Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118125
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Oscara powiedziala ,ze w sumie moznaby nakrecic jakis "polski" film ukazujacy jak trudne zycie i dziecinstwo mial Hitler ,jak go to napietnowalo i doprowadzilo do checi exterminacji ludzi ,co wiecej ,iz o takiego swiatopogladu naklonila go znajomosc z pewnym Polakiem i zaswitala im imysl o wstworzeniu polskich obozow koncentracyjnych,Mysle ,ze taki film bylby bardzo polski i bardzo prawdziwy i mialby Oscara raz dwa

yecur

W idzie nie ma żadnego wątku dotyczącego polskich obozów koncentracyjnych ani tego, ze eksterminacja Żydow przez nazistów była polskim pomysłem. Więc? ;)

zweistein

jeju:) chodzi o analogie co do polskosci i prawdziowsci filmu

yecur

Ano - Analogie niczym z Marsa. Bo Ida nie jest o tym.

zweistein

Jesteś zwyczajnie zbyt tępy żeby to ogarnąć :] to analogie nie na twój poziom wracaj do piaskownicy -0 kobieta wypowiedziała sie w sposób bardzo cyniczny i błyskotliwy ale ty tego nie zrozumiesz.

Joseph88

Tom, że cynicznie załapałem od razu, panie mądry ;) No a teraz wracam do swojej piaskownicy, podczas gdy tobie mamunia poda mleczko, urwisie. Smacznego!

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Jeśli poza inwektywami nie masz nic do powiedzenia, to spadaj.

jak45

A kim ty buraku jesteś że będziesz mi coś nakazywał !? Sam SPADAJ i to w podskokach .

ocenił(a) film na 10
yecur

I jak inny Polak wcześniej ratował jego rodzinę i ukrywał ją przez długi czas? To by było ciekawe, faktycznie...

ocenił(a) film na 2
Sqrchybyk

Czuję ironię w twoim wpisie. Jeżeli można nakręcić ciekawy film o żydówce która skazywała na śmierć niewinnych ludzi, to równie dobrze można nakręcić dobry film o jakimś Polaku który ratował Żydów. Tylko ciekawe czy przy takiej tematyce byłby Oscar...

ocenił(a) film na 10
Snickers555

...
Nominacja była przy "W ciemności", prawda? Oscara nie należało się wówczas spodziewać, ponieważ "Rozstanie" zgarnęło wtedy niemal każdą dostępną mu nagrodę... Wszak jednak sama nominacja to już ogromne wyróżnienie, zgodzisz się?

ocenił(a) film na 8
Snickers555

"dobry film o jakimś Polaku który ratował Żydów". Były takie, ale niezbyt dobre...