8,0 435 tys. ocen
8,0 10 1 435216
6,5 79 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

W moim osobistym rankingu jedyne filmy jakie zasługują na najwyższe uznanie to filmy na których się wychowaliśmy. Klasyki przy których dorastaliśmy, z którymi wiążą się nasze wspomnienia z dzieciństwa (trylogia Alien obejrzana w wieku 12-13 lat, kasety VHS z Predatorem, Terminatorem, dziesiątkami filmów sci-fi lat 80-tych), filmy które z wiekiem dojrzewały, które zmieniły oblicze kina sci-fi.

Uwielbiam wiele filmów, praktycznie każdy gatunek filmowy, ale zawsze ciągnęło mnie do sci-fi. Do tego co nieznane, co przed nami, co ukryte, to co kryje się w gwiazdach. To skąd pochodzimy i gdzie będziemy za 100-200 lat.

Nolan z kolei to pionier ambitnego kina rozrywkowego. Pierwszy raz kiedy wyszedłem z kina z myślą "to właśnie najlepszy blockbuster jaki w życiu widziałem" nastąpił właśnie przy Dark Knight.

Cała konwencja "Urodziliśmy się na Ziemi ale nie dane nam na niej umrzeć" to może i niezbyt dziewiczy temat, ale w rękach tak uzdolnionego rzemieślnika i wizjonera może być na nowo wynaleziona i pochłonięta przez nas.

Nolan ma niesamowity dar. Wpaja w wątki fikcyjne tak silnie zakorzenione rzeczy z naszego życia (nieznany początek snu, sen który ciągnie się godzinami, w rzeczywistości trwa 40 sekund, sen w śnie) iż chłoniemy każdą jego fikcję tak jakby była prawdziwa.

I teraz wiedząc to - pomyślcie co można osiągnąć w tak ambitnym temacie jak ucieczka z Ziemi, odkrycie nowego świata, rozwój i śmierć ludzkiej rasy w innej galaktyce.

Prestige, Memento, Incepcja i Dark Knight. Te filmy to najlepsza rekomendacja.

Liczę iż ten film pobudzi moją wyobraźnię na długo. Najbardziej oczekiwany film tego roku.

PS. Wybaczcie za taki myślowy chaos.

ocenił(a) film na 5
Golan

Pewnie to będzie marna podróbka Odyseji kosmicznej z silnym wpływem melodramatu z brakiem stanowczości. Ale i tak do kina pójdę pewnie efekty będą urywać głowę.

Golan

Uwielbiam Nolana, większość jego filmów mnie urzekła. Mam co do tego filmu wielkie oczekiwania, gdzieś jednak tli się obawa - a co jeśli się rozczaruję? Czekałam na ten film bardzo długi i mam nadzieję, że tez będę mogła z pełnym przekonaniem wystawić dziesiątkę.

użytkownik usunięty
Golan

Prometeusz tez miał fajne zwiastuny a wyszedł średniak