Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118117
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Rację miał Gary Oldman, który mówił, że Hollywoodem rządzą Żydzi.
Nie wiem, z czego Polacy mają być dumni w związku z tym filmem. Ten film nie jest polski, jest tylko polskojęzyczny. Jedyne, co tu jest polskie to miejsce akcji i środki za jakie powstał (nasze podatki). Poza tym już nazwiska twórców, scenarzystki Rebeki Lenkiewicz czy producenta Erica Abrahama sugerują z jakiego narodu oni się wywodzą.

Pomijając ideologiczny aspekt filmu, w Polsce udać się mogą filmy zrobione jak najmniejszym budżetem. Zaoszczędzono praktycznie na wszystkim, na wózkach kamer, na soundtracku (którego w zasadzie nie ma). Nie powiem, otoczka i forma zewnętrzna filmu oryginalna i nawet mogła się spodobać, ale czy dźwiękowcy naprawdę nie umieją porządnie wykonać swojej roboty? Postacie mówią cicho, mamroczą coś tam pod nosem, a ja słuch mam raczej póki co w miarę dobry.

ocenił(a) film na 8
Quahu

Dobra, rozumiem, „Ida” antypolska, zakłamuje historie, żydy, Oskary, nazwiska sugerują, aktorzy mówią wprost że w Hollywood żydy, propaganda, film polskojęzyczny, żydy i tak dalej. Wszyscy to wiemy. Ale, cholera, czy jest konieczność zakładania któregoś – tam – setnego wątku o tym samym? Nie dałoby się tego całego oburzenia wyrzucić raz a dobrze w jednym temacie? Załóżcie sobie ludzie jeden wątek, wyraźcie swój sprzeciw, tłumaczcie sobie co tam chcecie, ślijcie petycje, a nie zaśmiecajcie forum setkami identycznych wątków.