Na końcu filmu jest troszeczkę niejasności... Oto one ;) UWAGA SPOILERY ! Pod koniec
książki.
Peeta stracił nogę i mu ją amputowali. I co do samej końcówki. Po tym, jak Katniss i
Peecie udało się wygrać igrzyska, wcale nie zakończyło się to dla nich dobrze, ponieważ
ośmieszyli władze Panem. Musieli grać wielce zakochanych, aby wydawało się, że
władze miały wszystko pod kontrolą i tak naprawdę to władze wymyśliły, że będzie dwóch
zwycięzców. Ale jak wiadomo, to wszystko przez Katniss, która wpadła na pomysł, aby
się razem z Peetą zabić. Gdyby to zrobili, władze Panem były by bardziej ośmieszone z
powodu braku zwycięzców. Więc Katniss udawała wielce zakochaną w Peecie, bo tak
kazał jej Haymitch, aby mieszkańcy uwierzyli w ich miłość. Gdy ona spytała się
Haymitcha, czy poinformował o tym również Peetę on powiedział, że "nie musi, bo Peeta
wie". Czyli Peeta był zakochany w Katniss i nie udawał miłości na arenie na pokaz, w
przeciwieństwie do Katniss. Podłamał się troszeczkę chłopak na początku, gdy dowiedział się, że Katniss tylko udawała miłość do niego, ale Katniss opisywała, że w jego głosie nie było potem już żalu. ;)
To nie było pokazane w filmie. Generalnie polecam wszystkim przeczytanie książki, która
jest duuużo lepsza niż film :) Uważam że w filmie wątek miłosny był pokazany naprawdę
minimalistycznie, a szkoda ;(
Ja nie wiem, czy dzisiejsza młodzież ma ADHD i nie umie się skupic na filmie, myślec i wyciągac wniosków z zachowan bohaterów? Ok, o amputacji nogi nie było ani słowa, ale nie pamiętam też, żeby w filmie Katniss zakładała opatrunek uciskowy, wiec brak jednego faktu nie przeszkadza. Natomiast cały wątek miłosny, udawanie Katniss, bo przecież kamery, widzowie i przede wszytskim sponsorzy , było pokazane dośc wyraźnie. A już ewidentnie to widac w scenie gdzie przylatuje garnek z zupą - jest w niej notatka od Haymitcha "To miał byc pocałunek???" [ zauważ, notatki nie ma w ksiązce ] na wypadek, gdyby widz wierzył, że Kat rzeczywiście nagle sie zakochała w Peecie, lub byl wystarczająco niedomyślny, zeby wierzyc, ze bohaterka ma świadomosc swojego polozenia i wlasciwie desperacko walczy nie tylko o zycie ale i o oglądalnoś, bo w tym wypadku jedno oznacza drugie. Kat ma opory przed okazywaniem P. uczuc, a jak myślisz dlaczego ?
nie masz ochoty dyskutować na forum ?
to dosyć dziwne .
@zanthiamegara faktycznie w książce nawet nie było mowy o tym, że do prezentów mogą być dołączone liściki. sądze, że w filmie się pojawiły, bo bez narracji Kat, ciężko się połapać, a to 'to miał być pocałunek' nam pomogło.
chociaż możliwość dopisywania notatek do prezentów trochę 'biła się' z ideą 'trybut nie może mieć kontaktu ze światem zewnętrznym'
NO też uważam że ten wątek miłosny był zbyt minimalistyczny , ja nie czytałam książki i nawet nie wiedziałam czy ona udawała czy jej serio zależało . Tzn niby Haymitch mówił jej co ma powiedzie przed publicznością ale z drugiej strony nie było to do końca pokazane bo ona nic nie powiedziła kiedy Peeta pow że nie chce zapomniec !