jak nie znasz biografii Boba Dylana to ciezko jest bardzo zrozumiec ten film, co nie oznacza ze nie jest dobry...
Chyba masz rację. Oglądałam ten film, ledwo znając nazwisko "Dylan" ze słyszenia. Próbowałam zrozumieć dogłębnie, ale nie było to łatwe i tak naprawdę terazmuszę wspomagać się recenzjaomi i opiniami tu, żeby wszystkozałapać :)
Tylko czesciowo sie zgodze - znalam muzyke Dylana, ale jego nastawienia do muzyki, jego postawy wobec
krytyki, fanow i tego, ze byl ikona kontrkultury - o tym nie widzialam. Nie mniej jednak film ma byc quasi-
bigrafia. Nie trzeba znac jego biografii szczegolowo, by zrozumiec ten film. Jest to w koncu o artyscie, jego
sztuce i jej odbiorze. Chyba najlepszy film biograficzny, jak i film o artyscie, ktory widzialam. Nie moglam
wyjsc z podziwu nad scenariuszem, nad zdjeciami, do dzis nie moge zreszta... Mozna w ten sposob
opowiedziec historie... Niezwykle. Majstersztyk!
Ten film jest autotematyczny i mowi w duzej mierze o tym, jak mozna opisac sztuke, jaka jest rola artysty, kim
on dla nas jest, na jakich plaszczyznach funkcjonuje wobec rzeczywistosci/odbiorcow. Stad tez tytul, stad
wiersze Rimbauda. Kazda historia odkrywa pewne elementy biografii, ktora jednak miesza sie z fikcja. Jaki jest
bohater, czy mozemy go opisac? Odpowiedz jest jasna - Mnie tam nie ma.
Jest to bardzo uniwersalny film, jeden z najlepszych, jakie widzialam, wielopoziomowy, bardzo inspiruje.
Wystarczy przeczytać o Dylanie na wikipedii przed filmem. Ja tak zrobiłam i miałam wrażenie, że wiele szczegółów biografii po prostu powciskali w historie bohaterów, w sposób aż nadto oczywisty.
nie zgadzam się - opowieść można poskładać w jedną całość, nie znając historii życia Dylana; czy to poprzez odczytanie symboliki pewnych scen (murzyński chłopiec włóczęga), czy dołowny odbiór innych (wejścia Ledger'a czy Blanchett)
świetne kino
Wcale nie. Nie można całkiem zrozumieć filmu. Można jedynie wyczytać emocje i charakter bohatera, ale i tak nie dostrzeżesz nawiązań do biografii prawdziwego Dylana(nawrót na Rock n' Roll, muzyka chrześcijańska itp.) Tak jak jeden z urzytkowników powiedział - najlepiej poczytać to z wikipedii i wszystko jasne, 8,5/10