5,4 70 tys. ocen
5,4 10 1 69976
4,2 19 krytyków
Hostel
powrót do forum filmu Hostel

Zdzierżyłem ten półtoragodzinny twór reklamowany (jakim cudem?) nazwiskiem Q. Tarantino. Pomijam fakt, że obraz ten nie przedstawia sobą żadnej wartości, nie niesie żadnej treści, oparty jest o sztampowe i przewidywalne chwyty fabularne i tuszuje (przynajmniej się stara, bez skutku z resztą) te wady brutalnością, naturalistycznym ujęciem tortur i seksualnymi "protezami".

Zastanawia mnie natomiast do kogo właściwie jest Hostel adresowany. Jest za brutalny dla młodszej widowni, która mogła by nie dostrzec jałowości tego filmu. Natomiast widz starszy i obeznany z tego typu sztuczkami, posiadający odpowiedni bagaż doswiadczeń i "przebieg taśmy filmowej" wynudzi się na Hostelu niemiłosiernie.

Poza wszystkimi ww. wadami film ten ma też i inną niezwykle irytującą cechę: "[...] Miszanina erotycznych fantazji i wizji Słowacji jako wiejskiej dziczy, zaludnionej przez gangi dzieci mulatów [...]"*. Może średnio wyedukowany widz z USA (a co to wogóle jest Słowacja? hmm... pewnie nazwa jakiejś krainy skąd przybywają Slovianie, tania siła robocza), a kto wie czy nie i reżyser, jest w stanie zaakceptować taki nonsens bez zająknięcia - ja, nie.

Osobiście nie polcam.

Pozdr.

* - fragment recenzji Matyldy Dudek; Dziennik Polski 6.03.2006

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa