8,0 435 tys. ocen
8,0 10 1 435033
6,5 78 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

Brak 3D

ocenił(a) film na 7

Czy tylko was bardzo cieszy że są jeszcze tacy Reżyserzy jak Nolan który rezygnują z 3D dla dzieciaków i skupiają się żeby film zapierał dech w piersiach praktycznymi efektami a nie CGI

Joleke22

O tak.

ocenił(a) film na 6
Joleke22

Dokładnie. Mnie zastanawia tylko jedno, czy tym razem Nolan wykorzysta więcej CGI, czy może wręcz przeciwnie. A nie zdziwiłbym się, gdyby tak się stało, przypomnijmy sobie scenę z korytarzem w Incepcji, lub prolog z Batmana, gdzie prawie w ogóle nie użyto efektów komputerowych.

Mojzesz_trzeci

Kosmos + tunele czasoprzestrzenne to trochę CGI się użyje.

ocenił(a) film na 9
Mojzesz_trzeci

Wbrew pozorom w Incepcji jeszcze mniej było CGI niż się wydaje, przykładowo cała ta sceneria zimowa było zrobiona bez użycia CGI, ba nawet wysadzenie tamtego budynku, zrobiono jego mniejszą makietę i pracą kamerą osiągnięto ten sam efekt :O podobnie ma się reszta rzeczy w filmie, pociąg :O też był zrobiony normalnie co mnie zdziwiło strasznie, obstawiam że to co będzie się dało będzie robił bez CGI jak zwykle.

ocenił(a) film na 10
Joleke22

3D nie musi być, pod warunkiem, że jest IMAX. po za tym oby dwa efekty w zamierzeniach miały służyć do zwiększenia zaangażowania widzów w film. i dlatego mam zamiar obejrzeć trailer w kinie.

tak, wiem jak jest w rzeczywistości używane 3D

Joleke22

Reżyser stawiający na fabułę, scenariusz i wykonanie... ginący gatunek. Szkoda że trzeba będzie na premierę poczekać prawie rok.

ocenił(a) film na 8
Joleke22

Tak. O tym że film jest w 3D zapomina się po 15 minutach seansu.
Bo Nolan to geniusz. Najlepszy reżyser. To mój ulubiony reżyser już od czasów "Memento" którym objawił swoją pomysłowość.

PS
Drugi to Refn.
Obydwoje dopiero później zyskali uznanie w oczach świata.

ocenił(a) film na 7
Joleke22

Tak jak kiedyś dźwięk w filmach też był nowością i to on miał podobno zabijać film, tak teraz 3D zawsze znajdzie się kilku idiotów którzy chcą aby filmy były kręcone w 2D. Co za idiotyzm? Jakby wszystkie filmy byłyby kręcone technologią 3D Camerona byłyby o niebo lepsze, bardziej realistyczne itp. Jeżeli chodzi o filmy to każda forma zbliżenia nas- widzów do świata filmu wydaje się trafna. Takie łby które chcą żeby było jak dawniej tylko trzymają świat filmu do tyłu. Bądźmy lepsi, oglądajmy filmy w 3D, film musi iść do przodu a nie zostawać w tyle za innymi mediami. Nolana uwielbiam i może sobie robić filmy nawet bez głosu z napisami.

ocenił(a) film na 8
QusaQ

Czas Apokalipsy w 3D, już to widzę. Pamiętaj tylko o jednym: warstwa wizualna to tylko jedna składowa całości, ba nie jest ona nawet najważniejsza. Kolejny problem to to, że 3D z artystycznego punku widzenia nie ma żadnych plusów. Warstwa wizualna to nie tylko efekt trójwymiaru czy niezbyt lubiane przeze mnie efekty specjalne. Włącz sobie kolejny raz Czas Apokalipsy czy Blade Runnera i zobacz co to znaczy manipulacja obrazem.

ocenił(a) film na 7
SilverX

Jak już mówiłem dźwięk, kolor jak to wszystko się pojawiało to wzbudzało też tyle emocji i było na maxa niedopracowane. Manipulacja obrazem w Blade Runnerze jest świetna (z czego pamiętam) jak na ówczesne możliwości, ale po to technika się rozwija żeby z niej korzystać, żeby dążyć do perfekcji dlatego jestem zdania, że 3D powinno się rozwijać bo to jest kolejny krok do przodu w kinematografii. Jak jakiś reżyser np. Nolan nie chce w 3D, bo mu nie pasuje to oczywiście proszę bardzo i mi też to odpowiada, oczywiście jestem zdania, że aktualnie filmy w 2D są lepsze, jednak w 3D widzę przyszłość kina i tyle.

ocenił(a) film na 9
QusaQ

Tyle że to twoje kochane 3d było długo przed obrazem kolorowym. Dopóki nie zrezygnują z okularów i po wyjściu z kina głowa nie będzie boleć a oczy mało z orbit nie wyjada to niech sobie sami to badziewie 3d oglądają.

Joleke22

Bogu dzięki że bez 3D!!

ocenił(a) film na 10
Joleke22

Całe szczęście, że bez 3D. W 3D mi się podobał tylko Avatar, a tak to preferuje kino 2D