Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118120
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Film stanowi nawiązanie do klasycznej pozycji literatury pięknej. Tak, tak, wiem, że uważniejsi widzowie już dawno to odkryli - chodzi oczywiście o "Łyska z pokładu Idy", do którego bezpośrednio przecież odnosi się tytuł. Przytoczona postac literacka cechuje się subtelnym metaforyzmem, co również wykorzystali twórcy filmu, w którym mamy mnóstwo elementów paralelnych. Jest to zauważalne od razu w narracji - Łysek ciągnął wagony z węglem w kopalni, film również się ciągnie w nieskończoność w ponurej,ciemnej scenerii. To tłumaczy głęboko przemyślany zabieg twórców w postaci czarno - białej konwencji filmu. Dzielnemu zwierzęciu towarzyszyć musiał łoskot prymitywnych narzędzi górniczych i podobną w brzmieniu muzykę zaserwowano widzom w filmie. Twórcy odtworzyli w ten sposób idealnie klimat literackiego wzorca, w mistrzowski sposób wykorzystując wszakże właściwe X muzie instrumentarium.
Czy Łysek wiedział dokąd zmierza? Gdzie kres jego wysiłku? Oczywiście nie, zakrywano mu oczy i tracił wzrok. Główna bohaterka filmu również. Niby widzi, ale nie wie. Niby chce, ale nie wiadomo co. W końcu w finale wraca do punktu wyjścia, żeby dalej ciągnąć, choć nie wie po co i już nic nie widzi. Fenomenalna wprost wieloznaczność, subtelna symbolika, przeplatana błyskotliwymi aluzjami - mistrzostwo autorów dostrzegalne w każdym aspekcie.
W analogicznej sytuacji jest postawiony widz podczas seansu - z mozołem przebija się przez kolejne sceny, pot perli się na czole, a końca nie widać.Targany zwątpieniem mobilizuje wszystkie siły, bo przecież musi dotrwać do finału, wszak to wybitne dzieło, wyróżnione wieloma nagrodami, a ostatnio również Oskarem. Stworzył je rodak, pokazując tym wszystkim zagranicznym miernotom,jakie znakomitości rodzi niepozorny kraj nad Wisłą. Wielokrotnie dostrzega i traci z oczu światełko w tunelu.. W końcu osiąga szczyt (aluzja zamierzona), dociera tam, gdzie bohaterka i jej literacki pierwowzór, czyli właściwie nie wiadomo gdzie, ale sukces jest oczywisty.
Dobrze, że "Ida" dostała Oskara, bo rozsławi jak świat długi i szeroki, nasz wybitny naród, złożony niemal wyłącznie z jednostek nieprzeciętnie utalentowanych we wszystkich dziedzinach, który nieskrępowanie będzie wypełniał swą mesjańską misję wśród ludów tej ziemi. Ignorujmy głosy nędznych krytyków, My wiemy, że jesteśmy nadzieją ludzkości, światełkiem w tunelu intelektualnego zacofania i ten film to potwierdza. To jest Nasz film, na miarę Naszych możliwości i My nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa!!

Daryavush_Meribbaal

Tylko ten "niepozorny kraj nad Wisłą" budzi wątpliwości. Nie że "nad Wisłą" - tylko, że niby "niepozorny".
Bo my jesteśmy często i gęsto tak pozorni, tak że tej pozorności inne ludy mogą nam tylko pozazdrościć (ewentualnie współczuć).

zweistein

Karygodne zaniedbanie z mojej strony, ale rozwijam się, więc w przyszłości dołożę wszelkich starań, by uniknąć tego rodzaju niefortunnych pomyłek.

ocenił(a) film na 8
Daryavush_Meribbaal

Dalej, Łysek, dalej... Taki ciężkawy tekst, że ledwo ciągniesz.

ocenił(a) film na 4
jak45

Ty ciągniesz tu za wszystkich z dyżurem 48/24 i dajesz rade to inni też dadza :-D

ocenił(a) film na 8
kassis

Ci z przeciwnej strony nie zdzierżą - zostaniemy MY, na pobojowisku pełnym pokonanego Zła, z wysoko podniesionym sztandarem Miłości, Dobra i Tolerancji...

ocenił(a) film na 4
jak45

no to Alleluja i do przodu! ;-)

ocenił(a) film na 8
kassis

Bez "alleluja" też można? Bo ja, widzisz, pastafarianin... My mówimy "smacznego".

ocenił(a) film na 4
jak45

nie mozna, fanatykom nie ulegam! No chyba, ze sa grzechu warci!

ocenił(a) film na 8
kassis

Nie jestem fanatyk, czasem, po cichu, jem makaron z grila...

ocenił(a) film na 4
jak45

ja tez nie. Zupe jem widelcem!

ocenił(a) film na 8
kassis

Właśnie; przykazanie 34: sztućców i inszych narzędzi dla pożytku używaj i nie dłub nożem w zębach.

ocenił(a) film na 4
jak45

jestem ostrozna! dlubie tylko palcem w nosie.

ocenił(a) film na 8
kassis

Ja też. małym z lewej nogi.

ocenił(a) film na 4
jak45

logiczne, do malych dziurek maly palec... ale dlaczego z lewej? Lewą to Muzułmanie dłubią.

ocenił(a) film na 8
kassis

Mańkuty też.

ocenił(a) film na 4
jak45

i lewactwo...

ocenił(a) film na 1
jak45

no dobra, ale kto będzie stał na trybunie, kto będzie klaskał w prawice, zmęczone walką o świetlany nowy ład światowy, ja wiem kto, ale chcę dalej trollowac na tym forum, więc nie napiszę...

ocenił(a) film na 8
seamen

Trybuna? Na pobojowisku? Defilady i 'parademarsze" to nie moja bajka. Ja bedę stał z boku i bilety sprzedawał.

ocenił(a) film na 1
jak45

dobra myśl, a ja bedę produkował lewe bilety i puszczał do obiegu, jak u Tyrmanda.

ocenił(a) film na 8
seamen

Chyba prawe bilety, sądząc po poglądach...

ocenił(a) film na 8
seamen

Chyba prawe będziesz produkował, sądząc po poglądach?

ocenił(a) film na 8
jak45

Nie moja czkawka; posty znikają i potem pojawiają się następnego dnia...

Daryavush_Meribbaal

OK. Fortunne pomyłki przynajmniej przynoszą jakieś profity, a tak... skórka niewarta wyprawki.

ocenił(a) film na 4
Daryavush_Meribbaal

IDAleko nam do czolowki SWIATOWEJ? setnie ubawila mnie recenzyja w tonie szydery .I tradycyjnie powiem ,ze ksiazka lepsza i wole Łyska co kłem swym błyska

india_rav

Ja też wolę konia, niż.. ten wtórnik.

ocenił(a) film na 1
Daryavush_Meribbaal

jest fajnie, he, he, ogłaszam konkurs na jakiś opis z filmu Ida, a la Lem, tzn, każde słowo musi się zaczynać od tej samej litery (tak było w bajkach robotów), ja mogę zacząc: Szymon szaleniec, szukając szerokiej siekiery, spojrzał na syna... dalej nie umiem

ocenił(a) film na 5
seamen

...skośnie slekka. Smyk schwycił w sekundę co stary sugeruje. Schowanych na skraju suchelców slachtować co by schwycić ich stodołę.

ocenił(a) film na 1
Daryavush_Meribbaal

do twórcy wątku, taki długi login: Według mnie jest to najlepszy ironiczno-sarkastyczny post w całej historii tematu Ida.

- Tematy, posty, zjadliwe ataki, wspaniałe obrony, sprytne intrygi, szaleńcze oskrzydlenia (w stylu arabskim, gdyz oni w tym celowali), doskonałe, z zimna krwią prowadzone oblężenia, grad inwektyw, cięte riposty - wszystko to było w postach . Jest super. Pozdrawiam serdecznie przeciwników i ściskam zwolenników. Polak potrafi... przynajmniej się nagadaliśmy: IP z całego świata. Jak zabraknie Idy, to będzie mi bardzo smutno.

Daryavush_Meribbaal

Fenomenalna recenzja tego filmu.