Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118125
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Kadry i soczewki

ocenił(a) film na 6

Bardzo długo zwlekałam z obejrzeniem "Idy". Ale Oskar, szum wokół niej, i fakt, że film trwa godzinę dwadzieścia tak jakoś zmusiły mnie w końcu do tej czynności. I bardzo szczerze napiszę, że nie żałuję tej decyzji. Mimo, że z każdym razem, kiedy Ida-zakonnica mówiła "dziękuję" zamiast "Bóg zapłać", oraz w filmie nie zostało wypowiedziane słowo "alkoholiczka", jak to we wszystkich recenzjach zostało podkreślone w opisie jednej z bohaterek, nie żałuję poświęcenia mojego cennego czasu na oglądnięcie tego filmu. Utwierdziłam się dzięki temu w przekonaniu, że Nagroda Akademii Filmowej zwana "Oskarem" tak naprawdę niewiele znaczy. Jest tyle polskich filmów, które są niezaprzeczalnie dobre, a niektóre są wręcz wybitne (przykładowo "Wesele" Smarzowskiego, czy "Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową" Zanussiego), które zasługują na wszelkie możliwe nagrody tego filmowego świata. Ale nie... To właśnie TEN FILM, czarno-biały, apatyczny, nierealny film zdobył oskara. Dlaczego? -> Zagadka XXI wieku. Wszystkie media używają w odniesieniu do "Idy" jednego słowa: "antypolski". Ja teraz odniosę się do mojej oceny na portalu (6). Film jest niezły. Co oznacza, że "nie jest zły". Co W CALE nie oznacza, że film nie podoba mi się bo jest "antypolski". To oznacza tylko tyle, że mi się nie podoba, ale nie uważam go za "gówno". Odnoszę wrażenie, że żeby zdobyć uwagę zagranicznych widzów, film musiał się czymś wyróżnić. I w przypadku "Idy" nie chodzi tu o fabułę (tu wystarczy wspomnieć "Pokłosie" Pasikowskiego). Odnoszę wrażenie, że reżyser chciał tak bardzo zwrócić na siebie uwagę, że zastosował rzadko stosowane w kinematografii kadry (no wiecie, głowy głównych bohaterów są gdzieś w lewym dolnym rogu i zajmują jedną szóstą wysokości ekranu) i soczewki (nie wiem, czy tylko mnie tak one rozpraszały, ale robiły to bardzo efektywnie). Efekt, jaki uzyskali twórcy filmu "Ida", jeśli chodzi o mnie - przeciętnego polskiego widza - jest chyba dla nich zadowalający. Otóż będę musiała obejrzeć film ponownie, ponieważ większość jego trwania zastanawiałam się: "Po **uj oni założyli jej te soczewki" i "dlaczego jej głowa jest taka mała i gdzieś tam po lewej?" i nie zdołałam skupić się na przesłaniu, jakie niewątpliwie ten film niesie. Niemniej jednak, dzięki "Idzie", długo pozostanę pod wrażeniem, jakie sama na sobie wywarłam pisząc ten tekst. Congrats, twórcy. Jesem z siebie dzielna. Ups, dumna.

ocenił(a) film na 8
muol

OK, tylko po co autoreklama na końcu?

ocenił(a) film na 6
jak45

jest to moja pierwsza wypowiedź na forum filmzjeba, więc uważam, że film musiał nie być przeciętnym skoro zmusił mnnie do wypowiedzenia się :)

ocenił(a) film na 8
muol

Powodzenia

ocenił(a) film na 8
muol

> Wszystkie media używają w odniesieniu do "Idy" jednego słowa: "antypolski". <. Wypraszam sobie; tylko "katoprawicowe" a te są w mniejszości.

ocenił(a) film na 6
jak45

Przepraszam, widocznie ja spotkałam się tylko z takimi. Po prostu czuję się zalewana informacjami o złym przesłaniu "Idy" i dlatego poczułam się zobowiązana sama wyrobić sobie zdanie na jej temat. Nie spotkałam się jeszcze z wypowiedzią o pozytywnym przesłaniu tego filmu, dlatego też zdecydowałam się na własną wypowiedź. Odcinam się tym samym od jakichkolwiek politycznych zdań. Jestem tylko przeciętnym widzem. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
muol

"Mimo, że z każdym razem, kiedy Ida-zakonnica mówiła "dziękuję" zamiast "Bóg zapłać" - to wówczas co?

Prosiłabym o dokończenie urwanego zdania, bo zaciekawiło mnie, co się z Tobą wówczas dzieje (jakiś spazm nadchodzi?).

ocenił(a) film na 6
creep_

Zdanie jest dokończone. "Mimo, że z każdym razem, kiedy Ida-zakonnica mówiła "dziękuję" zamiast "Bóg zapłać" (...), nie żałuję poświęcenia mojego cennego czasu na oglądnięcie tego filmu."

Nie uważam za konieczne ujawnienie mojej reakcji psychofizycznej na takie zachowanie bohaterki. Zwyczajnie wydaje mi się taka sytuacja mało realna.