Czemu ten film jest wysyłany na oscary 2015, podczas gdy powinien być na 2014? Zauważyłem że często się zdarza ze jakiś film przeskakuje o rok w nagrodach. Czym to jest spowodowane?
Ech, ileż razy już to tłumaczyłem...
1) Rok w tej kategorii "trwa" od października do września.
2) Decydująca jest data pierwszych otwartych, płatnych pokazów trwających co najmniej 7 kolejnych dni na terenie państwa zgłaszającego film. Pokazy festiwalowe itp. się nie liczą.
"Ida" takowe pokazy miała dopiero w październiku 2013, zatem kwalifikowała się już na rok 2014.
Nie, tylko nieanglojęzycznej. Pozostałe kategorie wymagają płatnych, otwartych pokazów przez co najmniej 7 kolejnych dni w danym roku kalendarzowym w co najmniej jednym kinie na terenie Hrabstwa Los Angeles (Los Angeles County). Jeszcze inne zasady obowiązują dla filmów krótkometrażowych i (chyba) dokumentalnych - w nie nie wnikam, bo mnie niezbyt interesują.
Ale wygodna... Dzięki temu można bez problemu ustalić termin zgłaszania kandydatów na 1 października i wtedy do końca roku zostają trzy miesiące na ich obejrzenie. W tym roku kandydatów było 83...