PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375629}
8,0 423 tys. ocen
8,0 10 1 423265
6,4 84 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

A jeśli tak to w 2D czy 3D? Bo jeśli w 2D skoro Nolan nie lubi 3D to czy oprócz nieco większego
obrazu będzie sens tam się udać na seans i zapłacić jak za 2 biletyj??

Dawid_Sowinski

Pytanie retoryczne, oczywiście że warto iść, mimo braku 3d. Imax to nie tylko 3d, ba, to nie jest największa zaleta tych sal. Po pierwsze, film jest wy świetlany na gigantycznych ekranach, o długości wieżowców - czyli o wiele większe, niż te w multipleksach. Po drugie, Interstealer został nakręcony kamerami Imax, czyli co jest logiczne - wersje IMAX będą dostępne tylko w tych kinach. Po trzecie, IMAX to kapitalny system nagłośnienia, w porównaniu do tradycyjnych kin i multipleksów seans w takiej sali to wielka przygoda.

ocenił(a) film na 8
Dawid_Sowinski

podbijam - ten film będzie wyświetlany tylko w 2D? oby!!!

ocenił(a) film na 9
Dawid_Sowinski

W przypadku tego filmu zdecydowanie polecam obejrzenie w kinie IMAX. 3D nie będzie bo Nolan nie jest zwolennikiem tego formatu, ale będzie tutaj pewnie wiele panoramicznych ujęć (kosmos, obce planety), a więc zastosowanie szerszej taśmy wydaje się jak najbardziej wskazane. Poza tym Nolan jako pierwszy użył kamer IMAX do kręcenia filmu fabularnego (w Mrocznym rycerzu było to ponad 20 minut) i eksperci się zachwycili takim rozwiązaniem. W Mroczny rycerz powstaje było już ponad 60 minut scen IMAX, a w Interstellar ma być największa ilość takich scen w historii (nie wiem dokładnie ile minut). W przypadku większości filmów (szczególnie w Osobiście zresztą jestem wielkim zwolennikiem IMAX, obejrzałem Grawitację najpierw w normalnym multipleksie, a potem w IMAXie, i za drugim razem film wywarł na mnie jeszcze większe wrażenie.

ocenił(a) film na 9
Connor_John

Dodał mi się nie skończony tekst, w każdym razie przekaz jest jasny, warto iść na Interstellar do IMAXa:) W przypadku większości filmów (szczególnie w 2D) rzeczywiście nie ma większego sensu wydawanie 2 razy więcej kasy na bilet, ale tutaj warto wydać trochę więcej. Jeszcze taka ciekawostka, w USA oficjalna premiera jest 7 listopada, ale twórcy zdecydowali się wypuścić film w IMAXach już 5 listopada. Podejrzewam, że wynika to z tego aby widzowie którzy pójdą na pierwszy ogień mieli tylko jeden wybór, a dalej machina działała na zasadzie marketingu szeptanego:)

Connor_John

Szkoda, że w moim mieście nie ma Imax, gdyby był to na pewno właśnie tam bym poszedł.

ocenił(a) film na 7
Dawid_Sowinski

Chłopie ten film jest robiony pod kino Imax dużo scen będzie kręconych w tym formacie,film tylko 2D... Nolan potępia 3D i chwała mu za to!