Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118125
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

IDA TO W 100% ANTY POLSKI FILM !!!! LUDZIE ZROZUMCIE TO

pabloss77_filmweb

No i co w związku z tym??

ocenił(a) film na 8
mendey

Nic. Wypluł sie do cna i musi go ktoś znów nakręcić...

ocenił(a) film na 1
mendey

A no to ze ten film jest promowany w Polsce. Ludzie się jar aja nim bo dostał Oskara a nie kumaja ze ten film uderza w nas Polaków. Jeśli pytasz co z tego....to daleko Ci do PRAWDZIWEGO Polaka lub jesteś dumnie i robisz to nieświadomie.

ocenił(a) film na 1
pabloss77_filmweb

Gdzie nie wejdę ostatnio to prawie wszędzie widzę użytkownika o nicku jak45.
W związku z tym takie pytanie, czy może płacą ci za twoje wypowiedzi?
Istnieją jeszcze inne możliwości:nie jesteś Polakiem, jesteś pochodzenia żydowskiego i prawda cię po prostu boli, albo media mają na ciebie taki wpływ że już nie odróżniasz prawdy od kłamstwa?
Innego wytłumaczenia nie widzę.

ocenił(a) film na 1
jacho86

Nieeee, to jest koleś który ma za dużo wolnego czasu.

ocenił(a) film na 10
pabloss77_filmweb

Bredzisz. Swoją drogą zapytałem ostatnio o to ludzi ze Stanów i wiesz jaka była odpowiedź? "Ida does not show Poland in a negative light, it's just a movie".
Głupi Amerykanie mądrzejsi od polskiej tłuszczy

ocenił(a) film na 1
kevin_moore

Czyli zgadzasz się z tym że "Ida" nie przedstawia Polaków w złym świetle?
Czy ci "mądrzy" Amerykanie" znają aby na pewno dobrze historię Polski i stosunki polsko-żydowskie w czasie II wojny św. i po niej?

ocenił(a) film na 10
jacho86

Nie zgadzam się i uważam, że bardzo przesadzacie. Właśnie o to chodzi, że Amerykanie nie znają, bo ich to nie obchodzi. Jak i całej reszty zachodu. No ale widzisz sam jaki jest odbiór filmu przez obcokrajowców. Więc po co panikować?

ocenił(a) film na 1
kevin_moore

Zdaje mi się że właśnie sam sobie przed chwilą zaprzeczyłeś i tym samym potwierdziłeś moje obawy.
Powiedziałeś że Amerykanie nie znają historii i to jest prawda a zarazem bardzo niebezpieczne bo mogą sobie wyrobić własne zdanie.A może tak się stać właśnie pod wpływem takich filmów jak np. "Ida",tym bardziej że została ona nagrodzona Oskarem.Można więc sądzić że dla większości jest to jakiś wyznacznik wartości a tym samym taki film trafi do dużej grupy ludzi.

ocenił(a) film na 10
jacho86

Przeczytałem za szybko i od razu odpowiedziałem, a potem edytować już nie mogłem. Oczywiście że nie jest to film antypolski, jak już pisałem wiele razy, gdyby na końcu wyświetlono wielki napis treści "podczas wojny w wyniku polskich donosów i morderstw zginęło xxx Żydów" - tak, wtedy byłby to film antypolski. A teraz? Przesada przewrażliwionych prawicowców. Napisałem jak ten film odebrała zapytana osoba z USA, czego jeszcze potrzebujecie?

ocenił(a) film na 1
kevin_moore

Ja uważam że "Ida" jak najbardziej pokazuje Polaków w złym świetle, a stara się usprawiedliwić stalinowską prokurator (w filmie jest to pokazane tak że to Polacy zabili jej dziecko, więc jej późniejsza działalność jest właśnie jakby usprawiedliwiona,co niektórzy mogą jej nawet współczuć.Poczytaj sobie jaką osobą była tak na prawdę Helena Wolińska i jaki zawsze był jej stosunek do Polaków).
A jeśli chodzi o Twoje ostatnie pytanie czego potrzebuję?
Potrzebuję tego aby pokazywano prawdę a nie mieszano ją z kłamstwem, w efekcie czego powstają takie filmy jak np.I da,Pokłosie itp.

ocenił(a) film na 10
jacho86

Próbuję pokazać bezzasadność zarzutu o tym, że zachód będzie nas teraz odbierał tak i tak. Jasne, że czytałem to o Wolińskiej, bo co chwile ktoś wkleja to na forum, tylko, że nikt na zachodzie nie szuka aż tak głęboko, dla nich to jest zwykła jakaś prokurator, która nawet nie jest główną bohaterką filmu bo jest nią Ida. To co sobie polska prawica uważa między sobą to niech sobie uważa, zachód nie ma pojęcia o tym co wy wygadujecie i o co chodzi ;)

ocenił(a) film na 10
jacho86

i jeszcze jedno, skąd Ty wiesz jaka była prawda, jesteś 100% pewien, że podczas II WŚ żaden tępy chłop nie doniósł na Żyda żeby przejąć jego dom i pole? Uderzysz się w pierś i zaręczysz za to?