Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

W porównaniu z częścią pierwszą to arcydzieło!

ocenił(a) film na 6
kacper990

Zgadzam się, naprawdę wszystko wszyszło prawie idealnie. Po pierwszej części, która była no po prostu tylko dobra. Tutaj wszystko wyszło idealnie, klimat bardzo podobny do Lotra, taki mroczny. 9/10

macian

Gdyby nie wątek Saurona to nie byłoby tak mroczno, dlatego dobrze że się pojawił.

bartoszcyc8

No i jeszcze dzieki Mrocznej Puszczy:)

ocenił(a) film na 10
macian

Pająki, ostra rzeź z orkami, Dol Guldur, znowu orki w mieście na wodzie...no i Smaug. Tych mrocznych emocjonalnych momentów w Pustkowiach Smauga nie brakuje. Dlatego oceniam je wyżej niż Niezwykłą Podróż, było więcej zapadających w pamięć niezwykłych scen. Epicki film, chętnie kiedyś zobaczę całą trylogię jednym ciurkiem, najwcześniej za rok ;-)

kacper990

Dla mnie jedynka to arcydzieło.

KalekaMentalny

Dla mnie oba:)

kamilxxx09

Jak dla mnie to dwójce odrobinkę zabrakło do poziomu jedynki. Za mało było Puszczy i Beorna ale wersja rozszerzona pewnie to naprawi.

KalekaMentalny

Pewnie tak:)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

I to ma być ta wasza konstruktywna dyskusja? Wzajemne onanizowanie się?

ElderEngineer

Może sprawdź w słowniku co oznacza to słowo, co?

KalekaMentalny

Owszem, ale dwójka też. W jedynce było więcej Gandalfa i humorku,a tu więcej yunamiki ;)

użytkownik usunięty
kacper990

Lepszy od pierwszej części. Ale arcydziełem nie jest

ocenił(a) film na 7

Nie napisałem, że to arcydzieło. Napisałem, że W PORÓWNANIU do części pierwszej to arcydzieło.

użytkownik usunięty
kacper990

Hymm i tak się z tym nie zgodze /niestety. Ale napewno lepsza

ocenił(a) film na 7

Wreszcie coś zaczęło się dziać.

użytkownik usunięty
kacper990

W sumie tak. W pierwszej części było dużo durnych scen...

ocenił(a) film na 7

Śpiewanie przez pół godziny...

użytkownik usunięty
kacper990

Lub Radagast na saniach? Serio?

ocenił(a) film na 8

Lepszy niż 1 część

użytkownik usunięty
karol383

To napisałem

ocenił(a) film na 8
karol383

Chyba żartujecie. Czy ktoś z was czytał książkę? Gdyby Tolkien wiedział co Peter zrobi w tej części to by tego w ogóle nie napisał. Mroczna to była książka gdy Krasnoludy ledwo nie umarli w Mrocznej Puszczy i to nie za sprawą pająków. A w filmie raptem pare minut pobłądzili w jasnym lesie i tyle. Najgorsza z części. A te głupie piosenki i wiersze to właśnie klimat Hobbita. Już nie mówię o love story elfa i krasnoluda. Tolkien przewraca się teraz w grobie jak widzi co Peter nawymyślał. W tym właśnie problem, że za dużo dodał swoich scen rezygnując z wielu z książki, nawet Kapitalny Smaug, z którego zrobił nieporadnego w walce ze słabymi krasnoludami. Zdecydowanie najgorszy film Jacksona z twórczości Tolkiena.

ocenił(a) film na 8
Tomcok

Jackson od razu powiedział, że ma trochę inną koncepcję na film niż wierne odtworzenie książki, także uważam, że Twoje uwagi nie są do końca zasadne. "Hobbit" według Jacksona to widowisko i to na najwyższym poziomie. Ja po wyjściu z kina byłem w mocnym szoku akcji i efektów 3D i o to właśnie chodziło reżyserowi ;]

ocenił(a) film na 8
PanEugen

Pierwsze słyszę, żeby coś takiego powiedział i na dodatek po pierwszej części, którą nakręcił zupełnie inaczej. Na najwyższym poziomie to był WP, ale wiadomo Hobbit to inna książka, ale niestety nie oddał jej klimatu. Poszedł w stronę komercji taka prawda. Samo podejście do kręcenia scen gdzie większość jest robiona w studiu i obrabiana komputerowo.

ocenił(a) film na 7
kacper990

Bzdura. Oprócz akcji z beczkami, i smokiem wygladajacym jak milion innych które widziałem w innych filmach, akcji ani grama, ot, ida pitolą, siedza pitolą i tak w kółko...kocham fantasy, ale na litość boską 2,5h aby ukazac ich podróz z punktu c do pkt d to lekka przesada. I ta przerażająca bezradność smoka...rece opadają..........

ocenił(a) film na 7
cronin35

i jeszcze jedno - w tej górze walały się dziesiatki a raczej setki ton złota...jakim cudem może ono mieć JAKĄKOLWIEK wartość w Śródziemiu skoro krasnoludy wydobywały go w ilościach megaprzemysłowych?!! nieważne że smok przyblokował jego alokację - wczesniej musiało być ono mniej warte niz najzwyklejsze żelazo...

ocenił(a) film na 8
kacper990

Arcydzieło? Jak narazie zaden film ktory powstal nie jest arcydziełem. pustkowie smauga jest bardzo dobrym widowiskiem i tyle.