Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118130
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

idaaaa

użytkownik usunięty

Jakim cudem ten film znajdzie sie na oscarach w 2015? Skoro jest z 13" powinien byc na oscarach
2014...

ocenił(a) film na 10

Tłumaczyłem to już ze 20 razy... Serio! Rok w kategorii obcojęzycznej "trwa" od października do września, przy czym za "właściwą" datę filmu uznaje się datę pierwszych płatnych, otwartych pokazów trwających co najmniej siedem kolejnych dni w co najmniej jednym kinie na terenie kraju wystawiającego dany film. "Ida" takowe pokazy miała dopiero w październiku 2013 (bo pokazy festiwalowe nie wchodzą w grę), zatem kwalifikuje się już na rok 2014. Nominowanie filmów z "poprzednich" lat nie jest niczym szczególnym, weźmy choćby duńskie "Polowanie" - film z roku 2012 (premierę miał w maju 2012 w Cannes), ale nominowany był jako kandydat za rok 2013. Podobnie było kilka lat temu z greckim "Kłem".

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Tłumaczyłeś...... komuś
myślisz, że będe siedział na jakimś nudnym forum o Idzie ?
Dlaczego akurat od pazdziernika od wrzesnia?
No i dzięki.

ocenił(a) film na 10

Nie myślę, ale jednak trochę mi ciśnienie skacze jak widzę kolejną osobę pytającą o to samo. Chyba zrozumiałe?
Nie wiem czemu akurat takie granice wybrali, pewnie chodzi o to by było dość czasu wszystkie te filmy obejrzeć. Całkiem możliwe, że niedługo przesuną tę granicę o miesiąc w górę, bo liczba kandydatów ostatnio rośnie w tempie zastraszającym.
Nie ma za co.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Dzięki skurczybyku.