Mam pytanie związane z tematem. Czy "Ida" może dostać nominacje w głównej kategorii Najlepszy film ? Pytam, bo chyba dwa lata temu taką nominacje dostał inny europejski film "Miłość" i nie wiem od czego to zależy.
Oczywiście, że może. A zależy to tylko od widzimisię nominujących. Jeśli film im się spodobał na tyle mocno, żeby umieścić go w głównej kategorii to tak zrobią.
Żeby film mógł powalczyć w głównej kategorii powinien mieć oficjalną premierę w Stanach, a czy Ida miała to nie wiem.
Miała, więc może. Oprócz tego film trzeba zgłosić do tej kategorii. Tak tez zrobiono ;)
Wg regulaminu może, w praktyce nie ma właściwie na to żadnych szans. Przede wszystkim dlatego, że nie jest anglojęzyczny. Dla takich jest osobna kategoria. Ale to nie jest największy problem, bo filmy wybitne nieanglojęzyczne były już nominowane, ale to były wielkie dzieła, jak Emigranci, Grek Zorba czy Życie jest piękne. I tu pojawia się drugi ważny powód. Ten film jest na to za cieniutki. Może wybija się z tej polskiej papki, ale generalnie gdzie mu do Oskara za najlepszy film...
Może, ale tak jak pisze pan/pani wyżej, "Miłość" to jednak trochę inna liga, więc na nominacje bym nie liczył. ;)