Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118117
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Mógł byś pan przynajmniej oszczędzić, tych stereotypów o Polakach o picu?

ocenił(a) film na 8
pokemon227

Za to ty oszczędaj nam nowych tematów.

jak45

Nawet jeśli ma coś do powiedzenia ? Dlaczegóż ?
Poza tym, zgadzam się.

ocenił(a) film na 8
Kineax

Wielokrotnie potępiał ten film na sąsiednich tematach, na różne sposoby - ale zawsze w efekcie chodziło o Żydów. Fakt, wątku pijackiego jeszcze nie podejmował. Jak się dowie, że Żydzi, jako karczmarze, wiele się do polskiego trunkowania przyczynili, to dopiero pojeeedzie...

ocenił(a) film na 1
jak45

Tępy trollu, nawiązałem do wypowiedzi Pawlikowskiego, podczas rozdania nagród.

ocenił(a) film na 8
pokemon227

Ojej, nigdy bym się nie domyślił...
Siup! Na zdrowie!

pokemon227

Też myślę, że tzw. reżyser powinien - dla osiągnięcia właściwej wymowy propagandowej - wystąpić z przypiętymi skrzydłami husarskimi.
A husarze - jak ogólnie wiadomo - pijali tylko kefir i słabą herbatę.

ocenił(a) film na 8
zweistein

Kumys też.

ocenił(a) film na 8
jak45

Czy Tatarzy to może też Żydzi?

ocenił(a) film na 7
pokemon227

Tak,z tym to przegiął wybitnie.Polak lubi sobie wypić ,wiemy o tym,lecz wypowiedzieć się w ten sposób,gdy patrzy polowa świata,to ............. .Brak mi bluzgi.

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Mogę podrzucić. Mnie pasuje "luzak".

ocenił(a) film na 7
jak45

Nie chodziło mi o określenie Pawlikowskiego,lecz o to, co powiedział wspominając o przyjaciołach z Polski.To tak jakby Chińczyk odebrał Oscara i powiedział ze jego przyjaciele są już na pewno nawaleni opium.

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Problem w tym, że "prawdziwi Polacy" muszą być smiertelnie poważni a liberałowi żyją "na luzie". Możecie tylko zazdrościć...

ocenił(a) film na 7
jak45

Być może opacznie zrozumiałeś moja wypowiedz.Nie sądzę aby to powiedział z premedytacją ,po prostu gafa,i to bardzo wielka.Rozumiem ;stres ,emocje itp.Gdyby powiedział ze są pijani ze szczęścia,radości,to by jeszcze uszło. Gdyby powiedział to o swoim kumplu ,tez by jeszcze uszło.Ale tu centralnie ,na oczach milionów ,walnął ze przyjaciele z POLSKI są już pewnie pijani.Osoby które maja status osoby publicznej (politycy,artyści ,celebryci) ,nie powinny sobie pozwalać na takie "wpadki".A tu co sobie pomyślą ,gdy publika to miliony w kilkudziesięciu krajach.Ciebie to nie oburzyło,mnie poirytowało,i to bardzo. A co byś powiedział gdyby skomentował odebranie Oscara w ten sposób: Pewnie wszyscy moi przyjaciele z Polski palą teraz flagi Izraela,lub : pewnie wszyscy moi przyjaciele z Polski już łamią krzyże w kościołach.
Jakbyś zareagował?Jakby zareagowali inni. To poszło w świat,i jeszcze bardziej utwierdziło innych ze Polacy to chlejusy. Jest to jedna z większych przywar ,która się za nami ciągnie. Z którą powinniśmy walczyć ,tak jak z rasizmem , ksenofobią ,czy właśnie ze stereotypami etnicznymi. A nie podjudzać jak to zrobił Pawlikowski publicznie.

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Nadal twierdzę, że nic złego sie nie stało. Facet miał dystans do sytuacji i siebie też - jak pisałem, luzak.
Ja generalnie mam awersję dla wszelkiej pompy; kompanie honorowe raczej mnie denerwują (żołnierka to wstydliwy zawód - ich przecież uczą ludzi zabijać!; niech siedzą w koszarach i do wyjścia poza zdejmują mundury), przemówienia "kuczci" żenują a pokazy mody i gale oscarowe śmieszą - to parady próżności i złego smaku. Garnituru i krawatu nie mam, na swoich prochach, gdybym mógł, kazałbym kapustę posadzić. Szacunek i żałobę trzeba mieć w sercu a nie małpę na jarmarku z siebie robić na pokaz dla innych.

jak45

"[...] żołnierka to wstydliwy zawód - ich przecież uczą ludzi zabijać [...]"

Tu pozwolę sobie mieć odmienne zdanie - "si vis pacem, para bellum". To nie tylko od nas zależy, czy do zabijania dojdzie, może to być jedyna droga do ocalenia siebie w przypadku napaści.

Moi obaj dziadkowie i jedna z babć (wcześniej represjonowana za strajk szkolny) byli powstańcami wielkopolskimi. Jeden z dziadków, zawodowy wojskowy II RP, odsłużył jeszcze wojnę w 1920, kampanię wrześniową (Virtuti Militari) i ruch oporu. Jestem z nich dumny i przekazałem to swoim dzieciom. Choć jestem zadowolony, że mojego syna ominął ten obowiązek, sam w wojsku byłem i przez myśl mi nie przeszło unikanie go.

Odrębną historią jest instrumentalne wykorzystywanie wojskowej symboliki w doraźnej poltyce, czy zawłaszczanie istotnych wydarzeń na potrzeby jednej opcji politycznej. Żenujące są rozłączne obchody rocznic.

ocenił(a) film na 8
bazant57

Ja też uznaje potrzebę istnienia wojska, wskazywałem tylko, że to nie jest zawód do chwalenia się. Jeśli już trzeba, to można by formować grupy honorowe z lekarzy, nauczycieli czy choćby księży. Wyobrażasz sobie salut honorowy za pomocą strzykawek czy prezentowanie stetoskopów? Albo musztrę paradną stułami? Piękny widok...

jak45

Musiałoby to być coś w stylu układu gimnastycznego z szarfą, a wtedy sutanna plącze się pod nogami. Chyba, że jakaś sportowa mini.

Z tymi grupami honorowymi też trzeba uważać. W 2008 na obchodach 90 rocznicy powstania wielkopolskiego w Poznaniu byli to harcerze w kurtkach z Bundeswehry. A potem ówczesny prezydent RP stwierdził, że polski patriotyzm kształtowały cztery powstania i że wielkopolskie nie było jedynym zakończonym sukcesem (sam wyliczę kilkanaście, z tego cztery wielkopolskie i faktycznie było jeszcze jedno udane - wielkopolskie w 1806). Zepsuli mi tym całą uroczystość.

ocenił(a) film na 8
bazant57

W każdym razie, to nasze polskie piekiełko (zresztą jak i reszta świata...) jest kompletnie pop........e.

jak45

Problem w tym, że historia pisana na nowo dla doraźnych celów politycznych demoralizuje młode pokolenie.

ocenił(a) film na 8
bazant57

Dlatego i dobrze, że to pokolenie już nie czyta.

jak45

To akurat wychodzi w postach - nieznajomość normy językowej w zakresie ortografii, interpunkcji czy ograniczenie ilości używanych słów. I na wszystko wytłumaczenie, że "to tylko internet". Może też wystarczy po dwa palce u rąk...

ocenił(a) film na 8
bazant57

Jeden do grzebania w nosie, drugi w d...e. Dla higieny.

ocenił(a) film na 1
kalifkol

Lecąc stereotypami, to jeszcze mógł wspomnieć, jakiś dowcip o złodziejach samochodów i białych murzynach z Polski.Widać że pan Pawlikowski, bardzo chwali swych "rodaków" na cały świat;)
PS.Wiem że to jedynie taki głupkowaty żarcik, jednak wielu zagranicznych obserwatorów oglądających gale, tylko utwierdzi się w przekonaniu, że Polacy to pijacy i złodzieje.

ocenił(a) film na 8
pokemon227

"to jedynie taki głupkowaty żarcik". Wreszcie się z tobą zgadzam. Wspaniały przykład samokrytyki!

ocenił(a) film na 3
pokemon227

pan Pawlikowski raczej stereotypy lubi - patrz "Ida", mnie też takie wypowiedzi i takie filmy obrażają

ocenił(a) film na 8
jolakwach

Możesz jaśniej? Co cię w "Idzie" obraża?