Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118119
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Jako że...

ocenił(a) film na 5

Tematy na forum Idy cieszą się sporą popularnością, zażyczyłem sobie założenia tematu, który będzie polegał na zamieszaniu podaniu tytułów filmów, które oczyszczają bądź dla innych oczerniają narody z przeszłości.

Jeżeli ktoś zna właśnie takie tytuły, o których napisałem wyżej, niech chętnie podzieli się ze mną linkiem, czy nawet króciutkim opisem jego opinii.

P.S Nie masz nic ciekawego do dodania, nie zamieszczaj tutaj swoich wypocin.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

"Pluton" (rozlicza), "Zielone berety" (wybiela Amerykanów, oczernia Wietnamczyków), "Upadek" (trochę oczernia a trochę oczyszcza).
Nie napisałeś, czy oczyszcza, jako rozliczenie z historią, czy w istocie wybiela.
CDN...

ocenił(a) film na 5
jak45

Dla jednych wybiela, dla drugich oczernia. Rzecz jasna, że to rozliczanie z wydarzeniami historycznymi.

ocenił(a) film na 3
RAC_79

Czas apokalipsy

ocenił(a) film na 5
na_pohybel

Znam, coś jeszcze?

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Pytałem o co innego: "oczyszcza, jako rozliczenie z historią, czy w istocie wybiela". Np. "Ogniomistrz Kaleń" oczyszcza Polaków za akcję "Wisła" czy wybiela?

ocenił(a) film na 5
jak45

Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. Mam nadzieje, że rozwiałem twoje wątpliwości.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Nie. Jeśli nie widzisz pułapki interpretacyjnej w twoim wstępnym poście, to trudno. Poczekaj na wyniki nieporozumień.

ocenił(a) film na 5
jak45

Jak na razie, złapałem jedno nieporozumienie, odpisuje mu na posta ^

ocenił(a) film na 10
RAC_79

Na dobry początek niech będzie "Wiatr buszujący w jęczmieniu" Anglika Kena Loacha, w niekorzystnym (delikatnie mówiąc) świetle stawiający Anglików.