Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118142
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Oscar

ocenił(a) film na 10

Film zasługuję na Oscara i nie chodzi o temat filmu,tylko o zdjęcia oraz grę Agaty Kuleszy...

ocenił(a) film na 3
Burza27

Ja tu widzę Oscara za napisy końcowe, bo nieczęsto się zdarza by publiczność tak dziękowała za nie Bogu.

ocenił(a) film na 4
bezbezbez

Hehe, a może tak złote maliny za udźwiękowienie.

ocenił(a) film na 10
bezbezbez

Skoro oceniasz,,Bez litości'' na 9...to wcale nie dziwięsię,że Ci się film nie podobał.Przy ,,Idzie'' trzeba myśleć,a nie rajcować się starym Denzelem,który niczym Rambo rozwala mafię.

ocenił(a) film na 3
Burza27

Tak jest, przy "Idzie" trzeba myśleć. Możesz podpowiedzieć o czym konkretnie? Czy myślenie na temat "jakby tu nie zasnąć" może być?
Ja wolę rajcować się starym Denzelem rozwalającym mafię, bo kino panie kolego to ma być rozrywka a nie katorga.
Obraz "Bez Litości" niesie potężne przesłanie, daje wiarę w zwycięstwo Dobra nad Złem i pokazuje to w bardzo dobrym, choć oczywiście oklepanym stylu, a jakież przesłanie niesie "Ida"?
Oprócz znudzenia i zniechęcenia może doprowadzić do depresji co też w moim przypadku uczyniła.
Film smętny, z katastrofalnym udźwiękowieniem, nijaki po prostu nudny.

ocenił(a) film na 10
bezbezbez

Przesłanie ,,Idy'' jest takie,że ciężko jest się rozliczyć z przeszłością,a co do przesłanłania dobra i zła w ,,Bez Litości'' to jest oklepane jak świat,obejrzyj sobie ,,Króla Lwa'' tam jest to samo,o wiele lepiej pokazane...Rozrachunek byłyej prokurator z tym czy dobrze zrobiła idąc walczyć,zostawiajać małego syna,którego zabito...obciążwenie dla sumienia,które pozniej zaprocentowałow puszczaniu się z byle kim,oraz charakterem prokuratora ,,Krwawa wanna''...Zobaczymy czy twój film dostanie jakas nagrodę?Zostanie szybko zapomniany,ja już o nim zapomniałem,szkoda tylko dobrego aktora,który na stare lata,gra w byle czym,można opowiedzieć Denzelowi,,Kończ Waść,wstydu oszczędz''....Niestety ,my polacy,mamy taki charakter,że jeżeli ktoś odniesie sykces,to go krytykujemy,hejtujemy...Cytujać Fokusa,,Nic się nie podoba,choćby było zajebiste,na szyji obroża bo tak wychował ich system''.

ocenił(a) film na 5
Burza27

"Przesłanie ,,Idy'' jest takie,że ciężko jest się rozliczyć z przeszłością,a co do przesłanłania dobra i zła w ,,Bez Litości'' to jest oklepane jak świat,obejrzyj sobie ,,Króla Lwa'' tam jest to samo,o wiele lepiej pokazane..."

Trudno ogarnąć procesy twego pojęcia...

Dla mnie "Ida" jest mało ciekawym filmem (ciekawy film wciska w fotel, ogląda się go wyczekując każdej następnej sceny), z słabą fabułą (w zasadzie tylko dwa wątki główne, powiązane ze sobą), denerwującymi zdjęciami (ciężko ogląda się ścianę ... a w rogu ekranu część aktora - mogli pójść na żywioł i pokazać samą ścianę i szmery ruchu aktora... na to samo wychodzi).

ocenił(a) film na 9
Burza27

Powiem Ci (wybacz, ze tak przez Ty, ale jest wygodniej), że ten film jest chyba jedyną tak ambitną produkcją od dziesięciolecia, który z chęcią oglądać mogę kilkukrotnie. Takie pytanie mam jeszcze do Ciebie: nominacje Oscarowe gdzieś są już dostępne bym mógł porównać jakie filmy by rywalizowały z "Ida"?

ocenił(a) film na 5
Burza27

Agata gra tak samo dobrze we wszystkim w czym gra... nawet w rodzince.pl

Jak żona (albo mama - skreśl niepotrzebne) robi tobie dobry bigos/kanapki to zawsze będzie smakował. Choć bigos można przesolić i trudniej go poprawić niż scenę w filmie, którą wystarczy nagrać raz jeszcze..

Oscar za zdjęcia - jest wiele produkcji z ujęciami "poucinanymi"... te z Idy były za to wyjątkowo wkurzające.

ocenił(a) film na 3
crocidura

Ja osobiście nie jestem wstanie podac innego tytułu filmu, którego zdjęcia tak by mnie irytowały jak w Idzie.
Macie jakieś propozycje?

(a "Bez litości" 2014 jest całkiem fajnym filmem, ale w innej kategorii)

ocenił(a) film na 7
Burza27

Mi film się bardzo podobał, jednak uważam, że to Lewiatan zasługuje na Oscara. Jest bardzo przemyślany, w pewnym sensie szokujący. Uważam, że Akademia powinna wybrać film Zwiagincewa.

ocenił(a) film na 10
ka_and

Jak obejrzę zripostuję:P

ocenił(a) film na 7
Burza27

Śmiało! :)

ocenił(a) film na 10
ka_and

Miałem odpowiedzieć jak obejrzę ,,Lewiatana''.Nie obejrzałem,ale to jednak mój typ wygrał Oscara:P Próżność ,sorry:)

ocenił(a) film na 7
Burza27

Wiedziałam, że napiszesz :D No cóż, moja sympatia dla Lewiatana nie pokryła się z opinią Akademii. Niemniej cieszę się - każdy sukces polskiego filmu za granicą cieszy! :)

Pozdrawiam serdecznie :)

ocenił(a) film na 10
ka_and

Pozdro:)

ocenił(a) film na 3
Burza27

No i wykrakałeś, choć nie trafiłeś :)
Pozdrawiam