PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612453}
7,0 4,6 tys. ocen
7,0 10 1 4568
Imaginaerum
powrót do forum filmu Imaginaerum

Bardzo czekałem na ten film jako wielki fan Nightwisha, i niestety się zawiodłem.
Mógłbym napisać o słabej grze aktorskiej, średnich efektach, dziwnej reżyserii, prostej fabule, ale to nie jest najważniejsze.
Filmowi brakuje jakiejś idei przewodniej. Mamy jakiś chaotyczny zlepek artystycznych obrazków pozszywanych dość słabą fabułą. Fajnie, że Toumas ma pomysły wizualne, i
faktycznie pojedyncze kadry pokazywane z osobna mogą się podobać, jednak film powinien zawierać coś więcej. De facto teledysk to Storytime pokazuje to samo, ale pomija
całe nudne ględzenie. Tyle że film nie powinien być rozbudowanym teledyskiem, o czym panowie chyba zapomnieli. Jeśli już nawiązaliśmy do teledysku, to jak na projekt o
nazwie Imaginaerum by Nightwish to żałośnie mało w nim muzyki. Nie wiem czy w całym filmie mamy z 10 minut materiału gdzie stanowiłaby ona dominujący element.
Zamiast fajnego rockowego musicalu mamy wycieczkę po po magazynach sztuki nowoczesnej. Szkoda

ocenił(a) film na 4
robertvu

Dokładnie tak: przede wszystkim za mało w tym filmie muzyki. A Nightwish stylistycznie to prawie idealny zespół do instumentalnej muzyki ilustracyjnej do filmu Hollywoodzkiej klasy ale bez potrzeby Hollywoodzkiego budżetu. Najlepszym dowodem tego jest podkład muzyczny pod napisy końcowe.

Za dużo dialogów i to takich najgorszych dla filmu: gdzie postacie opowiadają słowami to, co prosto można by było pokazac językiem obrazów.

Poza tym Hollywoodzkie tricki nie zawsze są drogie: np. kiedy główna postac jest na łożu śmierci ze starości i są zbliżenia jego twarzy to nie daje mu się maski tlenowej z karetki pogotowia ale zwykłe rurki tlenowe do nosa. Nie trzeba do tego ani dużo pieniędzy ani jakichś specjalnych umiejętności, a znacznie ułatwia to aktorowi przekazywanie emocji twarzą.

robertvu

Dobrze ujęte.