czy pamiętasz, taką scenę z ,,Powrotu Króla" podczas, kiedy Frodo jest zamknięty w Wieży na Cirith Ungol. Tam kiedy dochodzi do kłótni orków, nad łupami - sprzętem Froda jeden z nich mówi ,,Nie będzie mi rozkazywał byle szczur z Morgulu" :) Zauważ że w walce biorą udział dwa rodzaje orków. Ci więksi to prawdopodobnie mordorscy Czarni Orkowie, którzy w odróżnieniu od Snaga, czyli typowych robotników, byli czymś na kształt ,,elity" swojej rasy. W każdym razie lepsi niż jakiś podrzędny pokurcz :)

ocenił(a) film na 8
Faeliv

No napisałem właśnie "w Cirith Ungol właśnie bije się odmiana pierwszych orków z odmianą orków Saurona?" xD Ale to mały podział i jak to było dokładnie w książkach, gdzieś czytałem, że Saruman wcale nie ulepszył orków, tak jak to pokazano w filmie, takich uruk-hai stworzył Sauron. To kto walczył dla Sarumana w książce wtedy?

ocenił(a) film na 9
tomciog18

W książce Saruman ulepszył Mordorskie Uruki - po prostu które otrzymał od Saurona.

ocenił(a) film na 9
Faeliv

Mi się zawsze wydawało że to uchodźcy z Isengardu ....

ocenił(a) film na 9
tomciog18

Orki Morgotha wcale nie były słabe były tylko wrażliwe na światło ....ale po za tym byli dobrymi wojownikami wystarczy sobie przypomnieć jak zmasakrowali armie noldorów na równinie Anfaughlit .

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Ale słabsze od Uruków Saurona i Uruk-Hai Sarumana? Pewnie masakrowali liczebnością głównie?

ocenił(a) film na 6
tomciog18

Istota rzeczy w Śródziemiu Tolkiena ma pewną cechę; wszystko z czasem blednie i staje się słabsze.
Odpowiadając na Twoje pytanie, orkowie nigdy nie grzeszyli umiejętnościami wojowników, ich siła polegała przede wszystkim na tym jaka zła moc nimi kierowała oraz na liczebności.
Joseph88 ma rację poniekąd, ale też trochę nie dopowiedział; orkowie owszem,masakrowali Noldorów (4a i 5a bitwa o Beleriand), ale nie z racji swoich umiejętności, ale czynników takich jak zdrada i zaskoczenie, czy pycha elfów.

ocenił(a) film na 8
bla_bla

Ale jednak Morgoth stworzył orków, Sauron ich ulepszył, a Saruman jeszcze ich ulepszył bardziej :)?

ocenił(a) film na 6
tomciog18

Przede wszystkim nie stworzył; Morgoth nie posiadał umiejętności tworzenia życia, on je wypaczał. To kluczowe o tym pamiętać, jeżeli się mówi o substancjalności tolkienowskiego świata.
Dlatego też myśląc "ulepszył", można myśleć o tym procesie jak o hodowaniu gatunku(przykład hodowanie psów dla stworzenia lub wyodrębnienie pożądanej cechy) i chociaż Tolkien zręcznie omija genetykę, to orkowie chcąc nie chcąc zdobywali funkcje adaptacyjne, takie jak niewrażliwość na światło słoneczne, czy swego rodzaju szósty zmysł w reagowaniu na elfów, co zresztą działało w obie strony.

ocenił(a) film na 9
bla_bla

Dokładnie tak - Morgoth nie miał sam z siebie zdolności powoływania bytów do życia - tylko Eru (jedyny ) to potrafi.
Choć w tym miejscu warto by zadać pytanie o Aulego i Krasnoludów a także o Olghai i Urulokih (Balrogów i Orków nie wliczam jedni byli majarami jak Sauron czy Niegdyś Valar Melkor /Morgoth powołanymi do życia prze Eru a drudzy elfami również wykreowanymi przez jedynego. ) Czy orkowie posiadają dusze ? Czy ich duchy trafiają do hall Mandosa ? Mam nadzieje że będziesz w stanie mi pomóc z tymi pytaniami.

ocenił(a) film na 6
Joseph88

Sprawa orków u Tolkiena ewoluowała, pomysłów na ich pochodzenie było wiele, zaczynając od koncepcji Golemów(czego szczątki znajdujemy w panice, która ich ogarnia, gdy tracą swojego władcę, ot zniszczenie pierścienia i bezładny popłoch) ulepionych z nieokreślonej substancji, przez zdeprawowane duchy (Maia) po zdeprawowanych elfów.
Podobnie było z Gothmogiem (wodzem Balrogów) który w pierwotnym założeniu był wpierw synem Melkora, później przekształcił się w Majara, gdy Tolkien odebrał Valarom możliwość prokreacji. Stało się to zapewne dlatego, by nie mnożyć bytów ponad potrzebę.
W procesie tworzenia Ardy przez Tolkiena zaszło wiele zmian, trudno się we wszystkim połapać, jeżeli nie zna się HoMe(a znaczna jej część jest niestety tylko po angielsku).
Joseph88, zapoznaj się z tymi tematami, mogą rzucić Ci nieco światła na ontyczną naturę orków (i innych istot):
http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=1277
http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=1273
http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?p=2676#2676
http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?p=81855#81855
Jest tego bardzo dużo, ale dużo też tam mądrych i rzeczowych wypowiedzi.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
bla_bla

Dziękuje w wolnym czasie przysiądę i przeczytam ;)!

ocenił(a) film na 8
Joseph88

No właśnie, jak wyjaśnić zatem powstanie krasnoludów i trolli :P.

ocenił(a) film na 9
tomciog18

Trolle to szydera z entów ... a krasnoludy na pocątku były z kamienia dopiero po tym jak Aule miał ich zmiarzdżyć Eru z litował się i usynowił ich zamieniając w żywe istoty ...ale obudzili się po elfach ....

ocenił(a) film na 3
tomciog18

dzieciaku przeczytaj sobie Silmarillion

ocenił(a) film na 9
bla_bla

Myślę że w sumie to chyba liczebność tam gdzie było ich " mało " jak pod Berethilem czy w Okolicach Amon Ruth dostawal straszne baty od Turina i ekipy ;)

tomciog18

Ja tylko dla porządku zwrócę uwagę, że w książkach taki podział nie występuje. Uruks to po prostu angielska wersja słowa Uruk-hai, w czarnej mowie oznaczającego "orc-folk".

tomciog18

Mnie ciekawi postac Azoga. Niby jest Urukiem, ale jest tak wielki i potężny, że dałby pewnie rade nawet Uruk Hai Sarumana.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ale w książce jest napisane, że jest większy od Uruyk-Hai Sarumana czy bazujesz na wyglądzie w filmie :P. Poza tym wielkość to nie zawsze siła np. Wielki Goblin (film), pod względem wyglądu to może i większy od Lurtza byłby Azog, ale stawiałbym i tak na Lurtza, wyglądał dla mnie dużo groźniej i bardziej umięśniony.

ocenił(a) film na 9
tomciog18

Pamiętaj żę hobbit jest ukazany z perspektywy Krasnoluda ... dlanich każdy ork był wielki - Hym Azog był trochę niemrawy i chaotyczny w zadawaniu ciosów - lurtz to była machina do zabijania ....strzelająca w prawnie z łuku i władająca dobrze mieczem i tarczą :]

ocenił(a) film na 8
Joseph88

najnowszego

ocenił(a) film na 9
olejoo

Spadaj oleisty trollu !