Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118119
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Poland is no longer a poor country. “Poland is the only nation in Europe to see growth in every quarter since the financial crisis hit six years ago, with its gross domestic product now 25 percent above 2008 levels while the European Union average remains below that year’s mark,” noted a recent article in The New York Times.
The image of a Jewish home taken from its owners is a window not just to a taking of property but rather is an extinguishing of history. History cannot be ignored and it has ramifications for the present.
Understanding the past requires us to seek to right its wrongs. It is sometimes painful and gut-wrenching. It can be costly. Ultimately, it is the way that we can move forward.
As the movie “Ida” shows us, Poland is still grappling with its past. Poland needs to embrace that past and address it. As the survivors pass away, it is time for Poland to return that which was taken.
http://blogs.timesofisrael.com/no-jews-ever-lived-here/

ocenił(a) film na 8
grezyl

Nastęonym efektem będzie masowy napływ młodych Żydówek do polskich klasztorów. Tylko czy wystarczy dla nich jazzmanów, żeby mogły przejść inicjację seksualną?

jak45

Trzeba też będzie zakratować okna, bo przechodnie będą zagrożeni.

ocenił(a) film na 1
jak45

do jak - jestes pośmiewiskiem tego portalu, nie wypowiadaj sie juz
;d

ocenił(a) film na 8
luqashmeister

Będę trolił, hejcił i szydził do woli, aż mi się znudzi. Polska nietolerancja, ksenofobia i kołtuństwo jest pośmiewiskiwm cywilizowanego świata. Poza tym być pośmiewiskiem oszołomów i idiotów to dla mnie jakiś jednak zaszczyt...

ocenił(a) film na 4
jak45

Słuszna uwaga...

użytkownik usunięty
grezyl

Można się było tego spodziewać. Jeszcze parę takich "arcydzieł" i będziemy bulić. A po dupie dostaną wszyscy Polacy, którzy ciężko pracują. Również Ci, którzy zachwalają dzieło Pawlikowskiego. Może wtedy odechce się rola klęczącego i błagającego o wybaczenie.

ocenił(a) film na 8

To budujące, że wierzysz w moc sprawczą dzieł sztuki.
Jeszcze trochę animacji z gadającymi zwierzętami i usłyszysz od swojej krowy, co ona o tobie myśli.

użytkownik usunięty
jak45

Znowu TY. Nie udawaj, że nie ma problemu. Żydzi to wiecznie nienażarty naród. Wiem, że zaraz znowu usłyszę od Ciebie słowo antysemita bądź antysemityzm. Zdania jednak nie zmienię. Niemcy skończyły płacić to teraz trzeba doić kogo innego. Polska to idealny kandydat.

ocenił(a) film na 8

Znowu TY. Nie udawaj, że nie ma problemu. Antysemici to wiecznie nienażarty obóz. Wiem, że zaraz znowu usłyszę od Ciebie słowo Żyd. Zdania jednak nie zmienię. Niemcy skończyły z nazizmem to teraz trzeba zarażać kogo innego. Polska to idealny kandydat.

użytkownik usunięty
jak45

Znowu TY. Nie udawaj, że nie ma problemu. Antypolacy to wiecznie zażarty obóz. Wiem, że zaraz znowu usłyszę od Ciebie słowo antysemita. Bla bla bla... Odp na twoim poziomie.

ocenił(a) film na 8

Bla bla bla... Odp na twoim poziomie.

użytkownik usunięty
jak45

Żona nie daje bo nie staje. hehe

ocenił(a) film na 1

ignoruj tego oszołoma żydowskiego - to śmiechowy parch

ocenił(a) film na 8
luqashmeister

Żona nie daje bo nie staje?; hehe...

użytkownik usunięty
luqashmeister

Racja. Czasami nie ma innego wyjścia.

ocenił(a) film na 8

To wychodź.

ocenił(a) film na 1
luqashmeister

Jest Wielki Post, pomódlmy się za jaka45, żeby się nawrócił i przestał bluźnic przeciw Narodowi.

ocenił(a) film na 8
seamen

Nawróciłem się - na pastafarianizm.

użytkownik usunięty
jak45

Za sugestie, że jestem nazistą powinieneś dostać po pysku stary komuchu.

ocenił(a) film na 8

Za sugestie, że jestem komuchem powinieneś dostać po pysku stary nazisto.

użytkownik usunięty
jak45

Powinienem ale nie dostane. Bo to tylko forum filmwebu. Idealne środowisko by się wyżyć i zwyzywać.

ocenił(a) film na 8

Lubię, kiedy rozmówca jest szczery. To co, wyzywamy się dalej?

użytkownik usunięty
jak45

To nie moja domena. Nie jestem w stanie Ci dorównać. Znajdź nowego rywala:-).

ocenił(a) film na 8

Jeden mniej...

użytkownik usunięty
jak45

jeden mniej...

ocenił(a) film na 8

Echo?

ocenił(a) film na 8
grezyl

"artykuluja" na lamach gazety. skubancy : )

ocenił(a) film na 7
grezyl

Spokojnie, pooddychaj, a teraz odpal linka i przeczytaj artykuł, który zapodałeś, zobacz jak ładnie jest napisane o tym kto jest winien Holocaustu, że Polacy się nacierpieli i w tym względzie nic nie jesteśmy Żydom winni, a o mieniu które po wojnie zajumali pojedynczy Polacy, lub nasze państwo bezprawnie, to wiadomo od dawna i od dawna sie toczy w tej mierze spór, taki sam problem mają właściciele tzw. Gruntów Warszawskich- często rdzenni Polacy z dziada pradziada, więc nie IDA JEST WINNA, a jedyną jej "winą" może być kolejne naświetlenie problemu, który i tak istnieje od lat i nie ma co zamiatać pod dywan niewygodnych faktów. Nasze państwo, z Idę, czy bez Idy, i tak musiałoby się z tym problemem zmierzyć, tak jak się mierzy z roszczeniami niemieckich spadkobierców i z roszczeniami kościoła na przykład, do utraconych ziem i budynków. Niestety za PRL-u często zabierano bezprawnie własność.

ocenił(a) film na 1
bluescreens

Bredzisz synku.

Co innego tzw. dekret Bieruta, i uznanie go za bezprawny - tu można dyskutować, czy to było bezprawne czy nie, i jak teraz postępować ze spadkobiercami, niezależnie od ich narodowości.

Czymś zupełnie innym są zaś żądania starozakonnych dotyczące tzw. mienia bezspadkowego. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości - nigdzie na świecie nie ma tak, że spadkobiercami w takiej sytuacji są obywatele lub instytucje obcego państwa, nie żadnych podstaw prawnych do takiego czynu. A tego właśnie domagają się Żydzi.
Zaś roszczenia obywateli innych państw, USA, Wielkiej Brytanii, Francji itp., zostały zaspokojone na drodze tzw. ustaw indemnizacyjnych w latach 60-tych i 70-tych, Polska spłaciła te umowy, i teraz stronami dla takich roszczeń są rządy w/w państw. Nawet koszerny Radek to przypomniał swego czasu.

Tyle. Prawda, że proste?

ocenił(a) film na 7
trollstein

Bredzisz ojczulku

Zespół HEART został założony w 2011 roku i nie dotyczy tylko Polski, a całej Europy Wschodniej, dotyczy mienia z czasów Holocaustu, bo jak wiadomo ilu Żydów zginęło, więc siłą rzeczy nie zostawili spadkobierców, to mienie bezspadkowe przeszło na rzecz państw, których obywatelami byli pomordowani Żydzi. Sprawa jest w gestii naszych władz, żeby wykazać, że ci Żydzi byli obywatelami Polski jak zginęli, a nie Izraela i w takim razie obowiązuje nasze prawo w tym względzie, i co ma film Ida do tego skoro pretensje były JUŻ W 2011 roku?

Inna sprawa opisane powyżej mienie bezspadkowe, a inna mienie zajęte przez Państwo Polskie za czasów komuny bezprawnie, a są takie przypadki. PZPR była na tyle tępa, że myliła hasła Syjoniści do Syjonu na Syjoniści do Syjamu. Tobie jak widać też w głowie tylko jeden obraz Żyda, starozakonny.
Trzeba pamiętać, że w latach 60 wyjechali i Żydzi winni zbrodni komunistycznych, choćby Wolińska, i mnóstwo chętnych wyjechać dobrowolnie za Żelazną Kurtynę, ale też pozbyto się wielu niewinnych osób.

Tyle, ale proste to nie jest i trzeba czegoś więcej niż bezmyślnego szczekania, a za tym żeby nikt BEZPRAWNIE nie chciał niczego od Polski jestem jak najbardziej.

ocenił(a) film na 1
bluescreens

wszelkie roszczenia mają swój termin przedawnienia. Widocznie roszczenia żydów są wieczne jak wieczna jest ich pycha i mesjanistyczne urojenia.

ocenił(a) film na 1
bluescreens

Kolejny raz nie odrobiłeś pracy domowej, młodzieńcze z miodem w uszach.

polskie władze nie muszą niczego udowadniać ani wykazywać. To na powodach ciąży obowiązek wykazania, że dany przedmiot roszczenia należał w przeszłości do ich rodziny, i są oni prawnymi spadkobiercami właścicieli. Natomiast pewnym grupkom interesu rodem z Bliskiego Wschodu taki prawny porządek rzeczy wybitnie nie leży, uwiera wręcz, bo ciężko w takiej sytuacji coś ugrać nie uciekając się do oszustwa.

Chcesz też powiedzieć, ze państwo Izrael istniało już podczas II Wojny Światowej? Zabawne.

ocenił(a) film na 8
trollstein

Skoro nie ma problemu, to po co się ciskacie?

ocenił(a) film na 7
trollstein

I znowu nie umiesz czytać ze zrozumieniem, starcze z piołunem w ustach.

Jak z kontekstu mojego zdania można wyciągnąć wniosek o istnieniu państwa o nazwie Izrael w czasie II wojny? Napisałem to zdanie w celu uzmysłowienia, że nie może domagać się mienia po obywatelu, który w tym czasie był Polakiem, państwo którego obywatelem rzeczony człowiek nie był. Czyli mienie bezspadkowe przeszło na własność Polski, jeżeli nasze prawo tak wtedy stanowiło ( tego nie wiem, nie sprawdzałem), a obecne prawo jest tamtego następstwem ( tez tego nie wiem, trzeba sprawdzić). Czyli generalnie, jak według prawa się nie należy, to są od tego instytucje, aby odmówić zasadności roszczeń.

CO z tym wszystkim ma wspólnego film IDA?

ocenił(a) film na 8
bluescreens

O "Idzie" ja już też czasem zapominam... Nawet z jednym tu o istocie bytu/niebytu sobie pogadałem.
Generalnie z tymi odszkodowaniami to nasi przeciwnicy bzdury plotą, pomimo prostych zasad prawnych - przynajminej tu nie ma kwestii interpretacji, jak w filmie.

ocenił(a) film na 1
bluescreens

To nie jest jakiś zespół HEART tylko fundacja załozona przez Netanyahu, żeby wydoic gojów z kolejnych miliardów dolarów

ocenił(a) film na 1
bluescreens

Należy głosować na narodowców, to załatwią sprawę rachu ciachu, roszczenia w piach

ocenił(a) film na 1
grezyl

Koniec z filmami o obozach i zagładzie Żydów. Pora na film o zbrodniach, przekrętach, zabijaniu rytualnym zwierząt i pazerności Żydów. Haha ciekawe jak zostałby przyjęty.

ocenił(a) film na 8
Carlito78

Jeszcze tylko filmy o mordach na płodach, zabronionym seksie przedmałżeńskim (choć sporo tego obrzydlistwa w filmach), złowrogim ateizmie, perfidnych antypolakach, obleśnych homosiach, parszywych liberałach (czy "lewakach", dla was to wszystko jedno), zniewieściałych mężczyznach niebijących kobiety i dzieci, oddawaniu niepodległości UE, gloryfikowaniu kreatur typu Wałęsy, kretyńskiej tolerancji... Cholera, trudno wyliczyć, ile tego jest!

ocenił(a) film na 1
jak45

UE nie byłaby taka zła, gdyby nie rządzili nią żałośni kretyni.

ocenił(a) film na 8
Carlito78

Chodzi o unijnych biurokratów, czy "naczalstwo"?

ocenił(a) film na 1
jak45

O wszystkich baranów, łącznie z Tuskiem i Bieńkowską

ocenił(a) film na 8
Carlito78

Masz taką Unię, jak sobie wygłosowaliśmy, wspólnie razem od '90..

ocenił(a) film na 1
Carlito78

Ja usmażyłam zdechłą wiewiórkę w ognisku, Całą.! Holocaust jak się patrzy. Dostanę jakieś mienie?

zmoorka

tak, dziuple