Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118117
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Zastanawiałem się długo, jaką ocenę wystawić. Nie będę wnikał w kwestie antypolskości itp.(Oglądając Ide nawet o tym nie myslalem). Film prosty (nie zrozumieć prostacki),ale ......
Właśnie jak podejść do tego filmu, są plusy i minusy.
Gra aktorska szczególnie mnie nie oczarowała ,prócz roli Kuleszy,która stworzyła bardzo dobra kreacje.(rozumiem jej rozgoryczenie,po stracie kogoś bliskiego,jej ksywkę jako prokurator.Czyżby się mściła?).Trzebuchowska natomiast zagrała jak sztuczna lalka (odrobinę emocji w pewnych momentach i byłoby dobrze). Szyszkowski mógłby więcej dać z siebie ,kiedy przyznał się siedząc w dole, ze to on ich zaciukał (załamujący się ,drżący głos ,to by było na miejscu).
Dobrze ze film został nakręcony w takiej formie (czerń-biel) ,dzięki temu nie kłuje w oczy statyczność filmu(choć mnie z leksza irytowała).
Lecz to co mnie wbiło w fotel to scena samobójstwa,prawdopodobnie najlepsza w historii kina(może za dużo powiedziane,ale nie widziałem lepszej). Genialna w swej prostocie a zarazem przejmująca.Miało być 6,lecz za tą scenę dałem o oczko wyżej.

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Co ty na to, że ta, krytykowana przez ciebie, gra aktorska (a zwłaszcza jej "brak") idealnie się wpisuje w moją teorię, iż cały film oparty jest na wieloznacznościach, niedopowiedzeniach, zmuszających widza do samodzielnej interpretacji filmu i że za taką właśnie koncepcję posypał się ten deszcz nagród? Reżyser chciał uniknąć jakiegokolwiek sugerowania swojej wymowy filmu - rzucił garść faktów, zdarzeń, dialogów, obrazów i powiedział: ułóż sobie z tego widzu swój film; ja tylko mówię, że dotyczy on wyborów życiowych (lub ich unikania) i wpływu przeszłości na te wybory.

ocenił(a) film na 7
jak45

Wieloznaczności,niedopowiedzenia,widz który musi pomyśleć głębiej nad sensem filmu itp.Pospisuje się także pod tym .
Lecz gra aktorska (pomijając rolę Kuleszy ) ma się nijak do twojej teorii. Wątpię by Pawlikowski świadomie wybrał tak drętwych aktorów.Po prostu nie trafił.
Co do tego ze " chciał uniknąć jakiegokolwiek sugerowania swojej wymowy filmu ",tu się nie zgodzę.Zrobił to w bardzo sprytny sposób,rzucając właśnie " garść faktów, zdarzeń, dialogów, obrazów". Wywołując burze na temat antypolskości ,antysemityzmu.Najmocniej to widać w Polsce ,gdzie batalia dalej trwa :) Z resztą twojej teorii jak najbardziej się zgadzam.

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Gra aktorska? Moim zdaniem, potwierdza teorię - kwestia, czy się ją widzi jako "drętwą" czy jako "oszczedną"; tylko bardzo ekspresyjna - pokazująca dokładnie uczucia - by jej zaprzeczała (nie wiemy nawet, jak Ida przeżyła seks - była zachwycona, obojętna, czy wzbudził repulsję). Wywołanie burzy zapewne przewidział, ale żaden z "faktów, zdarzeń, dialogów, obrazów" nie zawiera akcentów antypolskości (wstawienia przez ciebie "antysemityzmu" nie rozumiem - pomyłka semantyczna?). Z faktu, że jakiś chłop, z nie do końca jasnych motywów zamordował kilkoro Żydów, nic nie wynika.
Z poprowadzenia wątku Wandy można wywieść równoprawnie następujące wartościujące wnioski: potępianie lub wybielanie jako Żydówki, jako komunistki, jako człowieka - 6 możliwości, do tego nie wszystkie się wykluczają + pokazanie po prostu skomplikowanej postaci, bez jednoznacznego potępiania, = 7. Zapewne inne interpretacje też są możliwe (skrzywienie psychiczne, podpadające pod brak rozeznania moralnego czynów, pod wpływem traumy z młodości).

ocenił(a) film na 7
jak45

Właśnie, idealnie wkomponuje się do twojej "teorii" gra aktorska ,którą oglądający określi jako oszczędną, surową .Dla mnie była mielizną (z jednym wyjątkiem), bez wyżej wspomnianej przez ciebie ekspresji.Więc odpadam w tej kwestii.
Co do wywołanej burzy.Czy rzucając " garść faktów, zdarzeń, dialogów, obrazów" zrobił to świadomie czy nie , rozsądzać nie moją jest sprawą .Faktem jest ze wywołał tym polemikę.Antypolskość w tym filmie odbiorą ci którzy się czują "prawdziwymi" polakami. Stąd już tylko krok do antysemityzmu.Zaczyna się prozaicznie ,jak ktoś mógł nakręcić film o tym ze polak zabił żydów? Myśli,myśli,i wymyślił ;ach ci parszywi żydzi,i tu już wkracza powoli antysemityzm,od słowa do słowa i mamy bzdurne bitwy.dobrym przykładem jest to forum.Z

ocenił(a) film na 7
kalifkol

Ci którzy inaczej odebrali ten film,zaczną wdawać się w te "pogawędki" ,i tak w kółko-Macieju.
Osobiście mam gdzieś to ,ze pokazany jest polak który zabił żydów,czy tez była prokuratorka (żydówka), która wysłała z kolei polaków na śmierć.Nie jest ważne czy to żyd czy polak,ważne jest co zrobili jako ludzie.I właśnie tak powinniśmy odbierać Ide.

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Wiesz to ty, wiem ja i, na szczęście, większośc normalnych ludzi na świecie. To tylko złudzenie, ż oni panują. Rozsądni ludzie tu zajrzą, zobaczą, co się dzieje i szybko wycofują się. Ja należę do tych nierozsądnych. A ty?

ocenił(a) film na 7
jak45

Mhmm ,ja to na tym świecie tylko przejazdem:)

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Przyjemnej podrózy!