PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117925
7,4 74 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Że Polacy - antysemici? Niech się pan reżyser uczy od Pasikowskiego z "Pokłosiem". Gdzie tam scenie odkopywania kości rodziców Idy do sceny odkopywania w błocie masowego grobu w "Pokłosiu". Że młoda, przyszła zakonnica wychowywana od urodzenia w środowisku kościelnym prześpi się z saksofonistą? i w dodatku nie zrobi to na niej zbyt dużego wrażenia? Psychologiczne science-fiction, ale chyba nie o to chodziło autorom filmu. I ta ciotka Wanda popełnia samobójstwo w futrze jakby wychodziła na spacer przez okno. Ale na parę złotych można było wyślizgać polskich podatników. Ciekawe, jaki procent Polaków zgodziłby się za państwowe pieniądze wyprodukować taki film? Szacuję na 10-20%. Ja osobiście dałem się oszukać na 2 * 20 PLN. Myślałem, że film będzie o Helenie Wolińskiej, komunistycznej bandytce. Gdzie można odzyskać te pieniądze?

robokopo

Nie tylko na nie, najwyraźniej cierpisz na biegunkę, Saszka.

Ciągle odpowiadasz. Serio nie zauważyłeś, biedaczku? ;)
To znaczy - starasz się, do pewnego momentu. potem widzisz, że leżysz i wtedy - jak zawsze - uciekasz.
Odwagi ci nie staje, po prostu.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Tak, serio, Żydzie. Mówię tylko to, co sam chcę powiedzieć. Wiem, że mamełe, tatełe i rebe wmówili ci pod jarmułkę, że górujesz intelektualnie nad bydłem wszelakim w postaci gojów, że to tylko kwestia czasu, jak ich sobie owiniesz wokół palca i nawet nie zauważą, jak zaczną wyznawać twoje żydowskie "prawdy"... Ale niestety mamełe, tatełe i rebe mylili się.

robokopo

Żydowskie prawdy?;) Jak ta, ze Davies jest albo nie jest wiarygodnym historykiem? Istotnie, jaka to typowo żydowska kwestia, prawda, biedaczku? ;)

Ale serio - Wania, przykro mi, że doprowadziłem cie do szlochu. W połączeniu z tą sraczką widok musi być szczególny.

robokopo

Najwyższy czas abyś zmienił swój nick .Proponuję " G ó w n o"

ocenił(a) film na 1
paul619

Ktoś cię prosił o złote rady?

ocenił(a) film na 8
robokopo

Budzisz politowanie, to ci chcą pomóc...

ocenił(a) film na 1
jak45

Zbytek łaski. Niech sobie tę "pomoc" wsadzą...

ocenił(a) film na 8
robokopo

Tobie, jak widziałeś, wsadzają...

ocenił(a) film na 8
robokopo

›› prof. Tazbira "naukową prostytutką" ‹‹. Przemianowałeś się na z Kiepskiego na Ciemniaka.

ocenił(a) film na 1
jak45

Jak ci się podoba prof. Feliks Koneczny? Lubisz go, darzysz estymą? Jeżeli nie, to właśnie masz uzasadnienie mojej oceny tej naukowej prostytutki zwanej Tazbirem (też z rodu Jakubowego).

ocenił(a) film na 8
robokopo

Kompletnie mi się nie podoba. Dziwaczy.

ocenił(a) film na 1
jak45

Kompletnie ci się nie podoba? Wzruszające! A mnie kompletnie się nie podobają inni. Wyobraź to sobie.

ocenił(a) film na 8
robokopo

Strzyżono, jak zwykle...

ocenił(a) film na 8
robokopo

Ty to jednak jesteś niezłe zaparcie semantyczne... Wijesz się jak piskorz na grzebienu (czy pchła albo wsza... z biologii miałem trójke, a fryzjerstwa nie było wcale...).

ocenił(a) film na 8
robokopo

"niewinne ultymatywne ofiary". Miałeś, oczywiście, na myśli alternatywne ofiary, fitosemito?

ocenił(a) film na 8
robokopo

"Hitleh taki sły, a Sthalin jusz nie thaki sły, choć tesz szytuf ". Ponieważ piszesz, takiej artykulacji nie są winne polipy w nosie, tylko w mózgu...
Tego niestety, nie da się wyciąć.

ocenił(a) film na 1
jak45

Aha! Oto, jak jest redefiniowany "antysemityzm"... Ma wyjść, że Żydzi i ich geszefty są absolutnie wyjęte spod krytyki:

http://www.fronda.pl/a/sprawdz-czy-jestes-antysemita,46945.html

1. Żydzi są bardziej lojalni względem Izraela niż kraju własnego zamieszkania
2. Mają zbyt wielką władzę na międzynarodowych rynkach finansowych
3. Mają za duży wpływ na sprawy świata
4. Uważają się za lepszych niż inne narody
5. Mają za duży wpływ na globalne media
6. Ponoszą odpowiedzialność za większość wojen na świecie
7. Mają za dużo władzy w świecie biznesu
8. Nic ich nie obchodzą inni, martwią się tylko o swoich
9. Ludzie ich nienawidzą wskutek tego, jak Żydzi postępują
10. Mają oni za duży wpływ na władze USA
11. Ciągle za dużo mówią o tym, co im się zdarzyło podczas Holocaustu

Jak ci wychodzi quiz? Na wszystkie pytania, jak oczekuje ADL, odpowiedziałeś "nie"?

ocenił(a) film na 8
robokopo

Te pytania są absurdalne co najmniej w 90%. Tyle, że co do wpływu na "międzynarodowe rynki finansowe", "sprawy świata", "globalne media", "świat biznesu", "władze USA", to bardziej chodzi o zawiść (czemu nie atakujesz o to choćby właśnie USA? czemu Polacy tak mało znaczą na świecie?) niż o fakty. Czy tylko Żydów można podejrzwać o szowinizm lub przywiązanie do państwa przodków (część Polonii też)? Te 10% moich wątpliwości co do brzydkich motywów postępowania dotyczy zarówno Izraela jak i innych pańśtw narodowych, mających jakieś pretensje do otoczenia. Czy Niemcy nie mogliby powiedzieć, że Polacy "za dużo mówią o tym, co im się zdarzyło podczas wojny i okupacji"? Z tymi wojnami, to już na 100% pojechałeś po bandzie. Reszta zarzutów ("Uważają się za lepszych niż inne narody", "Nic ich nie obchodzą inni, martwią się tylko o swoich", "Ludzie ich nienawidzą wskutek tego, jak (... - wstaw dowolną nację czy grupę społeczną) postępują" dotyczy wszelkiej maści egoistów, szowinistów, szuj - niezależnie od narodowości.

ocenił(a) film na 1
jak45

Te pytania zostały sformułowane tak a nie inaczej na życzenie Żydów, nie przeze mnie (masz tam link). Cel jest nader jasny: WSZELKA KRYTYKA ŻYDOSTWA MA BYĆ NIEDOZWOLONA. Albo peany, albo mordy w kubeł.

Ty w swoim zaczadzeniu oczywiście tego nie widzisz. Było to dla mnie jasne od samego początku.

ocenił(a) film na 8
robokopo

Co mnie obchodzi, kto te pytania postawił? Ważne, że ty je przedstawiasz i że są absurdalne. Przestań nawijać w kółko to samo - o uleganiu żydowskiej propagandzie.

ocenił(a) film na 1
jak45

Te pytania sformułowali Żydzi. Sformułowali je w ten sposób, by wpoić w ludzi przekonanie, że choćby najmniejsza krytyka Żyda to zbrodnia, bo przecież samo przez się się rozumie, że "antysemityzm to coś złego"... Jesteś tak zaczadzony ich podszeptami, że nie potrafiłeś dostrzec tych intencji. Jesteś tak zaczadzony, że czepiłeś się tego, że to ja je tu zaprezentowałem. Tonący brzytwy się chwyta...

ocenił(a) film na 8
robokopo

Ble, ble, ble.

ocenił(a) film na 1
jak45

Są jeszcze inne "testy"...

"Global Anti-Semitism Review Act" – ustawa z 2004 roku przyjęta przez Kongres USA, stanowiąca rodzaj testu na "antysemickość":

1. Każde oświadczenie, że społeczność żydowska kontroluje rządy, media, handel zagraniczny i świat finansów.
2. Wyrażanie silnych uczuć anty-izraelskich.
3. Wyrażanie krytyki przywódców Izraela, dawnych i obecnych.
4. Jakiekolwiek krytykowanie religii żydowskiej lub żydowskich przywódców religijnych, ze szczególnym uwzględnieniem odniesień do Talmudu i Kabały.
5. Jakakolwiek krytyka rządu i Kongresu USA, insynuująca, że są pod silnym wpływem społeczności żydowsko – syjonistycznej i organizacji żydowskich jak np. AIPAC/
6. Jakakolwiek krytyka społeczności żydowsko – syjonistycznej jako promotora globalizmu i tego co niektórzy nazywają „New World Order.
7. Przeklinanie Żydów za podżeganie Rzymian do ukrzyżowania Chrystusa.
8. Cytowanie faktów mogących w jakikolwiek sposób obniżyć cyfrę 6 mln. odnoszącą się do liczby ofiar żydowskiego holokaustu.
9. Insynuowanie, że Izrael jest państwem rasistowskim.
10. Insynuowanie, że istnieje spisek syjonistyczny.
11. Dostarczanie dowodów, ze Żydzi i ich przywódcy stworzyli komunizm i rewolucję bolszewicką w Rosji.
12. Dostrzeganie pejoratywnych cech wyznawców wiary mojżeszowej.
13. Insynuowanie, że Mossad jest zamieszany w zamachy 9/11.

I co ty na to?

ocenił(a) film na 8
robokopo

Ciekawe, że spora część odnosi się do państwa izraelskiego, do którego nie pałam specjalnym uznaniem - więc podpadałbym pod antysemityzm. Reszta się zgadza. Brakuje mi:
14. Twierdzenie, że krew chrześcijańskich dzieci Żydzi dodają do macy.
15. Twierdzenie, że Żydówki mają "w poprzek".
16. Twierdzenie, że Żyda można rozpoznać po parszywej mordzie.
Takie "twerdzenia" autentysznie słyszałem.
Na poważnie:
17. Wyrażanie nienawiści do narodu żydowskiego.

ocenił(a) film na 1
jak45

tagie głupoty to tylko ty możesz powielać. Zacznij korzystać z mózgu.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Te oczywiste głupoty słyszałem od o/o franciszkanów na katechezie oraz od moich kolegów szkolnych (to "w poprzek"). Skorzystałem z mózgu i nie uwierzyłem. Skorzystałem jeszcze więcej i w wieku 16 lat zostałem ateistą.
Gdybyś ty z niego korzystał, nie byłbyś antysemitą.

ocenił(a) film na 1
jak45

Antysemita nie jestem i nie mam zamiaru głaskać zydów, którzy na to nie zasługują. Moja krytyka jest zasadna, nie ulegam jednak takim nonsensownym stereotypom, z wiecku chyba 19 tego. Krytykuje ibędze krytykował wszystkich tych zydów, którzy czynią zło i nie ma to nic wspólnego z antysemityzmem, bo krytyka objęcvie sa wszyscy, którzy w mojej ocenie źle postepują. Ty natomiast, jak widze, krytykujesz Polaków, tylko dlatego, że sa Polakami, i chwalisz zydów, tylko dlatego, ze zydami sa. Cos takiego dla mnie jest zwyczajnie nie do zaakceptowania.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Widać, że tak starannie czytasz czyjeś wpisy, jak piszesz własne (literówki, składnia). Gdzie niby krytykuję Polaków i "głaszczę" Żydów jako takich?!
Jeśli nie jesteś antysemitą, to ja jestem np. Eskimosem. Jesteś ewidentnie antysemitą, do tego agresywnym i wulgarnym typem - zobacz, jakie inwektywy rzucasz.

ocenił(a) film na 1
jak45

ty jesteś ewidentnym antypolakiem, do tego wulgarnym i agresywnych, podły szujowaty dupku.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Sam siebie schatakteryzowałeś. Żegnam

ocenił(a) film na 1
jak45

Ciebie

ocenił(a) film na 8
mmgar

EOD

ocenił(a) film na 1
jak45

To, co podałem, zostało wyekscerpowane z ustawy Global Anti-Semitism Review Act.

ocenił(a) film na 8
robokopo

Ja odpowiedź wyekstrahowałem z głowy...

ocenił(a) film na 1
jak45

A czyjej? Swojej? Ty jeszcze ją masz, czy za nią podstawiono tubę propagandową propagandy smażonej zupełnie gdzie indziej i bynajmniej nie w twoim interesie?

ocenił(a) film na 8
robokopo

Ble, ble, ble.

ocenił(a) film na 1
jak45

ty masz głowe? niemozliwe?

ocenił(a) film na 8
mmgar

"głowe" to ty masz (a może "kiepełe"?).

ocenił(a) film na 1
jak45

acha, została Ci tylko skprupa, Domyslałem się.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Co to jest "skprupa"?

ocenił(a) film na 1
jak45

twoja głowa to tylko skorupa.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Ciekawa supozycja - masz jakiś dowód?

ocenił(a) film na 1
jak45

Ty, jesteś dowodem.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Mam ten "dowód". Nie zgadza się. Głowa nawet niezła...
Szukaj dalej.

ocenił(a) film na 1
losoid

Film w środkach produkcji oszczędny, co widac na każdym kroku. Nuda, dłuzyzny, nieciekawe zdjęcia. To modny film w typowej antypolskiej naarracji, którego zadaniem jest ukazanie obrazu obrazu polaka jako człowieka, bez zasad, bez ukształtowanej histori, bezwzglednego, mściwego i nieczułego na krzywdy innych, w domysle żydów. Film kaleczy moje poczucie przyzwoitości i obraża mnie jako Polaka. Ocena 1 dla tego przeciętnego, filmu jest zbyt wygórowana, bo własciwie nie zasługuje on nawet na tyle, wbrem kreowanym usilnie przez środowiska antypolskie opiniom, że jest to niemal arcydzieło. Szkoda tylko, że sa Polacy, którzy na takie filmy zabieraja nasze pieniądze z podatków.

ocenił(a) film na 1
mmgar

nie mają świdomości kim w istocie sa.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Naplułeś i spadaj.

ocenił(a) film na 1
jak45

do lustra

ocenił(a) film na 8
mmgar

To już twoja sprawa, gdzie.