PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117886
7,4 74 krytyków

Ida
powrót do forum filmu Ida

Kręcimy filmy o polskich winach podcas II Wojny Światowej. Skoro rozliczamy historię, to nie powinniśmy tego robić wybiórczo. Pora wziąść się za okres PRL. Wanda Gruz w rzeczywistości wcale nie popełniła samobójstwa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Woli%C5%84ska

wesoly_romek

Może dlatego, że w rzeczywistości nie była Wandą Gruz? Poza tym... Trochę już chyba filmów rozliczających się z PRLem było?

wesoly_romek

Przepraszam, czy ja dobrze trafiłem? Ja chciałem porozmawiać o filmie "Ida"...
Tu chyba jest jakaś trybuna do wyżywania się dla "prawdziwych Polaków"? Mylę się?...

jak45

Mylisz się. nie rozumiem dlaczego tematyka rozliczenia zbrodnin PRLu ma dotyczyć tylko "prawdziwych Polaków" (cokolwiek pod tym pojęciem rozumiesz).

wesoly_romek

Rozliczmy PRL, zwłaszcza to, że wybudował więcej szkół, szpitali , uniwersytetów, żłobków, przedszkoli, fabryk , mieszkań niż zostało wybudowanych przez cały okres historii Polski do 1939 roku.
Zamiast kolejnych propagandówek które proponujesz w stylu Czarny czwartek, Historia Roja, albo inne dno, wnoszę o powstanie filmu o juncie Piłsudskiego, o tym jak mordował przeciwników politycznych, pacyfikował społeczeństwo i stworzył taki układ polityczny, który zapewnił Polsce klęskę wrześniową i śmierć milionów obywateli, którzy zginęli bo Polską rządziła banda karierowiczów.

Rittner

Widzę,że kolega to wielki fan PRLu. Może film o czystkach antysemickiach po marcu 1968?

wesoly_romek

wpierw poznaj kontekst pojęcia czystki , widzę , że go nie znasz, a dopiero później się wypowiadaj na ten temat. Wydarzenia roku 1968 były antyizraelskie , a nie antysemickie, były spowodowane po 1)destrukcyjną polityką Izraela na bliskim wschodzie 2) zabetonowaniem sceny politycznej , którą zdominowali tzw puławianie.
I rozumiem że 1968 ma przysłonić osiągnięcia PRL w wyżej wymienionych obszarach życia społecznego?

Rittner

No rzeczywiście gdy wydarzenia antysemickie nawiemy antyizraelskimi to jest ok:) Podejrzewam, że Żydzi uważają inaczej niż Ty.To też są posunięcia antyizraelskie,a nie antysemickie? :P

http://pl.wikipedia.org/wiki/Spisek_lekarzy_kremlowskich

Tutaj np. nie mówiono oficjalnie "Żydach", a o "bezpaństwowcach kosmopolitach", rzeczywiście "bardzo" zmienia to postać rzeczy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stalinowski_proces_poet%C3%B3w_%C5%BCydowskich

Twój wspaniały komunizm wraz ze wspaniałym ZSRR nie był niestety wolny od antysemityzmu, po prostu inaczej ten antysemityzm tam nazywano. Nie mówiąc o tym, że 5 punkt w ankietach personalnych: przynależność etniczna/narodowa") utrudniał znalezienie pracy.

Nie negauję tego, że PRL miał swoje dobre strony, np. wspomniana przez Ciebie budowa mieszkań, szkół, szpitali, ale a ten wątek dotyczy innych zagadnień.

wesoly_romek

Antysemityzm , który ściśle wiązał się ze Stalinem był dziedzicznym schorzeniem Rosji, który trawi ją także dzisiaj. Rosja carska była wstrząsana pogromami żydowskimi, Rosja stalinowska miała z tym problem, współczesna Rosja także. Stalin tuż przed śmiercią planował rosyjskich Żydów wywieźć w głąb Związku Radzieckiego, co skończyłoby się śmiercią milionów. Tylko to była decyzja Stalina, a nie ideologia jak w przypadku prawicowego Hitlera.
W PRL nikt nie mordował żydowskich obywateli Polski, w 1968 za błędy stalinowców pochodzenia żydowskiego zapłacił ogół obywateli pochodzenia żydowskiego, to jest smutne, ale nikt nie był mordowany.

Rittner

Zbrodni PRL trzeba rozliczyć, III RP niestety tego nie dokonała zbrodniarze komunistyczni mają dzisiaj pochówki z honorami wojskowymi Jaruzelski( agent Informacji Wojskowej(przez wielu historyków uważanej za Gestapo i UB do kwadratu, agent NKWD. jako szef MON odpowiedzialny jest za tłumienie wolnościowych aspiracji naszych południowych sąsiadów, za strzelanie do robotników w na wybrzeżu w 1970r, jako szef MON i jednocześnie I sekretarz PZPR odpowiedzialny jest za wprowadzenie stanu wojennego, mordy na opozycjonistach w latach 1980-89, jest odpowiedzialny za szereg morderstw na księżach katolickich w latach 80. ) W październiku 2014 odbył się pogrzeb z wojskowymi honorami Wacława Krzyżanowskiego, w dobie stalinizmu odpowiedzialny za szereg mordów sądowych w tym za morderstwo na 17 letniej dziewczynie Danucie Siedzikównej ps. Inka. Komunizm nigdy nie został rozliczony za swoje zbrodnie, podobnie jak niestety także nazizm, choć tam jednak niewielki procent zbrodniarzy odpowiedział za swoje zbrodnie.

wesoly_romek

PRL został już rozliczony przy okrągłym stole ;) także czas na Człowieka z drewna (przeżartego żydowskimi KORnikami) już bezpowrotnie minął.

Peluquero

"PRL został już rozliczony przy okrągłym stole ;) " rozumiem że to żart?

Vaega

rzeczywistość

Peluquero

Dobra, to nazwiska kto został rozliczony? Były prezes sądu apelacyjnego w Krakowie który skazywał górników a obecnie jest członkiem trybunału konstytucyjnego? Kto bo nie wydaje mi się żeby ktokolwiek został rozliczony. Może Himczak albo Jerzy Kędziora? Nie! No właśnie to kto? Może Kiszczak albo Jaruzelski?Też nie... Nikt nie został rozliczony? OK 70 obecnych posłów miało mandaty PZPR. Emerytur wojskowym którzy strzelali i wydawali rozkazy pacyfikacji też nic nie zrobiono. Długo by wymieniać o wyprzedaży polskiego majątku, ale przy okrągłym stole nie było rozliczenia bo sb dogadało się z wierchuszką z solidarności i stworzyło taki twór jak jest teraz, ale oczywiście ty jesteś szczęśliwy ,bo masz telewizję i promocje w biedrze. Skoro jest tak dobrze to dlaczego 2,5mln polaków wyjechało?

Vaega

Jesteś romantykiem.

Peluquero

Realistą, w czechach ich osądzona, w niemczech też, w słowacji wszystkich pozamykano, na litwie wszystkich agentów pozbawili emerytur. Dla ciebie oczywiście to jest wystarczająca odpowiedź uzasadniająca twoją głupotę.

Vaega

Twój wpis dłuższy swiadczy że coś o historii wiesz coś się wydarzyło, ale drugi wpis utwierdził mnie że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Mógłbym Cie sprawdzić jednym pytankiem: Dlaczego wg Ciebie USA nie znieśli ruchu wizowego z Polską do tej pory? Tylko błagam, dla poszanowania swojej inteligencji bez osobistych wjazdów przy odpowiedzi.

Peluquero

Bo mają nas gdzieś i wiedzą że Polacy to konfidenci, dlatego nie dostaniemy patriotów i niczego. Nikt się za nas nie podłoży bo i tak nie ma sensu tak jak nie miało w '21, '39, '45, '81 i '93. To jest państwo bez przyszłości, fasadowa demokracja, panie historyku. Teraz ty mi odpowiedz na pytanie, dlaczego uważasz że rozliczono esbecje?

Vaega

Ważny jest przede wszystkim '68, i starcie żydokomuny przyprowadzonej od ruskich i tej z wpływami izraelsko-amerykańskimi (wspomniany przeze mnie na samym początku KOR). USA nigdy nie miało nas gdzieś, byli zawsze żywotnie zainteresowani tym co u nas się dzieje (stąd różne kuklińskie i brzezińskie). Po reprywatyzacji nie będzie przeszkód by zlikwidować ruch wizowy, podejrzewam że "amerykanie" zrobiliby to wtedy z automatu.

Peluquero

"starcie żydokomuny przyprowadzonej od ruskich i tej z wpływami izraelsko-amerykańskimi", Zupełnie nowa teoria spiskowa. Do tego ta reprywatyzacja... Co to za poglądy i teorie?

jak45

No tak jest niestety. Polecam wycieczkę do Muzeum Historii Żydów Polskich, tam są wręcz namacalne dowody, na pierwszy temat. A co do reprywatyzacji dla zachowania powagi radziłbym nie negować tego faktu :)

Peluquero

Sam przeżyłem '68 (nawet byłem czujką pilnującą zebrania Michnika &Co, żeby ich bezpieka nie dorwała), więc wiem, co się wtedy działo. Otrzeźwiej.
Nadal nie rozumiem, co z tą reprywatyzacją. Chodzi ci o rozkradzenie przemysłu przez komuchów po (i przed - "spółki pracownicze") '90.?

Vaega

"To jest państwo bez przyszłości". Hitler i Stalin ci z piekła to w jakiejś wizji objawili? Zwiewaj do Anglii, jeśli tak.

jak45

Od tego jesteśmy żeby to państwo miało przyszłość a nie uciekanie. Komuniści i takie przypadki jak Michnik powinny być rozliczone bo ten człowiek szkodzi, ITI i Axel Springer to nie polskie spółki a to one kreują 90% opinii w Polsce. To tak jakbyśmy my otworzyli gazetę w Niemczech i kreowali niemieckie poglądy. Porażka.

Vaega

Od Michnika wara! Poza syndromem sztokholmskim nic do niego nie mam. Porządny i mądry człowiek. Springerowska prasa w Polsce reprezentuje, jak na razie, polskie poglądy. Cenzurowałaby antyniemieckie, ale to teraz "niemodne".
"jakbyśmy my otworzyli gazetę w Niemczech i kreowali niemieckie poglądy" to byłoby nieźle. Tylko kasy brak...

jak45

Poza syndromem sztokholmskim?Jego brat był sędzią/katem... On sam też pluje na polaków, artykuły w GW są ogłupiające, stronnicze, na dodatek uzurpuje sobie prawo to bycia "drogowskazem demokracji". Miał być gazetą opozycyjną która miałą być zlikwidowana po obaleniu komuny a on ją kontynuuje i wjedża na polaków. Np. sprawa Nangar Chel i plucie na żołnierzy. Byłoby ale raczej Niemcy nie kupowali by polskiej gazety.

Vaega

Co kto uważa...
Argument o bracie jest bez sensu. Wnuk kata Hoessa ostrzega przed nazizmem, młodszy syn Bormanna w pokucie po ojcu został ksiedzem, itd..

wesoly_romek

To nie my rozliczamy wybiórczo. Robią to sami zainteresowani, czyli Żydzi, czasami pożyteczni idioci, a czasami zwyczajni karierowicze. Poza tym zbrodnie PRL-u nie są rozliczane, bo jak by głębiej pogrzebał (NKWD, rewolucja bolszewicka), to można by odkryć niezbyt pożądaną prawdę o Żydach. Można by dojść do wniosku, że ICH zbrodnie są porównywalne ze zbrodniami nazistowskimi albo wręcz je przerastają. Stąd (między innymi) biorą się te nieskończone lamenty nad świętymi żydowskim holocaustem. Żydzi chcą zawrzeszczeć po prostu SWOJE zbrodnie. Sprawę doskonale opisuje tutaj Stanisław Michalkiewicz:

http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3313

robokopo

"ICH zbrodnie są porównywalne ze zbrodniami nazistowskimi albo wręcz je przerastają". Antysemityzm mózg ci wyżarł - takie brednie pisać! Chyba, że Żydami byli starożytni Rzymianie, Hunowie, Dżyngis-chan, Tamerlan, dźuma i cholera, Stalin, Pol Pot, itp..

jak45

Tobie mózg wyżarła świętoszkowata obłudna żydowska propaganda, która wrzaskiem nad świętym żydowskim holocaustem chce zawrzeszczeć holocaust bolszewicki (60 milionów ofiar) sponsorowany, podjudzany i przeprowadzany w większości przez Żydów.

robokopo

Socjalistów. Pogadaj w tej sprawie z "piotrusiemileśtam". Bratnia dupa.

jak45

PS: przepraszam za literówkę...

jak45

Tak, tak... Znam tę nawijkę o najświętszym tabu czasów nowożytnych czyli o Żydach, których nie ma... Przez co nie mają absolutnie żadnych interesów, które mogą być skonfliktowanie z interesami goi. Oni nie prowadzą żadnej polityki. I nie prowadzili. Żydów nie ma i nie było, więc w rozkręcaniu się chociażby II wojny światowej nie mieli żadnego udziału... "Są" tylko, jak można się przed nimi płaszczyć z powodu najświętszego ze świętych żydowskiego holokaustu i im oczywiście BULIĆ... Wspólnota na zawsze wybrana, wspólnota doskonała... Padać na ryja i kajać się! O tak! Wtedy to są... i to bardzo...

robokopo

/gojów nie goi/
Paranoja się rozwija i kwitnie: "... w rozkręcaniu się chociażby II wojny światowej nie mieli żadnego udziału"!

jak45

Wiem, wiem... Żydostwo jako czynnik polityczny nie istnieje z tego prostego powodu, że ich nie ma... Żydostwo niczego nie chce, nikomu nie podpłaca, żeby zahobić... Nigdy nie podpłacało walczącym stronom. Biedniutkie owieczki, gołąbki pokoju... Wcielenie ofiar absolutnych...

robokopo

Zapłacili nazistom za holocaust? Zbiorowe samobójstwo?

jak45

Tak, Żydzi dopłacali Hitlerowi, bo byli przyzwyczajeni, że wojna wojną, ofiary goi ofiarami, ale oni zawsze zahobią... To, że potem ich zmasakrował, nie zmienia tego faktu. Podobnie jak to, że amerykańskie żydostwo z premedytacją milczało o zagładzie w czasie II wojny światowej. Milczeli, bo: a) szkoda im było wydać choć centa (działanie zgodne z żydowskim motto "Zawsze bierz"), b) już miarkowali (powiedział to m.in. wprost Ben Gurion), jak potem zagładę wykorzystywać politycznie i finansowo. Po czynach ich poznacie. I... poznajemy...

robokopo

/gojów nie goi/. Jednak paranoik jesteś...

jak45

Świnie w chlewie:

– Podobno hodują nas, żeby nas zjeść.
– Teoria spiskowa.

...

robokopo

- Wszystkiemu są winni Żydzi i cykliści.
- Dlaczego cykliści?
- A dlaczego Żydzi?...

jak45

Ja nie twierdzę, że wszystkiemu winni są Żydzi. Ty natomiast twierdzisz, że oni niczemu nie są winni, że ich nie ma, że nie mają swoich interesów, nie maczali w niczym palców, że nie istnieją jako czynnik polityczny, że spotkała ich wielka (największa) krzywda i dlatego należą im się specjalne przywileje (właściwie bezkarność) i bulenie po wsze czasy.

robokopo

Już widać oznaki poprawy zdrowia. Oby tak dalej, a zauważysz, że żaden naród jako całość nie może być winien jakichś przestępstw czy złych zamiarów. Czy Polacy to oszołomy i durnie?

jak45

Czy w "oznakach poprawy zdrowia" widzisz gdzieś jakiekolwiek ustępstwo? Ja doskonale wiem, o czym mówię. Żydzi jako zbiorowość mają bardzo dużo na sumieniu. Tutaj mówimy o próbach ograbienia Polski. ŻYDOSTWO CHCE OGRABIĆ POLSKĘ.

robokopo

Ja o paranoicznych urojeniach nie mam zamiaru rozmawiać. Od tego jest twój psychiatra.

jak45

Skończony idiota. Skończony. Próby wyłudzenia 65 miliardów dolarów od Polaków przez żydostwo nazywa urojeniami. Tobie już nic nie pomoże. Byłeś, jesteś i zdechniesz jako skończony idiota.

robokopo

Dlaczego podpis dałeś na początku?