Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

najepsza scena

ocenił(a) film na 6

waszym zdaniem?

Sparow5

Pacyfikacja orków przez Bombura ;)

użytkownik usunięty
ramciachciach

HAH! te obroty

ocenił(a) film na 6
użytkownik usunięty
ramciachciach

chyba najsłabsza z całego filmu i jedyna która mnie zdenerwowała

Sparow5

Walka Gandalfa i Saurona oraz walka Legolaa z Bolgiem

ocenił(a) film na 9
Sparow5

I m fire, I m..... DEATH.

ocenił(a) film na 8
RedChrisMaster

To było cudowne!
Mi się jeszcze podobała scena w beczkach. :D

użytkownik usunięty
RedChrisMaster

Zdecydowanie najlepsza scena :)

ocenił(a) film na 9
Sparow5

zdecydowanie walka gandalfa z sauronem
aż mi się magowie z baldur's gate przypomnieli w swych kloszach :)

ocenił(a) film na 9
Sparow5

dobra była schiza w lesie na początku :) fajnie pokazana

ocenił(a) film na 7
Sparow5

Bilbo i budzący się Smaug

Sparow5

Scena kiedy Bard odkrywa kim jest Thorin i przypomina sobie o przepowiedni

ocenił(a) film na 6
Sparow5

Sauron vs Gandalf

Anthrax91

o tak to było epickie :D

ocenił(a) film na 9
Sparow5

Albo scena w Bree

Sparow5

- Thorin na pyszczku Smauga
- Bombur w beczce
- Nekromanta mówiący do Azoga "wszyscy zginą" - nie wiem jak to chłopaki od dźwięku zrobiły ale usłyszałam to zdanie wręcz w GŁOWIE, ciaaaary :D
- walka Nekromanty z Gandalfem
- Smaug i Bilbo - szkoda że tak krótko

W sumie sporo było fajnych scen, dla równowagi z niestety paroma idiotycznymi wątkami.

Sparow5

1. Odkrycie przez Thorina i resztę obecnych w Ereborze zwłok krasnoludów i słowa Thorina, że nie zginie w ten sposób. Baaaardzo dużo dała tej scenie świetna muzyka, ten fragment od 2:38 http ://www.youtube.com/watch?v=GahGQJdXypk . Strasznie przypadła mi go gustu. (wiem, że ten soundtrack nie jest konkretnie z tej sceny, ale część muzyki się zgadza;) )
2. Wejście do Leśnego Królestwa i znajoma muzyczka w tle ;)
3. Przebudzenie się Smauga i dialog z Bilbem. (o głosie Smauga nie będę wspominał)

ocenił(a) film na 9
Wojak_KSW

1. Pojedynek Gandalfa z Sauronem.
2. Thorin skaczący niemalże w przepaść przed ogniem Smauga.
3. Sceny ucieczki krasnoludów przed nim oraz zabawa w kotka i myszkę.
4. Rozmowa Bilba ze Smaugiem.
5. Walka Legolasa z Bolgiem.
6. Sceny z beczkami.
7. Rozmowa Saurona z Azogiem - po raz pierwszy 'więcej do powiedzenia' ma sam Sauron. W WP to były symboliczne słowa Nekromanty.
8. Krajobraz Mrocznej Puszczy.

ocenił(a) film na 8
matbyd93

Chronologicznie:

- cała scena przed wejściem do Puszczy, Gandalf robiący oględziny ścieżki Elfów i odkrywający oko, Bilbo, próbujący powiedzieć czarodziejowi o Pierścieniu
- przejście przez Mroczną Puszczę / tylko czemu tak krótko? /
- Bilbo zabijający pająka tylko dlatego, że znalazł się zbyt blisko Pierścienia i odkrycie wpływu Pierścienia na swoją osobę
- pałac Leśnych Elfów i rozmowa ich władcy z Thorinem
Gandalf i Radagast w grobowcach Nazguli
- moment wejścia Krasnoludów do beczek i mina Bilba gdy zauważył, że sam nie ma jak uciec ;)
- beczkowy spływ
- wprowadzenie Esgorath
- moment, gdy Bard zaczyna kojarzyć imię " Thorin " ze starą przepowiednią
- konfrontacja Barda z Thorinem przed władcą Esgorath
- wędrówka do ukrytej ścieżki i odnalezienie drzwi
- Bilbo w skarbcu, szukający arcyklejnotu i rozmowa ze Smaugiem
- konfrontacja Gandalfa z Nekromantą

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

czyli 4/5 filmu :D

filmowy_laufer

i o to chodzi, a pozostała 1/5 łączyła te wątki. mi się jeszcze grobowiec podobał - dodatkowe informacje :)

ocenił(a) film na 3
Sparow5

walka Gandalfa z Sauronem i początek rozmowy Smauga z Bilbem. Niestety nie ma żadnej sceny dramatycznej, dialogowej, o której powiedziałbym WOW.

luka_grobl

Ja mialem ciary ogladajac konfrontacje Gandalfa z Nekromancerem. Swiatlo Amanu vs ciemnosc, potem ciemnosc przechodzi w Flame of Udun i Gandalf wymieka, po prostu brak slow.

ocenił(a) film na 3
DevilWrath

jedno ale- w sumie nie wyjaśniono po co Gandalf tam pojechał. Z filmu wynika ,iż pojechał po to, aby dostać po pysku- tak zachowują się idioci, a Gandalf nie był idiotą.

luka_grobl

Wchodzac do Mirkwood mial "widzenie Galadrieli", domyslano sie ze w Dol Guldur zasiadl Witch-King, ale Gandalf mial podejrzenia ze to sam Sauron, dlatego udal sie do Dol Guldur. W probie sil, w koncu "Cien" ujawnil sie jako Sauron.

ocenił(a) film na 3
DevilWrath

Z filmu to jasno nie wynika- można mieć wrażenie, że Gandalf pojechał tam kierując się lekkomyślnością i tak po prostu bo tak było w scenariuszu, albo beczki i bieganina odciągnęły moją uwagę od tych ważnych, istotnych scen- pewnie były to półminutowe migawki.

luka_grobl

W sumie to przyznam sie, ze czytalem Silmarillion, LotR i Hobbita, wiec moge sobie dopasowywac znaczenie scen do fabuly ksiazek, jesli ktos nie czytal ich moze nie wylapywac takich ozdobnikow jak glos Galadrieli czy wizyta Gandalfa w grobowcach.

ocenił(a) film na 3
DevilWrath

Ja to czytałem kilkakrotnie, ale... chodzi mi tylko o film. Prof. Vetulani w swoich wykładach wielokrotnie podkreśla, że mózg uzupełnia niezapamiętane szczegóły obrazu o wrażenie z całości. Nie oglądałem tego filmu ze szczególnie wyostrzoną uwagą. Pewnie te istotne sceny były za krótkie i ich nie zapamiętałem i w mojej pamięci zostały "przykryte" przez bieganinę. Trochę szkoda- może to jest największy błąd PJ, że istotne sprawy są jak pojedyncze slajdy w długim wykładzie. Ja ni cholery nie mogę sobie przypomnieć, czy krasnoludy przedyskutowały plan walki ze smokiem czy tak wszystko się potoczyło na żywioł.

ocenił(a) film na 6
DevilWrath

Chyba Gandalf nie był na tyle głupi że myślał o pokonaniu Saurona samodzielnie. Podejrzewam że spodziewał się spotkać tam kogoś słabszego, np Nazguli z którymi powinien dać sobie radę.

Anthrax91

Tak, o to mi chodzilo, udal sie do Dol Guldur szukajac Witch-Kinga, jednoczesnie obawaiajac sie najgorszego, co jak przekonalismy sie bylo prawda.

ocenił(a) film na 10
DevilWrath

Scena w Dol Gurdur, w którym Gandalf walczy z Sauronem, przebudzenie Smauga(najlepszy smok filmowy ever) i scena miasta nad jeziorem(Luke Evans jako Bard wypadł znakomicie!)

ocenił(a) film na 9
luka_grobl

No a jak Thorin mowi Kiliemu zeby zostal.I to w takiej tonacji.Dosc przejmujace.

ocenił(a) film na 9
Sparow5

Legolas vs. Bolg, Gandalf vs Sauron, Smaug vs. Krasnoludy, no i uleczenie Kiliego przez Tauriel.

ocenił(a) film na 8
Sparow5

1.Walka Gandalfa z Sauronem.
2.Rozmowa Bilba ze Smaugiem.
3.Bombur w beczce.

ocenił(a) film na 9
Sparow5

Rozmowa Thorina i Thranduila i moment gdy jesteśmy światkami że oto stoi przed nami elf pamiętający pierwsza i drugą ere śródziemia z ziemi na północy która w czasach hobbita były by już tylko mitami i baśniami cały silmarilion staje w oczach gdy widzimy te bliznę na twarzy nadpaloną przez Glaurunga lub Ancalagona ...

Joseph88

Dokladnie! Rownie wspaniala i dramatyczna scena. Kompletnie o niej zapomnialem :)

Joseph88

No właśnie... czytając książki jakoś zupełnie przeoczyłem ten wątek z nadpaloną twarzą Thranduila (także szacuneczek dla Jacksona, że o tym pamiętał :P)... może mi ktoś powiedzieć, gdzie jest o tym dokładnie napisane?

A tak w ogóle, to moje ulubione sceny to:
1. Rozmowa Azoga z Sauronem, a później z Bolgiem.
2. Pojedynek Gandalfa z Sauronem.
3. Właściwie cała akcja w Ereborze (w szczególności Smaug).

ocenił(a) film na 9
Suweren1

O ile pamiętam nie było takiej sytuacji ale Thranduil mógł być w Armi strzegącej granic Doriathu króla Thingola i gdy zastępy Morgotha zstępowały z Anfuglithu na południe do Beleriandu w ich skład wchodziły tez smoki w tym Anclagon czarny przy któym Smaug zdał by się wam jedynie zabawką ...ale że hipotetycznie moglo by ise to wydarzyć PJ postanowił to wykorzystać ;) i chwała mu za to bo ta scena była świetna :]

ocenił(a) film na 9
Joseph88

Świetnie ujęte. To również jedna z moich ulubionych scen, wspaniały aktorski pojedynek. Czekałam na konfrontacje Thorin-Thranduil od kiedy zobaczyłam Thranduila w prologu do 1. części. Zabrakło mi jednak sceny w której Legolas z załogą przyprowadzają pojmane krasnoludzy przed oblicze króla, to powinno być zaraz po tym zbliżeniu na zabójczy wzrok Thranduila. Na pewno było, ale PJ to wyciął.

Sparow5

SMAUG!!!!

ocenił(a) film na 7
Sparow5

Napisy końcowe i ulga , że ta parodia świetnej książki się skończyła.

ocenił(a) film na 9
Sparow5

Szukanie dziuki od klucza
Bolg vs Legolas
Thorin mowi Kiliemu zeby zostal (dosc przejmujace)

Sparow5

1. Gandalf vs. Nekromanta
2. Rozmowa Azoga z Nekromantą
3. Prolog w Bree

ocenił(a) film na 9
hr_dooku

Prolog w Bree byl naprawde dobry.Ja ten Thorin przechadzal sie noca w strugach deszczu.Strasznie klimatyczny.Krasnolod w srod Ludzi ;]

lavrenzo84

Ponadto marsz orków z Dol Guldur, mimo, że to krótka scena.

ocenił(a) film na 9
Sparow5

Prawie wszystko!
Świetny prolog i dynamiczny powrót do Bilba. Sekwencja z pająkami i pokazane jak Bilbo zaczyna ulegać Pierścieniowi. Ucieczka w beczkach i fantastyczne sekwencje walki. Legolas i Tauriel w bitwie to taniec, a nie walka. Dobrze rozbudowana postać Barda, wpłynięcie do Laketown (co za klimat!). Scena, w której Bard odkrywa kim jest Thorin. Cały wątek w Dol Guldur został perfekcyjnie zrealizowany, a pojedynek Gandalfa z Sauronem przebija nawet Balroga z Dwóch Wież. Smaug to najlepszy smok w historii kina. Wygląda majestatycznie, chytrze, ale i przerażająco. Genialna mimika pyska, że o głosie nie wspomnę. No i finałowa walka ze smokiem. Może niektórym nie podoba się tak mocne odejście od książki, ale to była niesamowita sekwencja.

MatiZ_3

zaraz to w takim razie pominąłeś chyba tylko grobowiec. Mnie się podobał bo były dodatkowe informacje.

Sparow5

Jackson w Bree
Gandalf vs Nekro
Balin liczący kasiorę w łodzi dla Barda
Pobudka smoka

ocenił(a) film na 6
obleh

Jackson w Bree - zgadzam się
I jeszcze sceny gdzie Bilbo, ale te nieliczne w których Jackson dał mu dojść do głosu

ocenił(a) film na 7
obleh

3????