Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118139
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Niestety film jest dobry, dobrze zmontowany i świetnie zagrany, więc zasłużenie dostaje oskara.
Szkoda, że podobnie jak o wiele słabsze "Pokłosie" nadużywa hasła: "oparty o fakty historyczne". Helena Wolińska, poza faktem, że była morderczynią, nie popełniła z racji wyrzutów sumienia samobójstwa, ani też nie chciała się do owych zbrodni przyznać. Mało tego, do 2006 roku pobierała polską emeryturę. Natomiast opisana historia jej tragicznie zamordowanej rodziny, to już niezła jazda po bandzie...

Dla przypomnienia: "postać odegrana przez Sztura (zadręczonego i ukrzyżowanego przez owładniętych antysemickim szałem polskich sąsiadów) w filmie "opartym na faktach historycznych" to Zbigniew Romaniuk, który został przewodniczącym Rady Miasta Brańsk, a dziś jest najbardziej szanowanym i znanym mieszkańcem tej miejscowości.

Jakoś Niemcy nie robią filmów o tym jak ich przodkowie mordowali w czasie II wojny światowej, ale za to dobrze im wychodzi robienie filmów, jak to nasi bohaterowie się w tym lubowali.

Tak się zastanawiam, czy ktoś normalny z dumą na twarzy stanąłby przed którymś z amerykańskich kin po projekcji "Idy" czy "Pokłosia" z tabliczką: "Nie wstydzę się, że jestem Polakiem, a tym bardziej nie mam nic do ukrycia!"

kprzekor

Helena Wolińska nie była postacią w tym filmie. Poza Polską mało ludzi w ogóle zdaje sobie sprawę, że postać Wandy Gruz była nią inspirowana (swoją drogą szkoda, bo więcej osób przeczytałoby choćby artykuł na Wikipedii).
Rozumiem emocje, ale reżyser celowo zmienił imię, żeby mieć większą swobodę. Być może byłoby lepiej, gdyby w ogóle nie wspominał tych inspiracji.
W przeciwieństwie do "Pokłosia", "Ida" nie promuje się na film oparty na faktach i nie próbuje na tym robić kariery. "Pokłosie", chociaż wielkiej kariery nie zrobiło, zostało wypromowane głównie przez etykietę "oparte na prawdziwych wydarzeniach".

NickError

Opisałeś sprytny zabieg reżyserski (doceniony właśnie oskarem), który jednak niczego nie ułatwia, a w zasadzie utrudnia...