8,0 435 tys. ocen
8,0 10 1 435087
6,5 79 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

ale to grafomańskie "zawsze definiujemy siebie mozliwościa pokonania niemozliwego" z trailera zapowiada kolejny Nolanowski przerost pseudofilozofii nad fabułą. Mam nadzieję że nie będzie chciał być lepszy od Hawkinga.

ocenił(a) film na 10
marckoza

poczekaj, co ma wspólnego z filozofią "Why so serious?" i "Are you watching closely?"?

po za tym nolan wyraźnie mówi, że jeśli w filmie są jakieś idee, to są prywatne opinie bohaterów. że to punkt widzenia postaci, a nie prawda absolutna.

choćby incepcja jest zrobiona na pomyśle ulegania własnym iluzjom.

ocenił(a) film na 10
Heinkel_filmweb

jak chcesz obejrzeć filozoficzny film, to obejrz sobie american psycho

ocenił(a) film na 8
Heinkel_filmweb

american psycho xD

filozofia z pyska tryska

Obywatel

powinni zrobić oddzielny dział dla psychodelicznych antyfanów

ocenił(a) film na 8
PalmerRomero

powinni zrobić osobny świat dla tych, którzy nie odróżniają zwykłego spostrzeżenia od "syndromu antyfana"

wersja dla nierozumiejacych sarkazmu: AP dałem 7, po prostu nie uważam go za film hehe filozoficzny

ocenił(a) film na 10
Obywatel

to jest film filozoficzny.

pokazuje, że wszystko może rozrywką oraz że za swoje czyny odpowiadasz tylko przed sobą i nikt nie wyręczy cie w wymierzeniu sobie sprawiedliwości.

ocenił(a) film na 8
Heinkel_filmweb

jeśli to jest filozofia to pękajcie narody, serio - "wszystko może rozrywką", tak bardzo filozoficzne stwierdzenie.

jest pewien poziom banału, którego nie wypada nazwać filozofią, inaczej "podręcznik wojownika śwatła" też nazwiesz książką filozoficzną

rozumiałbym, gdybyś napisał: "film pokazuje problem X z perspektywy Y", to by wystarczyło, nie ma co się unosić górnolotnościami tam, gdzie ich nie potrzeba

ocenił(a) film na 10
Obywatel

"film pokazuje problem X z perspektywy Y"

to mi się kojarzy z filmami dokumentalnymi. a filmy nie naukowe bazują na fikcji. podobnie jak filozofia.

Obywatel

powinni ułatwić konfrontację hojraka filozofa z kimś, komu wobec ułomności niektórych ludzi braknie argumentów i, jedyne co wówczas chciałby zrobić, to dać mu w mordę

ocenił(a) film na 8
marckoza

Pseudo filozofia? A jaka pseudo filozofia była w facecie pragnącym odnaleźć zabójcę żony albo w pojedynku dwóch magików? Od kiedy stwierdzenie faktów,że obsesja w końcu zabija czy też wolność dana ludziom może ich pogrążyć(TDKR) jest jakąkolwiek filozofią? To trzeba nad tym siedzieć kilka lat, umartwiać się, sterczeć na słupie jak Szymon, jeść suchy chleb i pić wodę aby na to wpaść?
Nie szukajmy czegoś czego nie ma, tak samo nie szukajmy mroku(?) filmach Nolana. Btw. do dzisiaj nie wiem dlaczego niektórzy narzekali na mrok w filmach o Batmanie. Może tym razem będą narzekać na saj faj w Interstellar