PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=557619}
7,0 75 tys. ocen
7,0 10 1 75350
7,1 51 krytyków
Hugo i jego wynalazek
powrót do forum filmu Hugo i jego wynalazek

Film ok.

ocenił(a) film na 7

Film jest dobry, ale nie jest to arcydzieło na miare tylu oscarów i innych nagród. Ładnie ukazane życie sieroty, po części pokazane początki kina, ale mnie to nie zachwyca. Można obejrzeć z nadzieją, że będą emocje neistety nic takiego nie ma miejsca. Cały film toczy sie w nudnym tempie. A poza tym co w tym filmie jest z fantasy ? Ten robot co 2 razy sie ruszył dajcie spokoj. Chociaż gra aktorska jest w miare ok. 7/10

ocenił(a) film na 10
Zoloap98

Być może nie jest to "arcydzieło", ja z swej strony napisze: dziękuje za ludzi którzy mają pomysły na takie filmy i je robią. Dziękuje.

bogdanor

Mi się ten film bardzo podobał.. daje 9/10 ;)
Pozdrawiam.

bogdanor

nie rozumiem takich ludzi jak Ty. dajesz 10 co jest rownoznaczne z arcydzielem po czym piszesz ze nie jest arcydzielem. to po kiego oceniasz?

ocenił(a) film na 10
h4r

Takie słowa to tylko szuflady, napisałem tak jak napisałem ponieważ bardzo mi sie ten film podobał. Nie jestem krytykiem filmowym, i jest mi obojętne czy zasługuje on na miano arcydzieła czy tez nie...Wogłe jaka jest definicja tego słowa? Jak widzimy nie da się definitywnie powiedzieć że jakikolwiek film zasługuje na to miano, gdyż zawsze znajdą się tacy którzy sie z tym nie zgodzą..

bogdanor

Arcydzieło – dzieło kultury, które zostało uznane przez odbiorców lub publiczność w pewnym dłuższym okresie za wyróżniające się na tle innych dzieł (literatury, muzyki, filmu, sztuk plastycznych) lub za doskonałe w swoim gatunku. Status arcydzieła nadają odbiorcy w procesie recepcji. Arcydzieło może realizować pewne obowiązujące w danym czasie standardy artyzmu, często jednak jest na tyle oryginalne, że je przekracza. Stąd też liczne dzieła kultury zostały uznane za arcydzieła dopiero wiele lat po ich powstaniu – zostały bowiem początkowo odrzucone przez odbiorców jako bezwartościowe.

Jedną z cech arcydzieła jest jego duża pojemność znaczeniowa – semantyka dzieła jest wciąż reinterpretowana w zmieniających się okolicznościach historycznych i społecznych. Znajomość kanonu dzieł, uznawanych w określonym czasie za arcydzieła, należy do elementów edukacji.

Reasumując - na najwyższą ocenę zasługuje na pewno arcydzieło, jak sama nazwa wskazuje - arcy (spotęgowanie, nasilenie znaczenia) dzieło ( nie każda produkcja zasługuje na miano dzieła).

pozdro

ocenił(a) film na 10
h4r

To wyczerpujące wyjaśnienie:) Teraz wiadomo czym jest arcydzieło. Dziękuje.

ocenił(a) film na 9
bogdanor

hahahahaha brawo!
I w ten oto sposób można zobaczyć kto ma wiedzę a kto woli wujka google i chodzenie na łatwiznę.
Pozdrawiam Bogdanora

p.s. film jest naprawdę dobry. Trzeba choć trochę zdawać sobie sprawę w jaki sposób tworzono filmy i jak wyglądała tamta epoka. To co dla nas jest bezładną bieganiną czarno-białych postaci w rzeczywistości było ogromnym wysiłkiem wielu ludzi. Nie każdy zrozumie, nie każdy pojmie... Niestety... Gdyby w filmie był lateks i piersi to pewnie większośc uznałaby że jednak zasłużył na nominację i Oskary.... Ciężkie czasy....

użytkownik usunięty
Zoloap98

Oscary i inne nagrody w pełni zasłużone. Nie powiesz chyba, że "O północy w Paryżu" czy "Artysta" mogą pochwalić się tak świetną scenografią jak "Hugo". Zauważmy, że wygrane są w kategoriach technicznych (że tak powiem) - wszystko w pełni zasłużone, więc nie ma co się burzyć.

ocenił(a) film na 7

teraz Oscary wogóle dostają filmy, które niczym nie wyróżniają się od innych. No, ale cóż taki juz jest ten świat

użytkownik usunięty
Zoloap98

W 2012 oscary w kategoriach, w których "Hugo" wygrał są naprawdę dobrze rozdane. Jak nigdy nie mam się czego przyczepić. Naprawdę nie widzę powodów, dlaczego np. takie filmy jak "Artysta" czy "War Horse" miałyby dostać Oscara za najlepsze zdjęcia.