Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650929
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Pytanie Spoiler

ocenił(a) film na 9

Wałkuję to w innym temacie, ale tam zaraz zrobi się nieczytelnie to zakładam nowy. A pytanie moje brzmi: czy Fischer na poziomie III zginął, czy jedynie został ranny.
Według tej mapki: http://dehahs.deviantart.com/#/d2unnlj Fischer jest ranny, a Cobb wraz z Ariadne podłączają się do niego i maszyny, by przenieść się na poziom IV. I sprowadzić go z powrotem. I jak dla mnie to logiczne, ale podobno w filmie padło stwierdzenie, że Fischer nie żyje. Czyli tak: Cobb wraz z Ariadne przenoszą się do Limbo, za Fischerem, Ariadne wraca z nim na poprzednie poziomy, a Cobb... no właśnie co? Przenosi się z Limbo do Limbo? Przecież jest gdzie indziej.

ocenił(a) film na 9
llcoolm

I przeniósł się z limbo do limbo?

Zakrza

jakby sie zabił w limbo to te z przeniósł by się do limbo - jak ci to robi róznice skoro jest w limbo, szczególnie ze zabijajac się w limbo wychodzi sie do rzeczywistości?

ocenił(a) film na 9
dm44

Czyli reszta wylazła z samochodu na pierwszym poziomie i czekała aż narkoza minie, a Cobb został i zmarł i trafił do Limbo?
No to już mnie bardziej przekonuje.

Zakrza

Tak, scenka jak spokojnie czekają na brzegu rzeki ....

Zakrza

wszyscy mówicie zmarł i trafił do limbo ale JAK
nie było to pokazane że zmarł ani nawet że był ciężko ranny

ocenił(a) film na 9
thengel

Utopił się na poziomie pierwszym. Nie było pokazane jak Cobb wyłazi z samochodu (prawda?)

Zakrza

no w końcu to wydusiełm z ciebie i o to chodzi , to jest prawdopodona wersja :D
nie zabił się i nie zginąl od noża, tylko zmarł na I poziomie i przez o zmarł na kolejnych :P

ocenił(a) film na 9
thengel

No teraz się zgodzę. Do tej pory nie rozumiałem dlaczego miałby zginąć na poziomie I skoro inni się wybudzili. Ale fakt, że oni nie tak od razu się wybudzili, bo byli pod narkozą do mnie przemawia.

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Opierając się na tym plakacie | http://dehahs.deviantart.com/#/d2unnlj |
Wychodzi na to że są IV poziomy a V jest Limbo :
I poziom to miasto gdzie pada deszcz i zostaje ranny saito
II poziom to hotel
III poziom to szpital? w którym umiera saito ( przenoszac sie do limbo ) oraz zostaje ranny fisher
IV poziom to sny cobba w którym umiera mai oraz sam cobb
V poziom to limbo w którym od długich lat czeka saito na cobba.
Czyli wszyscy prócz cobba oraz saito wybudząja sie przez kicki az do pobytu w samolocie. A sam cobb z saito zabijają sie? i budza sie odrazu w samolocie tak? Dobrze myślę ...

ocenił(a) film na 9
MuNNek_

poziom 4 to limbo i widac to na zalaczonej grafice

ocenił(a) film na 9
Sammy_Jankis

No właśnie na grafice tego nie widać, bo tam limbo jest opisane jak sen Cobba.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

a czy to nie jest tożsame?

ocenił(a) film na 9
Sammy_Jankis

Nie. Na plakacie jest wyraźnie pokazane, że Cobb umiera na 4 poziomie, który nie jest limbo i spada do limbo.

ocenił(a) film na 8
Zakrza

Mnie się jednak wydaje że sen Cobba to sen Cobba a nie Limbo ... na grafice limbo jest zaznaczone po środku, nie jest poziomem więc nie uważam żeby ten plakat był błędny ....

Czy nie jest tak że jeśli trafiasz do Limbo to zapominasz trochę skąd się tam wziąłeś? Zapominasz jak wygląda na prawdę rzeczywistość? Cobb i Ariadna doskonale wszystko pamiętają kiedy spotykają się z Mal w śnie Cobba ...

Jeśli tak nie jest to czemu Cobb i Mal tak długo "świadomie" pozostawali w limbo? Nie chcieli wrócić do swoich dzieci?

Moim zdaniem tego że po wpadnięciu do Limbo zapomina się o rzeczywistości dowodzi scena w której Cobb siedzi z Saito przy stole i żaden z nich nie pamięta co się stało - dopiero jak Saito zaczyna bawić się tokenem Cobba obaj sobie przypominają ...

Być może będąc w Limbo zapomina się powoli o wszystkim - stąd Mal i Cobb zapomnieli o dzieciach - ale w takim razie czemu Cobb w scenie z Saito wygląda na zdezorientowanego? Przecież nie minęło dużo czasu od chwili gdy "obudził się" na brzegu w Limbo ...

Pewnie umknął mi jakiś ważny szczegół który mi za chwilę wytkniecie ale widziałam na razie Incepcję tylko raz - po drugim razie będzie lepiej ;)

ocenił(a) film na 8
zabsko

Z drugiej strony - jeśli sen Cobba to nie Limbo to Ariadna i Ficher po skoczeniu z okna powinni do Limbo trafić bo przecież jeśli zginiesz na którymś z niższych poziomów to nie możesz wrócić do rzeczywistości .... chyba że obudził by ich kick 3 na poziomie snu Eamsa - ale w tedy po cholerę by skakali z okna ?

zagubiłam się ;)

ocenił(a) film na 9
MuNNek_

Ten plakat już odrzuciliśmy. Do dupy jest.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Zgadzam się. Niby wszystko pięknie, ale z błędami.