PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=376048}

Inkarnacja

Shelter
2010
6,4 48 tys. ocen
6,4 10 1 47801
4,8 10 krytyków
Inkarnacja
powrót do forum filmu Inkarnacja

Inkarnacja słabo się zapowiadała. Tak jak przypuszczałem sala kinowa świeciła pustkami. Nie zwykłem oglądać takich horrorów w kinie, zazwyczaj później pokazują się na płytkach z gazetami za 10 złotych i wówczas to katuje się nimi z nadzieją że wymyśla coś nowego. Tutaj jednak mnie zaskoczono. Film ma aurę tajemniczości i wciągająca fabułę która w mgnieniu oka przeniosła mnie z kina w świat tajemnic. Dużo zrobiła też klimatyczna melodia oraz znakomita gra Jonathana Meyersa (Henryk VIII - Tudors) oraz Julianne Moore (Prezydent -Batlestar Galaktica). Pierwszy z wyżej wymienionych puszcza nawet oko do widza w jednym ujęciu będąc wręcz żywo przeniesionym Henrykiem. Poza tym zadanie postawione przed aktorem nie należało do najprostszych, musiał zagrać kilka różnych postaci, przekonywały wszystkie poza ostatnią. Takie wyzwanie rodem z teatru pokazuje umiejętności Meyersa. Fabuła jest zawikłana a twórcy zmyślnie ukrywają rozwiązanie do ostatniej chwili budując napięcie. Pozostaje więc dużo miejsca na domysły. Poczuć też można momentami prawdziwe ciarki na plecach jednak niekonwencjonalne metody straszenia nie wiadomo dlaczego twórcy mniej więcej w połowie postanowili porzucić wchodząc w sztampę gatunku i oddając się rutynie. Po finale prawdę mówiąc spodziewałem się wiele więcej bo nagromadzone przez film napięcie niemalże tego wymagało, tymczasem twórcy jak gdyby stracili wątek i znów przemówiła rutyna. Widać tutaj też zabieg rodem z Innych jednak tutaj być może dlatego że jest to już ograne nie przeraża. Film sporo więc traci w finale a mógł to być prawdziwy hit ...

ocenił(a) film na 7
SirDrX

Poprawka co do Juliane Morore. Nie grała w BS, to była Meary O'Donel ale obydwie panie bardzo podobnie się zestarzały.