Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118119
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Oglądając "Idę" odnaleźć można całą masę odniesień do "Noża w wodzie" Polańskiego. Dawno nie widziałam filmu Polańskiego, więc wymienię te najbardziej rzucające się w oczy.

- Akcja filmów ulokowana jest na samym początku lat sześćdziesiątych
- Podróż jest centralną osią narracji na których opiera się "Ida" i "Nóż w wodzie"
- W obydwu filmach mamy motyw młodego autostopowicza.
- W obydwu filmach mamy trójkę głównych bohaterów
- Zarówno w Nożu w Wodzie jak i w Idzie jedną z głównych ról powierzono amatorce (Umecka, Trzebuchowska)
- Silna opozycja pomiędzy niewinnością i dojrzałością (Malanowicz i Niemczyk u Polańskiego, oraz Kulesza i Trzebuchowska u Pawlikowskiego)
- W każdym z tych filmów mamy zestawienie niedojrzałości-ogniwa pośredniego i kogoś z dużym bagażem życiowych doświadczeń (Ida-Lis-Wanda, Malanowicz-Umecka-Niemczyk.
- Oba filmy kończą się istotnymi z punktu widzenia narracji scenami seksu.

Polański znalazł Umecką przypadkiem na basenie a Trzebuchowska została odkryta w Kawiarni. Wspomniane filmy dzieli równe 50 lat różnicy.

kaleenee

No ciekawe,. Tylko - filmy nie kończą się scenami erotycznymi, tak dla uściślenia. U Polańskiego samochód stoi na rozdrożu i nie ma pewności, która pojedzie drogą. U Pawlikowskiego chyba nie ma wątpliwości, że Ida wraca do klasztoru.

ocenił(a) film na 8
kaleenee

Ciekawe. Myślę jednak, że to tylko koincydencje. Do Twoich wszystkich punktów (i zapewne następnych możliwych) można by dopasować wiele filmów - po prostu film fabularny jest tak dużym zbiorem, że znajdą się na pewno inne zbiory o sporych wspólnych obszarach.

ocenił(a) film na 1
jak45

Teraz poszukajcie paraleli, inspiracji, odniesień, związków między:

- Ida a Dersu Uzała
- Ida a Zegnaj moja konkubino
- Ida a Tetro - no przeciez tez czarnobiałe (tetro do połowy)
- Ida a Nietorelancja albo Metropolis (czarno białe!)

powodzenia w przyprawianiu Idzie wianuszka niewinności (koszernej)

ocenił(a) film na 8
seamen

Sam sobie poznajduj! Patrzcie go - spychotechnik.
Powodzenia w przyprawianiu "Idzie" gęby antypolskiej nie życzę, za cienki jesteś na takie dzieło - tego nie zrobi nawet kilkudziesięciu Michałkiewiczów i Rydzyków razem wziętych. Trzeba demiurga do stworzenia czegoś z niczego

ocenił(a) film na 10
kaleenee

Myślę, że za bardzo kombinujesz...