Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118142
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Oszukana

ocenił(a) film na 3

Czuję się oszukana. Po takiej ilości pozytywnych recenzji usiadłam, by wreszcie zobaczyć arcydzieło polskiej kinematografii i co otrzymałam? Nic ciekawego. To po prostu pięknie zrealizowany (zdjęcia są wyjątkowe, każdy kadr niczym pocztówka) film, gdzie po prostu nic, kompletnie nic się nie dzieje. Dialogi praktycznie nie istnieją, a jak bohaterowie już coś mówią, to tylko Agata Kulesza mówi to "jakoś". Drętwo, nudno - to jedyne co przychodzi mi na myśl. Dobrze, że ten film trwa tak krótko, bo mogłabym usnąć. Rozumiem, że to miał być taki "artystyczny" film, ale bez przesady, gdyby historia była chociaż interesująca, żeby bohaterowie wzbudzali jakieś emocje, to coś by między mną a tym filmem zaiskrzyło, ale "Ida" to taki cukierek z galaretką w pięknym opakowaniu. Z galaretką, bo bardzo nie lubię takich cukierków i zawsze, gdy na takiego trafię, jestem rozczarowana.
PS. Lewiatan bardziej mi się podobał i nie będę miała nic przeciwko, jeżeli dostanie Oscara.

ocenił(a) film na 9
other_disasters

Widzę pierwszy komentarz negatywny bez ataku na Żydów. Mam odmienne zdanie na temat , ale rozumiem, że nie każdemu mógł się podobać. To jest taki rodzaj filmu, który nie każdemu widzowi się spodoba. Tempo jest powolne, ale dla mnie w sam raz.

ocenił(a) film na 3
maz9

Oceniam film, skoro jest to (podobno) forum filmowe. Niech psychopaci zajmą się atakami :p

ocenił(a) film na 9