Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118119
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Tym co sądzą, że Ida jest niby „antypolska”.
http://ihbd.arhn.eu/dlaczego-ida-nie-jest-antypolska/

ocenił(a) film na 8
Mr_Apokalips

Przejrzyj dyskusje w temacie "Idy". Autor chyba czytał tutejsze tematy o "Idzie", bo i ja i kilka innych osób dokładnie tak samo i wielokrotnie tłumaczyliśmy oszołomom spod znaku "prawdziwych Polaków", dlaczego ich wściekłe ataki na film i reżysera są bezpodstawne oraz tępiliśmy antysemitów, oskarżających jakąś domniemaną "mafię żydowską" o danie Oscara "beznadziejnemu" filmowi inspirowanemu i sponsorowanemu przez Żydów.
Niestety, nikogo z nich nasze argumenty nie przekonały... Durniów i/lub zarażonych nienawiścią nikt nie przekona. Pozostaje tylko hejtować, dawać odpór, ośmieszać i znieważać ironią. Chcesz się taplać w takim bagnie?

jak45

Tępy kołku, nie dostrzegłbyś antypolskości nawet, jakby na ciebie lała... Oszołomie ślepy i głuchy na fakty.

ocenił(a) film na 8
markowaw

Problem polega na tym, że nikt nie dostrzega w tym filmie „antypolskości”. Przeczytaj sobie tę dyskusję, oraz dziesiątki innych na tym forum. Przeczytaj sobie swój własny wpis – patrioci za dychę nie potrafią podać w zasadzie żadnych argumentów na rzekomą antypolskość „Idy”. Podajecie za to kilka tych samych frazesów, haseł i sloganów, wykluczając jakąkolwiek merytoryczną dyskusję. „Ida” jest antypolska, bo jest antypolska, a dlatego twierdzicie że jest antypolska, bo inni też tak twierdzą. Jakie to proste, wystarczy walnąć sobie patriotycznego bohomaza jako awatar i potarzać hasła powtarzane pierdylion razy i już się broni polskości....

ocenił(a) film na 8
markowaw

Im wiecej inwektyw, tym gorzej dla ciebie. Mam tylko ubaw z twojego "wścieku".

Mr_Apokalips

masz tu inny link http://www.dailymotion.com/video/x2i5rv9

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Odgrzewany kotlet... Było już kilka razy. Kolonko to dla ciebie autorytet? Współczuję...

jak45

..sam jestes jak odgrzewany kotlet..w kolko klepiesz te same z dupy wysrane farmazony..
co to mojej osoby- nie jest autorytetem,ale w tym wypadku zamknal temat..natomiast ty jestes na tyle tepy,ze raczysz tego nie dostrzegać..

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Przykre dla ciebie, ale temat został zamknięty już po Oscarze i 60 innych nagrodach dla "Idy". Ja się tu tylko bawię, kiedy bezsilnie plujecie pod wiatr.

jak45

kogo obchodza te nagrody,skoro ida zarobila w polsce 300tys.dolarow..swiadczy to tylko o tym,ze polacy leja na ten film cieplym moczem..wiec to raczej ty plujesz pod wiatr:)

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Ponad 60 nagród + 300 000$.

jak45

ta..orły,lwy,zlota zabe i zlotego żuka..+300.000$..haha

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Nie spodziewałem się, ze aż tak prymitywnie odpowiesz... Nie dziwię się, że się wstydzisz pokazać gust filmowy.

jak45

dostosowuje poziom rozmowy do rozmowcy;)

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

No proszę, udana riposta. I ślepej kurze...
Tyle, że ja to robię od dawna, również w stosunku do ciebie i na innych wątkach też. Poważnie odpowiadam poważnym, oszołomów lekceważę, głupców hejtuję.

jak45

zauwazylem..z kazdym kolejnym zdaniem dissujesz sie sam..

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Nic na uznanie "Idy" na świecie i w Polsce nie masz. Jak stać cię tylko na inwektywy, to spadaj, mnie to nie rusza.

jak45

haha..a co to za uznanie..ludzie zapomna o tym filmie jak o porannej czkawce..i mam tu na mysli frickow,ktorzy zdecydowali sie usiasc do tych flakow z olejem i dotrwali do konca..haha

jak45

inwektywa widze to jedno z twoich ulubionych slowek..haha..ty nasz erudyto:D
lol..myslisz,ze dzieki temu 'brzmisz' inteligentniej?zmien czasem na "impertynecje"..urosnie ci pasek zajebistosci..gwarantuje..haha

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Tak cię sukcesy "Idy" wkurzyły... Jak stać cię tylko na inwektywy, to spadaj.

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Sukces "Idy" cię boli...
Jak masz w repertuarze tylko inwektywy, to spadaj. Nudny się robisz.

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Inwektywy.

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Nie dość że kotlet odgrzewany, to jeszcze – pozostając w sferze kulinarnych porównań – pasuje do tej dyskusji jak bita śmietana do schabowego. No, niby coś tam wspólnego mają ale chyba to trochę inna bajka.

Po za tym, argumentacja Kolonko jest kuriozalna. Film „Snajper” zarobił tyle a tyle, a Oskara nie dostał. Film „Pasja” też zarobił ileś tam, a nagrody nie ma. Czyli – według Mondergo Maksia – nagrody kulturalne powinny być przyznawane biorąc pod uwagę kryterium dochodowości i komercyjnego sukcesu? No to literackiego Nobla powinna dostać saga „Zmierzch”.

Po za tym Maksiu mija się z prawdą. Mówi, że wśród twórców polskiego kija wytworzyło się przekonanie, iż aby dostać dofinansowanie z Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej „trzeba zrobić film koszerny, film który nawiązywałby do martyrologii narodu żydowskiego”... I podaje przykład samego siebie, chciał zrobić film o Puławskim i co, i biedaczysko dotacji nie otrzymało! Więc, jest filmy z ostaniach lat o tematyce historycznej („Westerplatte”, „Miasto 44”) które jakoś „koszerne” nie są. A że Maksiu na swój film dofinansowania nie dostał? Może ktoś w Instytucie oglądał filmy Maksia na YT i stwierdził, że jego produkcja fabularna będzie miała taką samą wartość jak te kuriozalne wypowiedzi?

A skoro Maksia mamy z głowy, to może się wypowiesz NA TEMAT rzekomej antypolskości filmu?

pegaz_filmweb

ten link jak sie okazuje wciąż jest na czasie..ty natomiast masz problemy z słuchaniem ze zrozumieniem,bo to co piszesz to czysta konfabulacja(albo po prostu jestes glupi)-po 1rwsze kolonko odnosi sie do filmow,ktore byly nominowane do oscara,a mimo to go nie zdobyły..(gdyby saga zmierzch była -a nie była jak mniemam- brana pod uwagę w literackiej nagrodzie nobla- możnaby sie zastanawiac dlaczego jej nie zdobyła...)
..co do koszerności PISF-u-pokaż mi choc jeden film traktujacy o tym,ze to żydzi mordowali polakow,pokaz choc jeden.ktory opowie o tym jak oddawalismy za nich zycie-karmiąc ich i ukrywając.niestety,takowych nie ma pomimo tego,ze wsnioskow zostalo zlozonych setki..o czym to swiadczy..?hmm.. nie sa koszerne?

co do gniota44 i westerplatte to PISF miało w tym dożywotni interes..podstawówki,licea itd..te filmy będą się jeszcze długo sprzedawać pomimo tego ze są gówniane.

odnośnie samej idy..przede wszystkim jest filmem nieprawdziwym i szkaluje nród polski..nie było w Polsce takich akcji jak mordowanie żydów(może z wyjątkiem jedwabnego,ale tam hitlerowcy postawili wieśniakom ultimatum-alby wy ich,albo my was)

poza tym nie pisze się po za tym

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Chłopcze, jeśli myślisz że sprowokujesz mnie do pyskówki tekstami w stylu „po prostu jesteś glupi”, to sobie daruj dyskusje.

Kolonko odnosi się do filmów które „były nominowane a Oscara nie dostały” i szasta przy tym liczbami ile to te filmy zarobiły, twierdząc, że skoro zarobiły to powinny wygrać. Mam ci chłopcze podać w której minucie wypowiedzi Maksiu sięga po tę argumentacje? Nie mam ochoty tego bełkotu słuchać raz jeszcze, ale dobrze, dla Ciebie mogę się poświęcić.

Co do pokazywania kto kogo mordował – otóż Żydzi nie mordowali Polaków. Chodzi Ci pewnie o przypadki, w których Polacy żydowskiego pochodzenia w służbie PRL lub ZSRR mordowali innych Polaków? A wiesz, jest taki film. Jedną z jego bohaterek jest była stalinowska prokurator, która z uśmieszkiem na ustach mówi o tym jak posyłała wrogów narodu na śmierć. Domyślasz się co to za film?

A film „ktory opowie o tym jak oddawalismy za nich zycie”? „Dzieci Ireny Sendlerowej”, „W ciemności”... Nie wiem jaki był udział PISF w obu produkcjach, ale spodziewam się, że jakiś był – w sumie mnie to naprawdę mało interesuje.

Wiedzę, że ostanie zdania jakoś tam odnoszą się do tematu niniejszego wątku. Dalej powtarzasz frazesy o „szkalowaniu”, ale czy zadałeś sobie trud przeczytania podlinkowanego tekstu? Odnieś się, przecież po to został założony ten wątek.

Masz racje, zrobiłem błąd ortograficzny – „poza tym” to prawidłowy zapis tej frazy.

pegaz_filmweb

Co do pokazywania kto kogo mordował – otóż Żydzi nie mordowali Polaków. Chodzi Ci pewnie o przypadki, w których Polacy żydowskiego pochodzenia w służbie PRL lub ZSRR mordowali innych Polaków? A wiesz, jest taki film. Jedną z jego bohaterek jest była stalinowska prokurator, która z uśmieszkiem na ustach mówi o tym jak posyłała wrogów narodu na śmierć. Domyślasz się co to za film?

i po raz kolejny konfabulacja,albo glupota..zmartwie cie..ida nie jest filmem o tym jak zydzi mordowali polakow..jest tam jedna jedyna wzmianka o tym,jedno zdanie,ktore obroncy tego paszkwila powtarzaja jak mantre..ida jest przede wszystkim o tym,ze polscy wiesniacy zamordowali zydow dla zyskow finansowych(w tym wypadku chodzilo o dom)-to mord na zydach stanowi trzon filmu(podążając za twoim tokiem myslenia moznaby odniesc wrazenie,ze faceci w czerni to nie film o kosmitach,tylko o relacji 2 partnerow-jonesa i smitha)i tego nalezy sie tzymac.

co do przypadkow o ktore mi chodzi..to zydzi mordowali i sprzedawali polakow na potege..sam bartoszewski jak wynika z relacji swiadkow sprzedal 14 oficerow AK..tych jak to nazywasz przypadkow bylo okolo 70 tys.

przeczytalem ten belkot i nie zgadzam sie z ani jednym zdaniem..

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Przeczytałeś własny tekst i komentrz do niego dodałes na końcu. Taka jest prawda.

jak45

leszmeben

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Bartoszewski nikogo nie sprzedał, proszę Cie. Po sieci krążą kłamliwe paszkwile, ale nawet ich mi nie wklejaj – znam je. Cóż, gnidy w czasach stalinowskich Bartoszewskiego pomawiały o szpiegostwo, teraz gnidy insynuują że sprzedał się hitlerowcom. Jak widać system się zmienia, ale gnidy były, są i będą. Dziękujmy Bogu, że gnidy teraz nie są u władzy, nie wsadzą nikogo do więzienia (jak Bartoszewskiego w latach 40 - tych), mogą co najwyżej produkować jad i wpuszczać go w internety. Ale to nie ma nic wspólnego z tematem.

Natomiast ma coś wspólnego, jak piszesz, że „ida jest przede wszystkim o tym,ze polscy wiesniacy zamordowali zydow dla zyskow finansowych”. Według Ciebie jest to trzon filmu. Poważnie?

Zobacz, wątek poszukiwań prawdy o śmierci rodziców Idy zaczyna się po pierwszym spotkaniu z jej ciotką. 10 minuta filmu. Kończy zakopaniem kości 48 lub 49 minuta filmu. Cały film trwa ponad 80 minut. Więc ten „trzon” nie zajmuje nawet jego połowy. Jesteś przekonany że motywem Feliks była chęć przejęcia majtku. Film w żaden sposób nie przesądza, nie definiuje motywacji Polaka do zbrodni. Co więcej okoliczności całego zdarzenie wręcz wykluczają motywacje materialną. Po co mieliby narażać się długo ratując Żydów, po co mieliby ryzykować ratując dziewczynkę, skoro i tak chcieli przejąć majątek?

Rodzina Feliksa nie mogła uratować wszystkich – nie byli w stanie. Więc uratowali tych, których mogli.. Ale dobrze, kości zostają pochowane, sprawa wyjaśniona, życie toczy się dalej – więc film kontynuuje swoją opowieść. Wybory Idy, jej relacja z saksofonistą, wątpliwości co do swojej przyszłości, śmierć jej ciotki. Ale jak to! Przecież trzonem filmu jest żydowska propaganda, która usiłuje zohydzić światu Polaków! Taka jest z góry przyjęta teza, wszystko co jej przeczy (a więc, cholera, całkiem sporo...) trzeba zignorować. Jeśli fakty są sprzeczne z jedynie słuszną prawdą, tym gorzej dla faktów.

A wiesz co? Powiedz mi tak szczerze, wodziłeś „Idę”? Sporo patriotów za dychę tego filmu jednak nie obejrzało. Potarzacie bezmyślnie, bezrefleksyjnie, hasła idiologicznej góry. Michalkiewicz mówi „Ida – gnIDA”? To „Ida” zła, nie musicie przez sekundę się nad tym zastanowić. Kolonko pieje że „Ida” antypolska? No to wam wystarczy, a wszystkie wypowiedzi które starają się jakoś z tym frazesem polemizować możecie z góry uznać za bełkot.

Nawet tego nie czytając.

pegaz_filmweb

no to po kolei..bartoszewski spedził w obozie pol roku,po czym został z niego zwolniony-jak sam twierdzi -bo jego siostra spotykala sie z wysoko postawionym oficerem niemieckim(jak dla mnie farmazon,bo siedziałby jeszcze krócej,jak wiadomo stamtąd można było wyjśc,ale przez komin..,albo dajac kogos w zamian.nie będę sie w to zagłębiał-zostawiam to tobie pod rozwagę)

co do samej idy i tego z dupy linku, ktory jak dla mnie jest konfabulacja..ale po kolei:

autor napisal:"Po pierwsze – film subtelnie, ale dość jasno sprawia sprawę, dlaczego doszło do do tej tragicznej historii. Rodzina Skibów zwyczajnie bała się o własne życie, bo gdyby Niemcy odkryli ukrywanych Żydów w ich domu, pewnie zginęliby wszyscy. Nie ma w filmie mowy o antysemityzmie, nie ma mowy o żadnym innym tle dla tych wydarzeń – sprawa jest dość jasna, choć Ida wiele zostawia naszym domysłom i jeśli ktoś ma obsesję na punkcie dopatrywania się wszędzie szkalowania imienia Polaków, to i tu sobie coś pewnie dopisze.

(sprawia sprawę..?hmm)..po pierwsze rodzina skibow nie ukrywała żydów w swoim domu,tylko ojciec ukrywał ich w lesie-jedzenie im nosił..nie ma tam ani slowa o tym,ze się bali niemców-po prostu..chcieli sie ich pozbyć(chamidło wcześniej było pachołkiem i robiło u pana,a teraz sam jest panem-typowe).równie dobrze mogli ich oddać niemcom,ale jak mówi skiba:"ojciec nigdy do niemca nie poszedł"(na co wanda odpowiada :wiem..wiem..)-postanowili sprawę załatwić sami.Proste!na potwierdzenie moich slow przytoczę jeszcze jedna scenkę w której to, skiba odwiedza ide w hotelu i mowi:"przestańcie nachodzić ojca w szpitalu..dajcie mu spokojnie umrzeć.! i tak nikt niczego nie udowodni"//"zrzekniecie się domu,a ja was zaprowadzę gdzie sa pogrzebani..i dacie nam spokój...stoi?"..tylko na pewno..trzymam siostrę za słowo (to ma być skrucha?-ewidentnie sie boi,ze może beknąć za morderstwo i wpada dobić targu-to nie jest skrucha ,on jej w mordę napluł)

lecimy dalej;)..poruszę watek w którym głupi bloger przeczy sam sobie:

Tym bardziej, że Ida naprawdę podejmuje temat bez wytykania kogokolwiek palcem, zostawiając naprawdę dużo miejsca na poukładanie sobie tego do kupy samodzielnie. To film spokojny i powstrzymujący się od sądów. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to pewnie po prostu tej produkcji nie widział – bo nie chce mi się wierzyć, by ktokolwiek mógł tego nie załapać po seansie albo interpretować całą sytuację jako pokaz okrucieństwa czy antysemityzmu Polaków. To kompletnie nietrafione wnioski.
Inna sprawa, rzecz poniekąd bardziej uniwersalna – w filmie mamy wyłącznie jednostkowy przypadek. Jedną historię, która wydarzyła się gdzieś na zabitej dechami wsi podczas wojny. Z jakiegoś powodu jednak wielu internautów uznało zatem, że film w związku z tym pokazuje uniwersalną prawdę, że „Polacy zabijali Żydów”. Że to jakiś trend, a przecież tak nie było, wręcz przeciwnie.

film nie wytyka palcami..?to po co bloger broni skibów..?zaje..banie kogoś siekierą i zakopanie to nie jest przykład okrucieństwa..?-wobec tego co jest..?

..jeżeli tak nie było,jeżeli było wręcz przeciwnie to,czy robienie filmu o tym ze tak było nie jest szkalowaniem polaków:)?

I teraz po pierwsze – to jest film. Fabuła zaczepiona o historię, ale nie biograficzna – fikcyjna. Serio, twórca ma prawo napisać taką historię, zakładając, ze przecież nie wiemy co się działo w każdym miejscu Polski przez cały czas trwania wojny. Założyć można, że taka sytuacja mogła się wydarzyć. Więc argument, że „film kłamie” jest absurdalny z samego założenia.

..serio,po co tworca pisze taka historie,ktora jest jak twierdzi bloger nieprawdziwa..po co kreci film ktory stawia wpolakow w zlym swietle- jako mordercow zydow..czemu nie napisal,ze to niemcy zamordowali zydow,a dzielnym polakom udalo sie uratowac zydowke etc.

a teraz pierwsza wisienka na torcie:D

Po drugie – argument, że jeśli film pokazuje pewne zdarzenie, zatem oznacza to, ze mówi generalnie o Polakach to czy tamto jest jeszcze głupszy. No bo to tak jakby powiedzieć, że wszyscy Amerykanie to żądni krwi psychopaci walczący z wyimaginowanym złem, bo główny bohater Snajpera był takim. Albo że wszyscy Amerykanie to alkoholicy uprawiający przemoc domową, bo w Boyhood był taki jeden. No błagam. Tu nawet nie ma z czym dyskutować.

..jak dla mnie przykład kompletnie z dupy..demagogia i konfabulacja:D
po 1rwsze amerykanie w snajperze nie walczą z wyimaginowanym złem,tylko z terroryzmem,po drugie tytułowy snajper nie był zadnym żądnym krwi psycholem,tylko mega zrównoważonym żołnierzem,kochającym ojcem i mężem..był bohaterem wojennym (co najwyżej psychopatycznym patriotą)...i jeszcze ten boyhood..sory ale to porównanie jest bez sensu..trochę nie ta skala.

jazda dalej;)

Po trzecie – Wanda Gruz, jednak z bohaterek, była Żydówką. Która skazywała na śmierć Polaków, bohaterów wojennych – i jest o tym mowa w filmie. Więc wyssane z palca argumenty, że film pokazuje Żydów jako postaci bez skazy, a Polaków jako szwarccharaktery można śmiało wywalić do śmieci. Tak jak już mówiłem, Ida wcale nie jest czarno-biała. Znaczy, metaforycznie.No właśnie, to najdziwniejszy zarzut w stronę Idy, który widywałem w wielu miejscach sieci – ponoć film „wybiela” (rehabilituje?) wspomnianą Wandę Gruz – przy czym ta postać oparta jest na prawdziwej stalinowskiej pani prokurator, Helenie Wolińskiej. Ja naprawdę nie wiem jaka jest tutaj definicja wybielania, ale jeśli zakłada ona kompletnie beznadziejną egzystencję opartą na wlewaniu w siebie alkoholu i depresji, to nie bardzo wiem jak tu się do tego odnieść. Wanda to mająca na sumieniu masę niewinnych patriotów, zgorzkniała kobieta, która nie adoptowała swojej siostrzenicy, starając się zapomnieć o wydarzeniach z wojny, a aktualnie głównie upija się w swoim mieszkaniu, okazjonalnie starając sie zapomnieć o świecie na rozmaitych zakrapianych potańcówkach, co jakiś czas kończąc wieczór z jakimś pijanym typem w łóżku. To bohaterka, która jest w tak beznadziejnym życiowym położeniu, że tylko czeka na śmierć – i w zasadzie gdy spełnia swoją role, nie traci już czasu.Gdzie to „wybielanie”?

po trzecie wanda gruz(wolinska.z ktora rozmawial pawlikowski i ,ktora to stala sie inspiracja do stworzenia krwawej wandy)...w filmie NIC O TYM NIE MA,ze skazywala na smierc polakow,bohaterow wojennych..w filmie jest,ze wysylala na smierc wrogow narodu.POWTARZAM..W FILMIE NIE MA NIC NA TEN TEMAT-bo rezyser idy jak sam przyznaje stara sie wolinska zrozumiec,
(czy zrozumiałby też np. josefa mengele), żeby nie została „wyklęta”...na co bloger bezczelnie pyta,gdzie tu wybielanie:D

konczac te kilka zdan musze stwierdzic,ze nie jest to zaden obiektywny sposob przedstawienia i wytlumaczenia czym jest ida,tylko bezczelny atak na ludzi, ktorzy uważaja inaczej,bezpardonowe imputowanie im jedeynej słusznej myśli pod egidą obiektywności..jak dla mnie kiepska manipulacja..no ale sa frajerzy co to łykną jak pelikan..

a teraz tak w dużym uproszczeniu.. Z filmu dowiedziałem się że: a) polacy w czasie wojny mordowali żydów b) prokuratorzy w okresie stalinowskim mieli ciężkie życie/mieli dobre powody, żeby mścić się na polakach c) siostry zakonne muszą spróbować świata, zanim dadzą się "zamknąć" d) polscy bandyci mordujący żydów byli bezkarni. Żydom pozostaje tylko pustka, smutek i rozgoryczenie. Lub zakon;)

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Gdyby Skibowie oddali Żydów Niemcom, to byłyby to przecież równoznaczne z ich śmiercią. Zresztą, czy Niemcy stosowali łaskę dla Polaków, którzy najpierw ukrywali Żydów, a potem ich wydawali? Z tego co wiem, nie. Więc oddanie ukrywanych Żydów byłoby dla Skibów samobójstwem.

Fakt, że 20 lat po wojnie chcieli zatrzymać dom ma świadczyć, że z tego powodu zabili ludzi którym ratowali życie? Taka interpretacja jest bzdurnym nadużyciem, pod z góry powziętą tezę.

Kompletnie nie rozumiem dalszego toku Twojego wywodu. Najpierw przytaczasz fragment, w którym bloger – według Ciebie - „broni skibów” chociaż w tym akurat fragmencie, który poniżej komentujesz, nie ma nic polskiej rodzinie. Ale dobra, to jest nie ważne. Ważne jest, że masz racje, uśmiercenie kogoś siekierą jest okrucieństwem. Z tym że zarówno ja, jak i autor wpisu twierdzimy, że film NIE SILI się na żadną generalizacje, nie uogólnia.

Weź na przykład „Pokłosie”. Film bardzo zły, dałem mu trzy gwiazdki, chociaż aż na tak wysoką ocenę nie zasługiwał. W obrazie Pasikowskiego mamy pewną społeczność, oraz pokazanych kilka przypadków zbliżonych postaw i zachować. Na tej podstawie można pokusić się o stwierdzenie, że „Pokłosie” obrazuje Polaków jako brutalnych i tępych antysemitów. Albo „Róża”, film niezły i poruszający. Tam akurat mamy powtarzający się motyw gwałtu jakiego sowieccy żołnierze (bądź maruderzy) dokonywali na kobietach. Masz pewien powtarzający sugerujący ogólną obraz sytuacji: masowe gwałty na kobietach. W Idzie nie ma żadnej sugestii, że mordy na Żydach były czymś pospolitym, częstym i generalnie „Polacy mordowali Żydów”.

Pytasz się natomiast, „serio,po co tworca pisze taka historie”? Ano pewnie po to, żeby stworzyć opowieść – ciekawą, poruszającą i integrującą widza. Opowieść w której dwie zupełnie odmienne kobiety konfrontują się z sobą, tragedią z przeszłości, i z koniecznością dokonywania wyborów życiowych. Po to, a nie po to – jak sugerujesz Ty i pierdylion innych osób na forum – szkalować Polaków.

Aha, i najlepsze.... „w filmie NIC O TYM NIE MA,ze skazywala na smierc polakow,bohaterow wojennych..w filmie jest,ze wysylala na smierc wrogow narodu”. Jest mowa o tym kim była Wanda w stalinowskim aparacie!!! Właśnie w tym momencie gdy Wanda mówi z cynicznym uśmieszkiem mówi o wysyłaniu na śmierć „wrogów narodu”. Ty wolałbyś aby owa stalinowska prokurator z patosem i namaszczeniem mówiła: „dokonywałam potwornych mordów sądowych na żołnierzach niezłomnych walczących z okupantem sowieckim”? Gdy Wanda mówi tym, że była nazywana „krwawą Wandą” to ja wiem o co chodzi, ona wie o co chodzi i Ty też wiesz o co chodzi. Proszę Ciebie, nie udawaj że nie rozumiesz znaczenia tej sceny.

„Z filmu dowiadujemy się” piszesz - otóż nic się nie dowiadujemy. Mam nadzieję, że czasy w których kinematografii używało się aby lud uwiadamiać historycznie już minęły. Mam wrażenie że Ty – i pierdylion innych „oburzonych” - przypisujcie każdemu filmowi który COKOLWIEK dotyka tematów związanych z historią, narodowością, religią, relacjami Polacy a inne nacje, jakieś znaczenie propagandowe. I tak, dzielcie filmy na słuszne i nie słuszne. „Pokłosie” - nie słuszny, pokazuje Polaków jako antysemitów. „Generał Nil” - słuszny, pokazuje jak Żydzi w UB mordowali żołnierzy wyklętych, „Obława” - niesłuszny, szkaluje AK, „Róża” - słuszny, pokazuje jak sowieci gwałcili Polki. Jezu, jakbym czytał opinie z „Nowej Kultury” z lat 50 – tych.

I pewnie z takiego podejścia do filmów biorą się kuriozalne stwierdzenia, jak te, które wypisujesz w punktach.

Ad. a – nie. Jeden jednostkowy przykład nie uprawnia do generalnego stwierdzenia.
Ad. b. - nie. Wanda nie miała ciężkiego życia. Wanda miała ładne mieszkanie, stanowisko i uroczysty pogrzeb. W filmie nie jest mowa o „prokuratorach” tylko o „prokuratorce”. LICZBA CHOLERA POJEDYŃCZA. Która to prokuratorka uczestniczyła w systemie i nieźle się w nim miała. Aż do momentu w którym siostrzenica uświadomiła jej, że powinna być martwa, a duchowo jest już od dawna.
Ad c. - nie. Po raz kolejny, dlaczego piszesz generalnie o „siostrach zakonnych”? Widzę, że jesteś konsekwentny w przypisywania filmowi intencji generalizowania zdarzeń w nim pokazanych.
Ad. d. - „polscy bandyci mordujący żydów byli bezkarni”. I znowu, liczba mnoga. I znowu dostrzeganie generalizacji tam gdzie jej nie ma. Po za tym stwierdzenie o „bandytach” byłoby uprawnione, gdybyśmy mogli jednoznacznie rozstrzygnąć o tym, że Skiba zamordował ratowaną przez siebie rodzinę z powodów materialnych. Fakt, że dwadzieścia lat później chciał zachować dom, nie jest dla mnie argumentem – ponieważ nie świadczy o motywacji w momencie dokonania czynu.

O insynuacjach wobec Bartoszewskiego pisał nie będę – sorry, jest pewien rodzaj szamba, w którym nawet ja nie mam ochoty się babrać. A tolerancję mam sporą, naprawdę.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
JANmsciciel

Polacy niestety mordowali Żydów. Studiowałem historię i pisał nawet pracę na ten temat i mogę powiedzieć, że dużo było takich momentów.

Mr_Apokalips

przyklady dawaj

ocenił(a) film na 7
JANmsciciel

W Krakowie 11 sierpnia 1945 roku splądrowano żydowskie domy na Kazimierzu oraz synagogę, pobito kilkadziesiąt osób. Przyczyną rozruchów była plotka o mordowaniu chrześcijańskich dzieci przez Żydów. Podobną genezę miały zajścia kieleckie: wywołane zostały informacją o rzekomym planowaniu zabójstwa ośmioletniego chłopca. Wskutek pogromu 4 lipca 1946 zostało rannych 35 Żydów, 37 zamordowano.

Mr_Apokalips

lol..jak to co piszesz ma sie do zabijania zydow przez polakow..to o czym piszesz robił ruski aparat,tak samo jak zydow gnebili polakow-tez bili,wsadzali do wiezien i zabijali..powiem wiecej,ten aparat w duzej mierze skladal sie z zydow.
jezeli juz robisz kopiuj wklej z wikipedii,to zadaj sobie trud i zrób to porządnie,zamiast dopasowywać coś do swojej z dupy ciagnietej wersji..

..acha..i jeszcze jedno..nie rozśmieszaj mnie.

ocenił(a) film na 7
JANmsciciel

Jesteś przykładem człowieka, do którego nie dociera, że nie ma racji ale i tak musisz się kłócić. Wyżej wymienione zajście zostało popełnione przez Polaków ponieważ Rosjanie nie bronią chrześcijańskich dzieci.

Mr_Apokalips

..ogarnij sie..wyzej wymienione zajscie mialo na celu zmuszenie zydow do opuszczenia polski..a staly za tym wojsko i milicja..poczytaj troche zamiast klepac farmazony.(pisza o tym rowniez na forach zydowskich)//poza tym to dzialo sie po wojnie,a temat dotyczy mordowania zydow za okupacji niemieckiej i na to miales podac przyklady..

tylko nie wyjezdzaj mi z jedwabnem..

JANmsciciel

Radziłów, Wasosz, Tykocin, Kolno, Stawiski.

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Wyjeżdżam: » Pogrom w Jedwabnem – masowe zabójstwo obywateli polskich narodowości żydowskiej mieszkańców miasta Jedwabne i okolic, dokonane przez grupę co najmniej 40 polskich mieszkańców tego miasta z inspiracji niemieckiej 10 lipca 1941, w czasie hitlerowskiej okupacji Polski. W wyniku zbrodni zginęło co najmniej 340 osób. Większość (około 300) spośród ofiar została spalona żywcem w stodole «.

jak45

..a u kwasniewskich beza na deser

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Bez czego?

jak45

no i macie swoja ide..-szef fbi mowi,ze polacy sa wspolodpowiedziali...-proponuje wiecej takich produkcji..

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Co ma jakiś amerykański niedouk do "Idy"?! Już ci się z nienawiści wszystko miesza.

jak45

tak myslałem,ze nie zrozumiesz..

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Takich dalekich paraleli rzeczywiście nie rozumiem. Jeszcze raz: co ma wspólnego "Ida" z wplątaniem Polaków w holocaust przez tego ignoranta??? Myślisz, że mu ten film to zasugerował???

ocenił(a) film na 8
Mr_Apokalips

I co? Nie ostrzegałem?

ocenił(a) film na 7
jak45

Niestety....

jak45

i co..?dalej stekasz nygusie?

ocenił(a) film na 8
JANmsciciel

Inwektywy.

jak45