PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504562}

I zapadła ciemność

And Soon the Darkness
2010
5,2 11 tys. ocen
5,2 10 1 11128
4,8 5 krytyków
I zapadła ciemność
powrót do forum filmu I zapadła ciemność

gdyby w rzeczywistości ktoś zachowywałby się tak idiotycznie co te dwie gówniary to w pełni zasłużyłby według mnie na wszelkie wypływające z tego konsekwencje,film niezły,da się obejrzec,przewidywalny,owszem,ale nienajgorszy

ocenił(a) film na 6
gruja

idiotycznie?wg mnie zachowywaly sie normalne.Podaj jakis przyklad ich bezmyslnosci

luckygirl23

To nie wina aktorów, po prostu film tak wyszły.

ocenił(a) film na 6
luckygirl23

ja tez nie widzę w tym filmie zachowania idiotycznego. Normalnie się bawią na wakacjach i to wszystko gdzie tu idiotyzm?

czyżby?jeśli chamskie prowokowanie tubylców w obcym dla siebie miejscu na odludziu,bynajmniej niezbyt cywilizowanym uważacie za normalke to gratuluje instynktu samozachowawczego,możecie się stac niedługo laureatami nagród darwina,o ile kumacie o czym w ogóle piszę,ale nie mój cyrk, nie moje małpy,wasz problem ,nie mój,proponuje w taki razie optymiści zacząc się tak zachowywac, oczywiście będąc dziewczyną ,tak koło 23-ciej na warszawskiej pradze w któryś weekend,chętnie sobie z boku popatrzę,możliwe że będę miał ten film na żywo

ocenił(a) film na 6
gruja

bedac na wakacjach nie podrywasz dziewczyn?A moze dziewczyny, zwlaszcza te uwazajace sie za ladne i samotne maja siedziec jak mysz pod miotla i sie nie bawic?Zwlaszcza ze ten chlopak byl dosc przystojny i mily,oczywiscie pozornie j,ak sie pozniej okazalo.Czy to jednak wina tych dziewczyn?Zreszta nie wiemy czy historia tak samo by sie nie potoczyla jakby go nie prowokowala a wlasciwie to podrywala tylko.Moze tak czy siak Ją sobie upatrzyl.Nie wierze w to ze dziewczyny nie wychodza na warszawska prage.Poza tym co Ty porownujesz hotel i bar w normalnym miasteczku do dzielnicy warszawy.

ocenił(a) film na 5
luckygirl23

tak, to wina tych dziewczyn. Kretynki jakieś, że tak dosadnie ujmę ;)

ocenił(a) film na 4
fibi_3

nie dość, że kretynki, to do tego jedna z nich to zwykła, puszczalska szmata.

ocenił(a) film na 4
Constantine_34

należało im się

gruja

Wygląda na to, że realne życie znasz tylko z filmów (i to tych marnych horrorów klasy C) i opowiadań rodziców.

smakosh

nie bardzo,znam to z autopsji,wielokrotnie widziałem jak się zaczynają i jak się kończą podobne akcje

gruja

Widziałeś, na kompie w DivX'ie.

smakosh

chyba zbędna dyskusja,mieszkałem swego czasu w okolicach pragi,zapewne jesteś tak zwanym trollem netowym któremu się nudzi i którego jara nawet zbędna polemika,trochę chyba nie to miejsce i nie ten czas,może wejdz sobie na wp.pl na przykład,tam znajdziesz swoje środowisko netowych napinaczy,tyle w temacie

gruja

Człowieku co za bzdury opowiadasz? Gówno wiesz o "egzotycznych" miejscach czy po prostu o świecie, a wypisujesz brednie jak ta poniżej:
"chamskie prowokowanie tubylców w obcym dla siebie miejscu na odludziu,bynajmniej niezbyt cywilizowanym".
Co tam było chamskiego? Tubylców? Niezbyt cywilizowanym? Hahah, ślepy jesteś czy z wyłączonym monitorem oglądałeś ten film? Normalna miejscowość, ze zwykłymi ludźmi, tyle, że w Argentynie. Tak, ten kraj jest zwykłym, cywilizowanym krajem i mieszkają tam normalni ludzie, a nie pradawne plemiona zwyrodnialców. A porwać i zhandlować do burdelu mogą cię i pod Pałacem Kultury.

Naoglądałeś się gównianych horrorów gdzie każda wieś czy miasteczko na odludziu to siedziba zdeformowanych bydlaków, kanibali, zombie albo innego tatałajstwa i trzeba się tam trzymać na baczności jak Ripley w gnieździe Obcych.

I nie demonizuj tak tej Pragi, bo się tylko ośmieszasz i wychodzisz na kretyna, który powiela stereotypy.

smakosh

napisałem powyżej co o tobie myślę,nie bardzo kumasz że to koniec tematu?

gruja

Zjedzony. Dziękuję, dobranoc.

smakosh

ale chyba z dumy urosłeś że wygrałeś w tej pseudodyskusji na jaki temat ja mam pojęcie a na jaki nie, w ogóle mnie nie znając,tylko dla mnie wydajesz się śmieszny robiąc takie rzeczy, czy sam masz także poczucie śmieszności,takie pytanie z ciekawości?ja na przykład przeważnie czuje kiedy robię z siebie kretyna i błazna,ale nie każdy ma takie wyczucie,może jestes go w swoim samozachwycie i nieomylności pozbawiony?bo przecież z góry wiesz lepiej

gruja

Przecież napisałeś, że koniec tematu już.

smakosh

ależ,koniecznie musisz widzę ,jeszcze coś dopisac,masz tak ,że twój post koniecznie musi byc na końcu?to ty musisz postawic kropkę nad przysłowiowym i?no każdy ma jakieś ambicje w życiu

gruja

Odpisz mi jeszcze tutaj.

smakosh

dobra

ocenił(a) film na 5
gruja

gruja ty cymbale napisałeś że koniec tematu to po holere piszesz dalej. napisałeś do Smakosh-a że ma tak że jego post musi być na końcu a to przecież ty odpisujesz na każdy post i chcesz być ostatni. zachowujesz sie jak moja jebnięta siostra, sama zakończy temat jak nie wie co powiedzieć a jak sie jej coś przypomni to musi to dopowiedzieć i zawsze jej słowo musi być ostatnie.

piotr_150

I co w związku z tym? co to ma wspólnego z filmem? szukasz zaczepki, nudzi ci się? chcesz bezproblemowo popyskować do kogoś to może wejdź na wp jak nie masz nic sensownego do napisania, tam piękno takich internetowych trolli

gruja

smakosh@ jest Ripley jest impreza !!! haha
co do filmu, ważnym elementem chyba było też to, że te laski dostały ostrzeżenie od tego Michaela czy jakoś tak, żeby się nie rozdzielały tylko zawsze były razem, w dodatku ta blondynka miała przed sobą gazetę o zaginionych dziewczynach więc poprostu były w złym czasie w złym miejscu, nie ma nic do rzeczy to, że to wioska czy miasto itd. Pozdro

b4rt3k0pl0

Czyli nie potrafiły wyciągnąć wniosków z danych które miały przed nosem,a więc czy nie miałem racji?

użytkownik usunięty
smakosh

Łoł, ostro i konkretnie :)
I trudno nie przyznać racji.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
gruja

..polało się jadu. Gotowi na polską wojenkę?

ocenił(a) film na 3
luckygirl23

8:55 - przykład bezmyślności jednaj z pań, w tym czasie pani w blond włosach nastawia budzik co mnie lekko zdziwiło bo gdy ja miałbym wstać następnego dnia powiedzmy o 7 (bo ten autobus o 8 jechał) bo miałbym wtedy jedyny autobus powrotny i posiadałbym przy sobie telefon i koleżankę, która również by jakiś miała to logiczne chyba że nastawiłbym w obu telefonach te budziki (nie wiem czy w ogóle są jakieś komórki bez budzików) i później bym się jeszcze budził w środku nocy sprawdzić czy na pewno je ustawiłem, no ale co ja tam wiem.
1:09:00 - sam fakt, że był jeszcze przytomny, a następnie ruszył w pościg po kilku uderzeniach dość grubym kijem był dziwny, ale ok wybaczam, ale gościa który mnie porwał, a parę minut wcześniej próbował zgwałcić to tym drągiem bym mu pewnie chwile po głowie nawalał, a już na pewno bym go tam przytomnego nie zostawił.

ocenił(a) film na 5
pikol92

no racja pikol, mnei też się to wydawalo dziwne ( fakt 1 autobusu na jakis mega długi czas jest już całkiem dziwny, a do tego alarm, którego nie sprawdziła sierota jak szła spać to dosyć płytkie ), dziewczyna czy nie, dostac takim kawałkiem drewna w ryj a potem po plecach pare razy i wstał bez problemu , chodził normalnie jedynie z siniakiem:D dałem 5 za krajobrazy ( w bluray'u ładnie to wszystko wygląda ) + za urodę aktorek, choć ta brunetka za chuda.. potem się dziwić że panny po 25 lat grają siedemnastki w liceum w filmach, przecież to są same kości.. ktoś tam pisał, że niby genialny ten film i że napięcie( osobiscie sie nie doczekałem ), i tak się nastawiłem, olewając negatywne komentarze.. please.. tam "napięcie" to można się obrócić i wyjść z kina w połowie seansu, bo ten film to nic specjalnego, jeden z tysiąca

ocenił(a) film na 6
tiesto4life

Film przyzwoity. Nie żeby trzeba było przy nim myśleć... Co się tyczy zachowania. Alkohol zabija zdrowy rozsądek. Tyle ode mnie.

pikol92

pikol, tu nie chodzi o realizm, tylko o nakręcenie fabuły ;)

ocenił(a) film na 9
pikol92

Następny mądry się znalazł któremu coś nie pasuje a czy przed albo po filmie napisali że jest on na faktach???bo ja nic takiego nie zauważyłem więc miały prawo być takie scenki to tak jak byś oczekiwał żeby w Matrix było wszystko wiarygodne i możliwe....Jak by zrobili tak jak ty piszesz oby dwie laski by ustawiły budzenie w komach i by zdążyły na ten bus i odjechały to co to za film by byl żadnych emocji i już by mógł w tym momencie zakończyć i zostawić nas z piosenką i napisami końcowymi Finito.

ocenił(a) film na 6
gruja

"gdyby w rzeczywistości ktoś zachowywałby się tak idiotycznie co te dwie gówniary to w pełni zasłużyłby według mnie na wszelkie wypływające z tego konsekwencje"
W sensie że co bardzo przepraszam? Że niby przez to,że wygłupiały się na wakacjach należał im się łomot i wywiezienie do burdelu? To tak jakbyś powiedział,że dziewczyna nosząca krótka kieckę i kręcąca pupą sama prosi się żeby ją zgwałcić.
Poza tym chciałam zauważyć, że zapominacie o tym, że mimo wszystko, mimo wszelkich niedociagnięć, film porusza dość istotna kwestię. Nigdy w historii nie można było tak tani kupić drugiego człowieka. Obecnie za niewolnice seksualną można najmniej zapłacić tysiąc dolców, co biorąc pod uwagę ile dana kobieta zarobi, jest naprawde maleńką sumą.

katka_88

obejrzyj jeszcze raz może i skojarz okoliczności,można sobie miec za krótką kiecke z pewnością,ale czy wszędzie i w każdych okolicznościach przyrody?założysz coś takiego idąc w odwiedziny do kogokolwiek do pierdla dajmy na to?może w takim razie z innej strony,tak jak one to według mnie można się zachowywac w znanych sobie realiach w otoczeniu znajomych a nie na jakimś kompletnym zadupiu w obcym kraju na prowincji daleko od domu,nie wiem czy kojarzysz czym zajmuje się wiktymologia?

ocenił(a) film na 6
gruja

nie musze moj drugi raz tego ogladać, żeby wiedzieć, że przez zwykłą głupotę czy bezmyślność zasługiwać na taki ostry wpierdziel itp. Nie chwale ich zachowania, a właściwie tej czornej...ale na litość boską, jak słysze stwierdzenie w takich sytuacjach "sama się o to prosiła" to mnie trafia...Myślę, że owszem prosiła się żeby traktować ją jako laskę na jedną noc, dośc łatwą i głupiutką. Ale o gwałt bicie i poniewierkę się raczej nie prosiła i nie wiem czy akurat na takie konsekwencje zasługiwała

katka_88

niestety ale sama sie o to prosila a po drugie nie warto zgrywac "gieroja", takie prowokacyjne zachowanie "glupich lasek" czesto doprowadza do takich wlasnie tragedii, a jak sadze jestes osoba mloda i w sumie z malym doswiadczeniem zyciowym

p.s.
pomysl a kto sie prosi o gwalt, pobicie lub zabojstwo?, to my najczescie doprowadzamy do takich sytuacji przez nasze durne i prowokacyjne zachowanie a potem jest placz i lament, i pamietaj to sie moze kazdemu przytrafic

ocenił(a) film na 6
grzes1962

bardzo przepraszam ale jakie ja muszę mieć doświadczenie życiowe żeby moja opinia miała znaczenie, a nie tylko zasługiwała na machniecie ręką i stwierdzenie "a co ty wiesz o życiu". Po za tym wiek nie zawsze równy jest zdobytemu doświadczeniu i mądrości.

nie będę tu na siłę dyskutować bo jak sądzę nie ma to większego sensu i tylko szkoda nerwów na takie przepychanki. Twoja końcową rade wezme sobie do serca i na następnej imprezie nawet pupa nie machnę bo przecież ktoś może to odczytać jako sygnał do zaciągnięcia mnie w ciemny kąt i gwałtu. Choć w sumie nie powinnam wtedy płakać bo sama tego chciałam prawda?

grzes1962

Nawet jak by laska wyszła w pół naga na parkiet to nikt nie ma jej prawa bić ani gwałcić.

ocenił(a) film na 5
Moderatorrr

matko jedyna nooo, nie o to przecież chodzi, że jeśli jako kobieta ubierzesz mini i będziesz prowokować to masz od razu na szyi oficjalne pozwolenie na bycie pobitą i zgwałconą. Chodzi o to, że mając po prostu choć odrobinkę zdrowego rozsądku trzeba brać pod uwagę swoje bezpieczeństwo i możliwość, że coś takiego może się przytrafić. Tym bardziej na absolutnym pustkowiu, albo w barze pełnym zupełnie obcych facetów. Nie dały zezwolenia na bycie potraktowanymi w ten sposób, ale jednak swoim zachowaniem sprowokowały tamtego faceta. tzw. akcja - reakcja. To tak jak przechodzenie na czerwonym przez pasy, nie dałeś kierowcy pozwolenia, żeby cię potrącił, ale to sprowokowałeś (zakładając, że przecież nic się nie stanie). Chyba jasno wytłumaczyłam.

ocenił(a) film na 5
gruja

najlepiej pewnie miały siedzieć 7 dni w tygodniu w hotelu i tylko w niedziele ewentualne wyjście na 30min do kapliczki hahahahaha może wtedy by na to nie zasługiwały :) stwierdzenie " ...to w pełni zasłużyłby według mnie na wszelkie wypływające z tego konsekwencje " jest grubą przesadą i nie wiem czym można sobie zasłużyć na takie coś

Grzybiasty

no to byłoby najlepsze,masz rację

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
gruja

Goście zajmowali się handlem żywym towarem więc de facto zachowanie dziewczyn nie miało tu nic do rzeczy. Po prostu znalazły się w niewłaściwym miejscu i o niewłaściwej porze. Przecież narzeczona (czy tam żona) Michael'a nie zachowywała się się raczej jak napalono suczka a też ją porwali.
Film oceniam na 6/10.
Można obejrzeć choćby dla Amber Heard oraz Odette Annable.

gruja

Popieram. Zachowywała się jak idiotka w tym filmie.

raiven

Poziom tej dyskusji stoi na poziomie na tym pseudo filmie.
Nieźle jest się pośmiać po tak durnym filmie.

ocenił(a) film na 4
JacQu

Film delikatnie mówiąc słaby a wywołał "dyskusję" i poruszenie jakich czasami brak przy prawdziwych arcydziełach poruszających ważne tematy - no ale tak to już czasami jest.
Ze względu na piękne widoki krajobrazu oceniam film na 4/10 - brak logiki i realizmu powala na kolana, wiem, że na potrzeby filmu nagina się realizm przy tego typu produkcjach ale są też pewne granice...

gruja

co za bzdury wypisujesz, człowieku. dziewczyny były na wakacjach, to chyba normalne że się bawiły i wygłupiały i trochę piły, co miały robić wg Ciebie? wracać o 20 do hotelu i iść spać? to że trafiły do zapadłej dziury z podejrzanymi typami to przecież nie ich wina. poza tym dochodzi tu aspekt zderzenia dwóch kultur: zachodniej, w której kobieta jest pewna siebie, czuje się bezpieczna i ma prawo do zachowywania się jak chce, a południowo-amerykańskiej, gdzie jest postrzegana jako własność mężczyzny, ma siedzieć cicho i robić co "pan i władca" sobie zażyczy. dziewczyny weszły na obcy teren z zachodnim podejściem i nie skończyło się to dobrze dla nich, ale skąd miały o tym wiedzieć? człowiek nie jedzie na wakacje z duszą na ramieniu, oglądając się co chwila gdzie może czyhać nieprzyjaciel. a Ellie do tego jeszcze była straszną flirciarą . tak czy siak, nie oceniam ich zachowania jako głupiego, a ich jako kretynki. ludziom zdarzają się różne sytuacje, po prostu miały pecha

Nany89

Wiesz co? nie chce mi się uzasadniać rzeczy oczywistych, ani się powtarzać.Skąd miały wiedzieć?Z książek,z radia, telewizji, od znajomych,z takich kanałów jak discovery, national geografic-jakoś ja wiem, ty też, uważasz że to wiedza tajemna? może jednak były zwyczajnie głupie? może wygrały by nagrodę darwina?

gruja

a może się czepiasz? ;)

gruja

masz racje, zgadzam sie w całej rozciagłości że takie zachowanie jak jednej z dziewczyn jest wrecz niedopuszczalne, jak dziwka...

lyndal_filmaniak

znacie podobne filmy? cos w stylu : jada na wakacje w egzotyczne miejsce i zaczynaja sie dziac rozne dziwne rzeczy