PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=376048}

Inkarnacja

Shelter
2010
6,4 48 tys. ocen
6,4 10 1 47801
4,8 10 krytyków
Inkarnacja
powrót do forum filmu Inkarnacja

Niestety nie przekonałem się do tego gatunku...choć jednego nie mogę odmówić horrorom - budowanie nastroju, napięcie itd. Może jeszcze kiedyś...?!

mirekg1963

Ale horror? Przecież Inkarnacja to Thriller z elementami horroru.

Obejrzyj sobie 1408, Rytuał, Lśnienie, Diabeł, Udręczeni, Rec, Paranormal Activity, Klątwa (najlepiej Japońska)

To filmy, które na długo zapadły mi w pamięci. Szczególnie 1408 i Rytuał.

ocenił(a) film na 7
mcahunter

hehehe Paranormal Activity to bardziej nieudana komedia niż horror, dla mnie nie było tam nic strasznego całość cholernie nudziła wręcz zamiast przerażać :)

teegermaster

A w jakich warunkach go oglądałeś? Ze znajomymi przy laptopie? Bez obrazy oczywiście :)

Przerażać może mało, a budził w Tobie niepokój? Moim zdaniem nieprzerwany niepokój jest straszniejszy, niż "straszaki", które są tak popularne w horrorach i uważane za "must be" przez osoby, które wymagają to od filmu dla wysokiej oceny. Tych "straszaków" jednak w ostatniej części było dość dużo, co mnie zaskoczyło, pozytywnie.

ocenił(a) film na 7
mcahunter

Po horrorze oczekuje strachu lub niepokoju, albo czegokolwiek co by wskazywało na to, że jest to horror. Film oglądałem sam, w wysokiej jakości (wszystkie 3 części) i żadna nie ma w sobie nic z horroru. Mnie ogromnie nudziła, na dwójce trochę mi się nawet przysnęło. Po prostu reklamują go jak nie wiadomo co, a nic w nim nie ma. Oczywiście wszyscy mi mówią ze znajomych, że oh i ah super film. Mi się nie podobał. Nie buduje ani napięcia, ani nie ma w nim niepokoju, straszności. Nie dopatrzyłem się w nim nic. Może to dlatego, że wiele filmów w życiu widziałem. Obejrzałem za to niedawno Shelter (eng. schronienie - Dlaczego ktoś to nazwał inkarnacja... ehhh te polskie tytuły mające nic wspólnego z filmem). I jest w nim więcej horroru niż w tym całym paranormal activity. Każdy boi się czegoś innego, i tak oceniłem te trzy części za wysoko. A tworzenie trzech filmów o tym samym pokazuje tylko to,że film nie miał straszyć, ale miał przede wszystkim ściągnąć ludzi do kina w celu zarobku - 3 razy na tym samym :)

teegermaster

Dwójka trochę nudziła i miała trochę straszaków ;) a jedynka miała moim zdaniem klimat jak ch....a. Ja oglądałem sam, w zupełnie ciemnym pokoju. Wrażenia super po P.Activity ;)

mcahunter

też mnie śmieszy jak film to góra thriller a pisze że horror :) dodał bym też do tych filmów "Shutter-Widmo" (jap),"Silent hill", i "Czwarty stopień" ładnie ryje banie wieczorem po ciemku i najlepiej samemu :)

fux777

Choć "Czwarty stopień" można się sprzeczać co za gatunek :)

fux777

4-ty Stopień również mi się podobał. Pamiętam, jak przechodziły mi ciary ze strachu. Obcych to ja się boję bardziej od duchów.

fux777

O, tak, Shutter był ekstra, zarówno pod względem klimatu, straszaków, jak i pod względem fabuły.

fux777

'Góra Thriller a nie horror' - hahahahahha jedno z drugim ma tyle wspólnego co nic :) Potęga horroru to ludzkie emocje a każdy ma inne. Śmieszy mnie pitolenie co jest horrorem a co nie, to wszystko kwestia indywidualnych odczuć. Więc dzieci sprzeczajcie się nadal co jest albo nie jest.
Każdy wymienia swoje tytuły a każdy kolejny im zaprzecza pisząc że on wielki 'twardziel' spał na tym filmie. Tak naprawdę karta horroru zawsze pozostanie czystą kartą a każdy w całej historii gatunku znajdzie coś dla siebie. Ot cała tajemnica bania się :) Gusta i guściki, moralność i mentalność poszczególnych widzów.
Jedni się boją inni piszą że to parodia jak Pan poniżej. O czym w ogóle rozmawiamy? Śmieszne to.
Thriller a horror to dwa różne gatunki których nie powinno się porównywać.

milles_invisible

"kwestia indywidualnych odczuć" piszesz ? i dla mnie horrorem nigdy nie będzie film w którym jakiś koleś lata z nożem,bo idąc tym tropem ponad połowa sensacyjnych i thillerów też musiała by być horrorem!.Takie moje zdanie i koniec tematu.

fux777

' i dla mnie horrorem nigdy nie będzie film w którym jakiś koleś lata z nożem,' - akurat nie wiem czy powinieneś decydować co jest horrorem a co nie jest. Możesz decydować o tym czy dany film podobał się, czy podniósł temat gatunku czy też jest nie. Ale klasyfikacje filmów powinno się zostawiać osobom do tego powołanym. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego że niektóre filmy o kolesiu latającym z nożem to klasyka tego gatunku? Takie jak 'Halloween', 'Piątek 13-go' czy nakręcony w latach 90 'Krzyk'. Może temat takich filmów nie jest zbyt porywający i głęboki natomiast nie ulega wątpliwości że są to horrory. Jednych straszą, innych mniej albo wcale.

'bo idąc tym tropem ponad połowa sensacyjnych i thillerów też musiała by być horrorem!.' - nazwij wymienione przeze mnie powyższe 3 tytuły kinem akcji albo sensacją a 'zabiję' Cię śmiechem a sam udławię się przeponą. Dalej, druga strona medalu czyli odwrotność, nazwij film 'Nożownik' (o gościu co lata z nożem) horrorem a zobaczysz powtórkę z rozrywki.
Czyżby ktoś miał problem z oceną gatunku? ;)
Pozdrawiam

milles_invisible

Ja piszę ".Takie moje zdanie i koniec tematu." i NIE decuduje co jest horrorem a co nie ! a ty dalej swoje a wcześniej sprawiałeś wrażenie ogarniętaego pisząc - "Śmieszy mnie pitolenie co jest horrorem a co nie, to wszystko kwestia indywidualnych odczuć. Więc dzieci sprzeczajcie się nadal co jest albo nie jest." i po co chcesz się sprzeczać może ty dziecko? POWTARZAM takie moje zdanie masz prawo mieć inne ale nie narzucaj mi twojego ! Również pozdrawiam

mcahunter

rec to nie horror tylko jakaś zombie parodia ;p ale niektórzy lubią takie cosie

Pacman_

Owszem, można się pośmiać, ale oglądając drugi raz albo ze znajomymi przy piwku. Sorry, ale oglądając horror, trzeba być poważnym, wczuć się, nie komentować scen i uważnie patrzeć. No i oczywiście nie przy laptopie, a w kinie albo w domu z odpowiednim oświetleniem (przygaszone lub ciemne całkowicie) z dobrym nagłośnieniem (a nie plastikowe pierdziawki z Creative'a czy Logitecha za 100zł).

mcahunter

nie oglądam filmów ze znajomymi, nie oglądam przy świetle tylko jak jest ciemno, nie mam ani creative'a ani logitecha głośników... ten film był kiepski wg mnie - nie przestraszył mnie, nie ruszył mnie, śmiać mi się chciało podczas oglądania go. To że Ciebie ruszył nie znaczy, że ma każdego ruszyć i nie daje ci prawa do oceniania czy ktoś oglądał go dobrze czy źle lol..... przyjmij to do wiadomości nie każdy lubi to co ty .........

mcahunter

ps... widzę to twoja standardowa odpowiedź z tym laptopem itp... heh brawo