uwielbiam Pawła od zawsze, a na Idzie byłam w kinie w listopadzie 2013 roku zanim zrobił się wokół niej wielki oskarowy szum. Od razu bardzo mi się spodobała. Dzisiaj mi mąż powiedział że mam nosa do filmów ;)
Szkoda że film ten az tak dzieli polaków. Przecież prawda jest pośrodku, byli zarówno dobrzy, jak i źli polacy, dlaczego mamy pokazywać tylko jedną stronę? Film pokazuje tylko i wyłącznie prawdę, a to że komuś to się nie podoba jego sprawa. Ale wam gul musi skakac po wygranej ;)
Skacze, skacze, inaczej się tego całego pełnego zazdrości i nienawiści szumu ująć nie da. Ale wiesz, my nie myślimy samodzielnie (to nic, że w przeciwieństwie do zapewne większości opierających swoje zdanie na gdzieś tam zasłyszanych opiniach innych pieniaczy widziałaś film, i tak Ci powiedzą, że nie myślisz samodzielnie, albo jesteś niedouczona albo jaki tam jeszcze "argument" mają w zanadrzu), jesteśmy zmanipulowani, jesteśmy pachołkami, zdrajcami, lemingami, więc co my tam wiemy. To przecież Oni - strażnicy Prawdy, Sprawiedliwości i Narodu Polskiego - mają rację. Trochę mi wstyd, że zamiast cieszyć się tak to wszystko wygląda, ale cóż, chyba nic na to nie poradzimy.
Pozdrawiam
na jakiej podstawie uważasz, że film pokazuje prawdę?
ps, prawda nie leży pośrodku, ale leży tam gdzie leży
A Ty kolego na jakiej uważasz, że pokazuje nieprawdę? Uważasz, że nie było kiedyś u nas antysemitów? Było ich mnóstwo, tak jak i mnóstwo jest ich teraz, co tylko dzisiejsze przedpołudnie w internecie świetnie ukazuje.
Antysemitym był i będzie, tylko czemu zwalczać go mamy samobójczym w skutkach antypolonizmem.
Przyznawaniem się do własnych błędów i przywar, słowem niedoskonałości także można zaskarbić sobie szacunek innych, czego dobrym przykładem jest kwestia ludzi zza żelaznej kurtyny i tego jak postrzegali niekoniecznie wielbiące Amerykę amerykańskie filmy, o czym mówił po latach chociażby Milos Forman:
https://books.google.pl/books?id=HgxTIjQHsdUC&pg=PT24&am p;lpg=PT24&dq=milos+forman+about+twelve+angry+men&so urce=bl&ots=ygEADScFHt&sig=tlcIgffi0nB3TlEA_igWiSAhb iE&hl=pl&sa=X&ei=uy3rVOGAL8rpaLuvgoAO&ved=0C DQQ6AEwAg#v=onepage&q=milos%20forman%20about%20twelve%20 angry%20men&f=false
i akapit w środku. (w przypadku kłopotów z linkiem po lewej wpisz " twelve angry men" i daj pierwszą stronę z książki, która wyskoczy)
W tym kontekście to wcale nie jest więc jak to ująłeś "samobójczy w skutkach antypolonizm".
Sukces Idy to naprawdę sukces Polski i wszystkich Polaków.
Pozdrawiam
Historia zatem uważasz nie zna przypadków złych Polaków, tylko samych albo złych Żydów albo dobrych Polaków? Wybacz, ale to nie mi brakuje wiedzy historycznej, tylko Tobie obiektywizmu i że tak się wyrażę, zwyczajnej ludzkiej przyzwoitości. Zdejmij w końcu okulary, albo przepaskę z jednego oka, może uda Ci się zobaczyć coś więcej.
Pozdrawiam
Operujesz uogólnieniami, jak każdy człowiek nie posiadający gruntownej wiedzy i wrzucasz wszystko do jednego worka jak założycielka tego wątku., Ja mówie konkretnie i historii ukazanej w ww filmie, że jest opisana w sposób zmanipulowany.
Oskarżasz innych o manipulowanie i operowanie uogólnieniami, podczas gdy sam odpowiadasz na wszystkie moje pytania wymijająco, twierdząc do tego, że mówisz konkretnie. Idiotę ze mnie robisz? Czy z siebie?
A tak swoją drogą, nie uważasz, że filmowanie według jednej, uznanej za prawidłową linii, a inne oskarżanie o to i tamto pachnie trochę propagandą rodem z, zapewne nie wielbionej specjalnie przez Ciebie, pełnej złych Żydów we władzach, minionej, prlowskiej epoki?
Oczywiście że byli antysemici ale Polacy nie mordowali Żydów nie licząc kilku pogromów, ale to nie były masowe morderstwa, raczej plądrowanie majątków. Na pewno nijak się to ma do czynów Rzeszy, ZSRR czy Ukraińców wobec Żydów, ale jakoś to o polskich obozach koncentracyjnych się dzisiaj mówi.
no właśnie takich pogromów jak w Pokłosiu. i tez mi ktos powie ze Poklosie klamie?
Jestem polka, ale mam dystans do historii, wiem ze polacy ratowali zydow, ale tez byly niechlubne czyny- mord w Jedwabnem. rozne rzeczy sie zdarzaly, to byla wojna, z naszej persepktywy ciezko to sobie wyobrazic, ludzie byli zdolni do strasznych rzeczy byleby tylko przezyc.
zreszta gdybyscie poczytali wywiad z rezyserem, badz aktorami, wiedzileibyscie ze mord na zydach w tym filmie nie jest jego glownym motywem, a raczej zerwana wiez mlodej zakonnicy( ktora okazuje sie zydowka ) i jej ciotki. zreszta niekotrym to juz nic nie przemowi tak bardzo sa zacietrzewieni w swojej nienawisci. wspolczuje wam
W określeniu antypolskie nie chodzi o to że tego nie było, po prostu jest przy większości krajów nasza historia wygląda bardzo czysto i dumnie, pogrom w Jedwabnem wypada bardzo słabo w porównaniu do innych krajów... ale one ukrywają złe strony swojej historii, za to my bardzo lubimy oczerniać naszą historie, i jeszcze najlepiej przy tym podkoloryzować. Z pogromów to zagranicznie zrobili tylko film o Kryształowej nocy, nie ma nic o pogromach w Rosji, Turcji (a były znacznie liczniejsze), o ludobójstwie w Odessie też nic nie ma! Wiem że motyw filmu jest inny, ale szczegóły też są ważne, zresztą mówię tutaj o ogólnym zjawisku a nie o tym filmie tylko. Dziwnie się też pomija to co robili Żydzi innym Żydom, dużo tego jest...