Film Stevena Spielberga zalicza się już moim zdaniem do ścisłej czołówki kina przygodowego (Zresztą cała trylogia). "Indiana Jones i Ostatnia Krucjata" to jeden z takich filmów na których czuję się małym dzieckiem. Głównym tego powodem jest sposób w jaki reżyser zbudował film. Przede wszystkim akcja. Szybka, beztroska a co najważniejsze zabawna. Również scenariusz pozwala widzowi zamienić się trochę w poszukiwacza jakim jest Indy. Całość skupia się na poszukiwaniach Świętego Grala, przez Dwóch Jonesów: Henrego i Henrego Juniora . Pomimo że było oczywiście dużo fantastyki a propos tego przedmiotu to Spielberg i Lucas nie zapomnieli dać ważnego przesłania. Mianowicie jeżeli istnieje Święty Graal i rzeczywiście ma boską moc to co się stanie jeżeli trafi w nie powołane ręce… Oczywiście dopuściłem się tu lekkiej przesady ponieważ Świętego Grala jednak…. Kto wie. Kolejna sprawa aktorstwo. Muszę przyznać że Ford i Connery przeszli w tym filmie samych siebie. Zagrali świetnie. Nawet można stwierdzić że to jeden z lepszych duetów w historii kina. Chciałem jeszcze dodać na koniec że film obfituje w świetny humor min. scena w której Hitler podpisuje autografy czy lot Forda i Connerego samolotem. Całość dopełnia świetna muzyka Williamsa no i jak na tamten rok w świetne efekty specjalne. Podsumowując „Ostatnia Krucjata” to jeden z lepszych filmów jakie powstały w ciągu ostatnich 20 lat. Każdy szanujący widz powinien zapoznać się z tą pozycją, a najlepiej z całą trylogią (sam muszę to zrobić:). Ogólnie:
9/10 i do ulubionych
Serdecznie Pozdrawiam
Zgadzam się w 100%
Też 9/10
Moim zdaniem najlepsza cześć a zaraz po niej (minimalnie) zaraz 1 część (jednak duet ojciec-syn robi swoje;) natomiast 2 częśc, daleko za 1 i 3.
Zgadzam się z oceną przedmówcy, 2-ga część odstaje i to bardzo od reszty.
Miejmy nadzieję, że w 4-ce Spielberg nie popełni błędów twórców cyklu o "Nieśmiertelnym", gdzie parzyste części nie dawały się oglądać (z wyjątkiem części 5-ej, na którą też powinno się spuścić zasłonę milczenia :))
Ufam, że nie dojdzie do "klątwy" parzystych części Indiego ;)
Też mam taką nadzieje. Jeszcze kilka dni do premiery, mam zarezerwowane bilety na niedzielę:) Seans o 17.30 wiec o 19.30 bedzie wszyskto jasne:)
Pfff, odstaje ? Mi akurat część 2 najbardziej pasuje, minimalnie ale jednak. Te "podziemne klimaty", wagoniki, wyrywanie serc - to jest to :P
Ja akurat wybieram się jutro o 17.30. Właśnie obejrzałem drugą część, dzięki czemu sporządze ranking:
1.Ostatnia Krucjata 9/10
1.Poszukiwacze Zaginionej Arki 9/10
3.Światynia Zagłady 8/10
A jutro dołączy tu 4 część :)
Pozdrawiam