Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328689
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga
ocenił(a) film na 7
gatsaw

Galadriela jak już

gatsaw

Galadriela była matką Celebriany, żony Elronda. Arwena była ich córką.

gatsaw

Nie, Galadriela była zięciem Smauga.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

tybum tsyyy
Takie śmieszne

pemmil

Bardzo :) Głupie pytanie, głupia odpowiedź.

kamilxxx09

Niby czemu głupia? Może nie czytał książek i nie wiem... Więc się grzecznie pyta.. czemu go gasisz...

sentia

Nikogo nie gasze. Po prostu zazartowałem. Nie bądź taka spięta.

kamilxxx09

Tego nie czytało się jak żart... ale ok....

sentia

Może dla ciebie.

kamilxxx09

Tak dla mnie ty było niegrzeczne i nie na miejscu... nie każdy jest wszech wiedzący...

sentia

Żebyś ty była taka święta. Dla mnie nie na miejscu jest np. zakładanie o kims tematów, wiesz?

kamilxxx09

A czy ja mówię że jestem... Oj uwierz mi mam gorsze grzeszki na koncie niż takie drobne przewinienia... Ale zobacz każdy się wczoraj wyszalał, wyszczekał i patrz jaki spokój:D

sentia

No i oby tak dalej. Jesli straightlines bedzie się normalnie zachowywał to będzie na pewno spokój. Bo do tej pory reagował na każdy mój post. OBY BYŁO TAK JAK TERAZ :) Przekaz mu to.

kamilxxx09

Ja nie jestem gołębiem pocztowym...

sentia

Ale masz z nim kontakt.

kamilxxx09

Tak mam:D To spoko facet. Tylko macie uczulenie na siebie. On nie może znieść twojego fanatyzm i bezkrytyczności a ty nie możesz znieść tego że ktoś może miec inne zdanie... proste...

sentia

Nie rozpisujmy się, bo jeszcze kłótnia wybuchnie a nikomu to nie potrzebne:D

kamilxxx09

ok. ale wiem że mam racje:P
Kamil? Oglądasz Grę o Tron?

sentia

Nie, a co?

kamilxxx09

ooooo stary jeden z najlepszych seriali obecnie... może ci się spodobać.
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848
Obejrzyj sobie jeden albo 2 odcinki a się wciągniesz na maksa... Później sa smoki... serio
Spiski, knowania, dążenie do władzy, miłość, walka o sprawiedliwość..... trupy!!!

sentia

Wiem, wiem. Znam to i wiem o co tam chodzi. Mam w domu ksiazki:) Ale po prostu nie mam na to czasu.

kamilxxx09

Ja obejrzałam 3 sezony w tydzień... To był szał...

sentia

Spoko.

kamilxxx09

http://www.kinomaniak. tv/seriale/gra-o-tron-game-of-thrones

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
gatsaw

A to nie jest tak, że ona jest królową Mrocznej puszczy w LOTR?

OMiskaO

W LOTR Mroczna Puszcza praktycznie nie występuje

ocenił(a) film na 9
OMiskaO

Jest panią Lorien nie królową zwłaszcza mrocznej puszczy

ocenił(a) film na 8
Black_Berry141

Galadriel była żoną Keleborna - mieli córkę Kelebrianę (Celebrianę) - wyszła za Elronda i doczekali się 3 potomstwa - Elladana,Elrohira i Arweny - tak Galadriela była jego teściową a babką Arweny:)

ocenił(a) film na 8
Baronek7

mieszkali z Kelebornem w Lothlorien razem z córką Kelebrianą (która w powieści nie występuje - to słabo zarysowana postać,jedynie wspomniana) a Arwena Lorien nazwała ojczyzną swej matki - tam tez Arwena dokonała ostatecznego wyboru by zostać żoną Aragorna.

we WŁADCY nie ma prawie Mrocznej Puszczy.

Baronek7

Ej to czemu matka Arweny nie mieszkała z Mężem tylko z matką?

sentia

Piszę z pamięci:
matka Arweny nie mieszkała z nikim, bo wyemigrowała na Zachód po tym co wycierpiała będąc w niewoli orków.

emo_waitress

Na zachód w sensie tam gdzie później wszystkie elfy? Ejjj rozwiń myśl a co wycierpiała!!!Bo ja czytałam tylko Hobbita i LOTR ale tak chyba nigdzie nie było opisane co się tam działo

sentia

Tak, odpłynęła na Zachód z Szarej Przystani, tak jak na końcu książki Powiernicy Pierścienia i ekipa :)
W LOTR jest o tym wspominane, np. jest mówione, że bracia Arweny walczyli z orkami pomni tego, co wycierpiała ich matka w niewoli, kiedy została porwana w trakcie podróży między Rivendell a Lorien. Ale dokładniejszy opis jej losów jest bodajże w Dodatkach.

emo_waitress

aha... ok thx

ocenił(a) film na 8
sentia

Celebriana - córka Galadrieli żyła i Lothlorien z rodzicami - dlatego była to jej ojczyzna w Śródziemiu - potem została żoną Elronda i z pewnością mieszkała z nim w Rivendell - oczywiście odwiedzała dom rodzinny w Lorien a kiedyś zoztała napadnięta przez orków i wzięta do niewoli - odbito ją ale w konsekwencji czego szybko opuściła Śródziemie - bo gdyby nie to, może nadal mieszkałaby z mężem w Rivendell....

taka moja rada - jak to pamiętam ze szkoły dawno temu - nie wszystko będziesz miec napisane wprost albo jak w googlach na necie -

- zawsze czytaj uważnie i staraj się łączyć fakty - ja wiele spraw - nawet tekstów i poematów umię do dziś - po 10 latach -
tu nie działa zasada kucia na blachę i pamięci krótkotrwałej oraz jak mówiła nam profesor - im więcej czytasz i analizujesz w głowie z KSIĄŻKĄ tym wreszcie całość staje się jasna i klarowna i choć nie wszystko napisano wprost - potrafisz to sobie wytłumaczyć - nie da się każdej postaci z osobna stricte dosłownie zaprezentować - tak jaest w przypadku Valarów czy Majarów którymi sie interesuję - np.Valiera Nienna - moja ulubiona bohaterka - zajmuje niewiele miejsca w SILMARILLIONIE - bodaj ledwie dwie strony razem zebrane by o niej wyszły, nawet nie - ale z jej krótkiego opisu,z jej cech i sposobu bycia - wyciągnęłam wnioski, podobnie nie występujący aż do wojny o pierścień Olorin czyli Gandalf - lecz wystarczyło że autor nadmienił - ''najmądrzejszy z majarów był Olorin.Wiele wedrował i często odwiedzał dom Nienny, od niej się nauczył''..... i juz dużo wiem - że ten to Gandalf charakteryzował się tym a tym,nawiązał więź z tą a tą Valierą a ona pouczała go o tym a o tym a że jej cechy krótko opisano - już wiem jak wspaniałe to sa postacie - nawet zarysowany tylko w skrócie Ingwe - najwyższy król wszystkich elfów z plemienia Vanyarów - opisano,że na zawsze pozostał u stóp potęg świata i nie wrócił do Śródziemia ani na nie nie spojrzał - to chyba wiele mówi o tym czemu hołdował ów elf i jaką miał naturę........

myślę,że to ci ułatwi zgłębianie wiedzy a z czasem będzie coraz mniej niewiadomych aż być może już nie będziesz musiała pytać....:)

(pamiętam jak w szkole średniej nauczycielka za szybko dyktowała a w konsekwencji uczniowie mówili żeby wolniej - ona na to - prosze pisac to co zapamiętacie - nie jesteście w szkole podstawowej - a potem zaznajomić się z tym i opisac to swoimi słowami - czyli myśleć - książki są skutecznym narzędziem pomocnym w myśleniu - samemu szukasz i analizujesz - tego ci nie da internet a wpisanie hasła w wyszukiwarke nie pomoże ci w wypracowaniu biegłości.......ja CZASEM też sięgam,zrozumiałe ale większość szukam w literaturze jeśli jest jeszcze coś czego nie wiem:)

ocenił(a) film na 10
Baronek7

To by miało sens.

OMiskaO

Jest ale Lothlorien.

ocenił(a) film na 10
gatsaw

To nie jest odpowiednie miejsce do takich pytań.