PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1213}

Indiana Jones i ostatnia krucjata

Indiana Jones and the Last Crusade
1989
7,7 255 tys. ocen
7,7 10 1 254648
8,3 65 krytyków
Indiana Jones i ostatnia krucjata
powrót do forum filmu Indiana Jones i ostatnia krucjata

Niedługo zbliżają się moje urodziny i zastanawiam się czy kupić 4 dyskową trylogię. Jestem fanem gwiezdnych wojen, ale nie wiem czy to warto mieć. Prosze doradźcie.

Pozdro dla fanów.

ocenił(a) film na 10
icemannguyen

jesli sie pytasz tzn ze nieogladales tych filmow<co wydaje mi sie niemozliwe>ale ok.naprawde warto to filmy legenda. wysylam Ci linka w ktorym znajduje sie trailer ze zlepkow scen z wszystkich 3 czesci indiego
milego ogladania
http://pl.youtube.com/watch?v=i5cpkYeXeaU&feature=related

ocenił(a) film na 9
ignis_2

Ja też się zapytam, czy warto kupić 4-dyskową trylogię. Oglądałem wszystkie części i uważam, że są świetne, ale ten zestaw jest strasznie drogi (200 zł), a bonusów wcale nie ma tak dużo. Za dwie częściSpider-mana, w której jest duuużo więcej dodatków, zapłaciłem w sumie 60 zł, jak dojdzie trzecia, to będzie 90 zł, każdą kupiłem oddzielnie. Dlatego mam parę pytań:
1.Ile trwają te dodatki, można to liczyć w minutach, czy w godzinach?
2.Czy warto, tzn fajne te dodatki?
3.Czy można kupić każdą część oddzielnie? Zwykle wychodzi wtedy taniej.
Z góry dzięki, bo trylogia jest świetna i lubię takie dodatki w filmach, ale chciałbym po prostu wiedzieć, czy warte są tak wysokiej ceny.

ocenił(a) film na 10
kamiledi15

co do Twojich pytan to:
1- niewiem sama chciałabym obejrzeć making of...
2- myslę, że warto trochę oglądałam teg na oficjanej stronie i mi sie podobało m.inn. to .ze Ford przypiął sobie pinezkamido głowy kapelusz bo mu ciągle spadał;)
3-pewnie można kupic osobno widziałam
i mała dodatkowa odpowiedz to, że samamyślałam nad kupnem trylogii i zobaczyłam na allegro,że kosztuje 120-150zl troche taniej zalezy u kogo

kamiledi15

Skąd Ty te ceny bierzesz? Ja kupiłem za około 120zł w folii (na Allegro, a w sklepach chyba teraz kosztuje 150zł).
1. Dodatki trwają gdzieś cztery i pół godziny: są trzy dokumenty o produkcji każdego filmu (każdy po około 1h), są też dokumenty dotyczące całej trylogii (muzyka, kaskaderzy, efekty specjalne itp.) - każdy po około 15-20 min. (jedne trochę dłuższe, jedne trochę krótsze) ;)
2) Warto, warto, warto! Mamy stare (czyli prosto z planów, gdzie kręcono części) relacje, mamy nowe, nakręcone specjalnie na potrzeby tego wydania, wywiady. Naprawdę dodatki są rewelacyjne i ani przez chwilę nie nudzą ;]
3) Oficjalnie w sprzedaży nie ma, ale na Allegro sprzedają (oczywiście używane lub co najmniej wyciągnięte z pudełka). Wyjdzie Cię to raczej drożej, bo jak wspomniałem, cena zestawu nie jest tak wysoko, jaką podałeś.

Nie masz się co zastanawiać - kupuj!

ocenił(a) film na 10
Darman_

Safiram - ,,Skąd Ty te ceny bierzesz? Ja kupiłem za około 120zł w folii " do kogo to bylo do mnie czy do kogos innego?tez sprawdzalam na allegro i ceny wyszly takie same jak uCiebie. Indiana jest najlepszy

ocenił(a) film na 9
ignis_2

No to nieźle, chyba jednak kupię :) Cenę sprawdzałem w Media Markcie, tam było około 200 zł, ale to było jakiś czas temu, więc pewnie już staniało. Dzięki za info.

ignis_2

Przecież to było do użytkownika kamiledi15 - "drzewko" to pokazuje.

kamiledi15 - spoko, nie ma sprawy ;) A ceny teraz spadły w MM, bo ponownie oficjalnie dano do sprzedaży zestaw.
Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednym minusie kupowania oddzielnie - nie będziesz miał kapitalnego pudełka z Indianą na przodzie. Naprawdę jest świetnej jakości i ogólnie bardzo estetyczne - cudo ;]

ocenił(a) film na 10
Darman_

a no tak pudełko piekne;) nie ma to jak ładne pudełko

ocenił(a) film na 10
ignis_2

aha przesylam linka odnośnie trylogii Indiego ile kosztuje i co sie w niej znajduje, a swoja drogą to fajna mam oficjalna?polska strone o IJ

ocenił(a) film na 10
ignis_2

jak zwykle zapomnialam linka http://www.indiana-jones.pl/filmy_dvd.html

ocenił(a) film na 9
ignis_2

A jeszcze się zapytam, czy te materiały bonusowe też są po polsku? Bo na tej stronie jest tylko takie coś:
,,Każdy z filmów można obejrzeć wraz z polskimi napisami (niestety nie ma polskiego lektora). Poza tym polskie wydanie praktycznie nie różni się od edycji z innych krajów."
Nie jest jasno napisane, czy bonusy też mają polskie napisy.

ocenił(a) film na 10
kamiledi15

tego nie wem, ale mysle że tak, zreeszta z tym pytaniem trzeba udać sie do tych, którzy kupili taką trylogie, ja mam ją w nieoficjalnej formie;P

kamiledi15

Tak, są po polsku. A brak lektora to tylko kolejny plus tego wydania ;)

ocenił(a) film na 10
Darman_

zgadzam sie z moim przedmówcą, wolę czytać tekst niz sluchac lektora tak psuje atmosfere.nie ma nic gorszego kiedy np aktor krzyczy jakis tekst a lektor wymawia go takim bznamientym tonem jakby chcial a nie mógł

użytkownik usunięty
icemannguyen

Też sie nad tym zastanawiam, nawet choruję na ten zestawik od dłuższego czasu, ale ciagle nie moge sie przemóc, zeby wyłozyc 1,5 czy 2 stówki za bądź co bądź kilka płyt dvd z filmami któe mam na oldskulowych kasetach vhs. Ale w sumie jak znam swoją duszę gadżeciarza, to predzej czy pozniej ten piekny zestaw jednak wyladuje u mnie na półce...

ocenił(a) film na 9

Ja mialem to szczescie kupic ten zestaw za 80 zl jak byla jakis czas temu promocja w jednym z warszawskich Saturnow. Cena jaka jest normalnie jest troche przerazajaca - ogolnie zestawik swietny - wlasnie go obejrzalem w dlugi majowy weekend.

użytkownik usunięty
icemannguyen

Na Allegro pakiet 4 płyt DVD kosztuje 130 zł plus koszty wysyłki.

ocenił(a) film na 8
icemannguyen

Ja radze ci poczekac az na DVD wyjdzie 4 czesc i wtedy kupisz sobie zestaw 4 czesci bo taki na pewno wyjdzie(choc wtedy moga juz zapowiedziec czesc 5 i znowu bedzie pytanie czy czekac na 5 na dvd:). Jak teraz kupisz te 3 czesci to potem bedziesz moze żałowac ze nie masz tego z 4 czesciami a wiadomo ze szkoda bedzie ci bulic 2 raz za prawie to samo. Pozatym jest jeszcze kestia tego ze predzej czy pozniej bedziesz miał w domu sprzed HD i potem wyjdzie Indiana w HD i kolejny raz dylemat bedzie czy 2 raz kupowac to samo. Ja juz teraz wstrzymuje sie z kupowaniem filmów na dvd bo hd tv juz mam i tylko kwestia czasu jest az kupie sobie playstation 3 która te filmy odtwarza(blu -ray). To tak jak kiedys nakupiłem sobie filmów na vhs gdy dvd było jeszcze nowoscia i było mi szkoda kupowac jakis film potem na dvd gdy juz go miałem na kasecie. Oczywiscie nie mozna tak dosłownie tego traktowac bo wiadomo ze za iles lat bedzie tez cos lepszego niz hd i wtedy tez filmy na blu ray przestana byc najlepszym dostepnym wydaniem. W takim wypadku nie było by sensu niczego kolekcjonowac.Czasem kupie cos na dvd ale sa to tylko tytuły które nie maja wielu epickich scen lub pieknych krajobrazów, czyli dramaty które głownie tocza sie w zamknietych pomieszczeniach i stoja dialogami. Takie filmy nie zbyt roznia sie w odbiorze na hd od jakosci dvd , poza tym z tego wlasnie powodu mimo technologi hd wiele nie komercyjnych tytułów jescze przez wiele lat nie bedzie wydana w hd wiec nalezy kupowac dvd( sa takie filmy ze z polskimi napisami az do tej pory nie zostały wydane na dvd wiec co dopiero myslec o nich w hd). No ale fakt faktem ze teraz juz sytacja jest taka ze Blu ray juz jest dostepna technologia i nie trzeba sie wcale wstrzymywac z kupnem jakiegos tytułu 10 lat tylko wystarczy poczekac góra rok. Te wydanie trylogii było Indiany bylo juz od paru lat dostepne i skoro do tego momentu go nie nabyles to mysle ze i jeden rok kolejny cie nie zbawi. Fakt ze akurat Indiana Jones nawet w hd nie bedzie wygladał jakos powalajaco bo to film nagrany w starej technologi i co najwyzej sztucznie podciagna to wszystko do hd. Bedzie wygladał duzo lepiej niz zwykłe wydanie ale nie wiele lepiej niz inne nowe filmy w zwykłej technologi. Miałem okazje na Canal plus ogladac stare filmy(typu 40 lat najstarszy) w hd i niestety nie da sie juz ich wiele poprawic.