PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=376048}

Inkarnacja

Shelter
2010
6,4 48 tys. ocen
6,4 10 1 47801
4,8 10 krytyków
Inkarnacja
powrót do forum filmu Inkarnacja

Po zapowiedzi nastawiałam się na coś dobrego , a otrzymałam kociołek wszystko wymieszane , Bóg , reinkarnacja , ludowa magia , choroba psychiczna , w niezbyt sensowny sposób . Wiele wątków jest wyssanych z palca ,wszystkie osoby które miały kontakt z wcieleniem pastora i które zwątpiły w istnienie Boga , miały umrzeć , dla widza sygnałem były objawy kaszel , wysypka ...
Dla mnie to bardzo naciągane , ponieważ pastor za życia sam zwątpił w Boga , zaszczepił swoje córki w tajemnicy podczas epidemii grypy , kiedy innym kazał zawierzyć Bogu , przez co wiele osób zmarło - za co został ukarany , przez "babcię" wiedźmę , która wyssała jego duszę i puściła samopas ... (co w ogóle nie jest logiczne , bo będąc wiedźmą wiedziała by że takową duszę trzeba by gdzieś zamknąć , albo no nie wiem zniszczyć) jedyne co zrobiła to napchała już trupowi ziemię w usta , ale przecież ciało i tak szybko ulega rozkładowi... a tak dusza pastora fanatyka błąkała się w eterze szukając ciepłego ciałka , aby siać spustoszenie wśród niewiernych ;D MASAKRA !
Moja ocena to 5 ale tylko za połowę filmu , bo wprowadzenie było całkiem obiecujące ... ale rozwinięcie ...do DUSZY

ocenił(a) film na 7
ignis84

Z zamykaniem duszy, to niekoniecznie.
Błąkająca się dusza, nigdy nie zazna spokoju.(To coś z azjatyckich wierzeń) Umierający człowiek zabiera ze sobą duszę do nieba,piekła lub czyśćca. Duża po śmierci oczywiście przekonuje się o istnieniu Boga i karze ludzi którzy nie wierzą. Córka podjęła decyzję, że nie wierzy i koniec, kropka, zaklepane. Nie ma odwrotu.
Wygląda tylko, że pastor był kolekcjonerem i zbierał duszę wątpiących. Tylko dlaczego on żył, skoro nie żył?

ocenił(a) film na 6
radek000

Ale jego dusza nie mogła przekonać się o istnieniu Boga , bo byłą uwięziona pomiędzy naszym światem a światem zmarłych , a to że jego ciało żyło to przeoczenie reżysera ;>

ocenił(a) film na 7
ignis84

To trochę taka moja nadzieja, że po śmierci wie się więcej.

ocenił(a) film na 7
radek000

(Nie daje się edytować, to piszę dalej)
Końcówka jest do tego dość kuriozalna. Zamienił się z dzieciakiem na te dusze? Wcześniej tego nie robił. No chyba że będzie ciąg dalszy., to wtedy niech się zamienia.

To nawet mógłby być ciekawy film. Wszystkie podobne jakie oglądałem kończą się właśnie w tym momencie. Natomiast ciekawił by mnie film w którym rodzic(e) żyją ze świadomością, że ciało jest tylko ich dziecka, a dusza już nie. Ale to chyba nie ta ekipa powinna robić...

ocenił(a) film na 7
radek000

może to był wyścig dusz, kto pierwszy ten lepszy i akurat dusza davida trafiła na nią ;))
w każdym razie ja też się zgadzam, że początek obiecujący, a zakończenie siadło...