PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 391 tys. ocen
7,2 10 1 390661
6,6 73 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Chryste, jakie nudy!

użytkownik usunięty

Obejrzałem... nie wiem czemu, chyba tylko z ciekawości, bo scenariusz zalatuje mi wręcz plagiatem z "Łowców z Czerwonego Księżyca" Marlon Z. Bradley. Żałuję, bo zmarnowałem 2 godziny.
Ten film jest tak nudny, że można jednocześnie robić 5 innych rzeczy a nie traci się wątku. W zasadzie jego treść można by streścić w kilku zdaniach, co raczej nie świadczy najlepiej o 2 godzinnym filmie.
Ma niesamowite dłużyzny, charakterystyczne raczej dla telenowel niż dla kina akcji: spojrzenia w oczy, dłuuuuuuugie wejścia na plan, rozmowy o niczym. Aktorzy są jałowi jak tundra, a cała historia potwornie niespójna.
Ok, może jeśli ktoś jest fanem tej serii książek, to znajdzie w tym dziele coś interesującego - wg tej samej zasady niektórzy zachwycają się Mrocznym Rycerzem, a inni nie rozumieją tego fenomenu, ale w takiej sytuacji trzeba powiedzieć jasno: NIE OGLĄDAJCIE TEGO, JEŚLI NIE INTERESUJECIE SIĘ KSIĄŻKĄ.

użytkownik usunięty

Acha, a jeśli ktoś ma ochotę na prawdziwe science fiction (nagrodzone kilkoma nagrodami) w podobnym temacie, to polecam "Łowcy z Czerwonego Księżyca" Marlon Z. Bradley i drugą część - "Zwycięzcy".

ocenił(a) film na 7

I w tym problem, ksiażka jest genialna właściwie 3 książki, bo następne części są lepsze.

Faktycznie film jest bardzo niespójny, dobre ciekawe momenty przelatają się z nudnymi, dobra gra aktorska a nagle potem fatalnie zagrana scena ( Rozmowa Haymitcha z Peetą na temat szans trybutów) Josh Hutcherson się nie popisał w tym momencie.

I sceny.... wiele słabych scen, niestety śmierć Rue, nijaka. Opis w książce wbijał w podłogę a w filmie nie ma nawet 5 % tych emocji z książkowego oryginału. Próba strzelecka Katniss słabo sfilmowana, źle zagrana , żle zmontowana i tak można by wiele wymieniać, ale są też dobre sceny : Moment gdy dowiadujemy się o wylosowanym trybucie z 12-stki lub gra i sceny z prezydentem Snowem, postać zagrana przez Alexandra Ludwiga poprawna ale może być, nie razi.
Wilow i Amandla zagrały dobrze

A mogło być świetnie wyszło słabo, tylko ci co czytali docenią ten film dla pozostałych może być nudny.