8,0 435 tys. ocen
8,0 10 1 435216
6,5 79 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar
nea_filmweb

Wydaje mi się że Nolan nie nazwał tej osobliwości z uwagi właśnie na to, aby nie być posądzonym o zupełny brak realizmu ale zobaczymy.

ocenił(a) film na 10
Jake_Boe

Będzie end tak jak w incepcji , przybędą na ziemie i będzie zamieszanie z czasem :) i END :DDD i wyjście z kin ludzi pytających "Nie rozumiem" xD

nea_filmweb

hahahaha
http://4.bp.blogspot.com/_3uDgLEKQHVA/TUU1SQ8jXuI/AAAAAAAABqM/GsII7IXfLso/s400/C hris+Nolan.jpg

ocenił(a) film na 9
nea_filmweb

Czego ludzie mieli nie zrozumieć po zakończeniu Incepcji?

ocenił(a) film na 5
nea_filmweb

To tunel czasoprzestrzenny, a nie żadna czarna dziura.

ocenił(a) film na 10
zombie001

ahammm ;d , dzięki - a to s-f czy naprawdę istnije ? xD bo na tym etapie to jestem ciemny ;d

ocenił(a) film na 5
nea_filmweb

Wpisz w google to Ci się cała wiedza na ten temat objawi :P

Tunele czasoprzestrzenne to na razie sfera czysto hipotetyczna, ale teoria względności Eisteina dopuszcza możliwość ich istnienia.

ocenił(a) film na 10
zombie001

Właśnie się oczytałem w wiki ;d

Może być , może być ciekawie :)

ocenił(a) film na 8
nea_filmweb

To jest tunel czasoprzestrzenny, choć wszyscy próbują zgrywać naukowców i twierdzą, że to czarna dziura. Tunel czasoprzestrzenny właśnie tak wygląda - jak bańka mydlana.

ocenił(a) film na 10
gry270

Widzę, że masz potwierdzone info co do tego, jak wygląda tunel czasoprzestrzenny. Uwielbiam ludzi piszących takie stwierdzenia.

Demotrix

Valid ponit :)

ocenił(a) film na 8
Demotrix

Byłem ostatnio na wakacjach w komosie i potwierdzam z własnego doświadczenia - tunel czasoprzestrzenny wygląda jak bańka mydlana
Niedługo wstawię fotki jak coś i moje selfie na tle tunelu, a co!

Gyp

A jednak możesz upaść jeszcze niżej...

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Zazdrościsz mi?

Demotrix

To jest stwierdzenie oparte na teorii Kipa Thorne'a (chodzi o Tunel Morrisa-Thorne'a), tej samej na której opiera się Nolan (Thorne zresztą jest konsultantem Nolana przy tym filmie). Wg tej teorii przez tunel czasoprzestrzenny, stabilizowany egzotyczną materią, można przesłać energię i materię. Sam tunel wyglądać miałby natomiast tak: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Wurmloch.jpg Zgadza się ze zwiastunem? Myślę, że tak.

Zresztą, pod zwiastunem na YT Warner Bros. UK Trailers wyraźnie jest napisane, że "[...] group of explorers [...] make use of a newly discovered wormhole [...]". Wormhole czyli tunel czasoprzestrzenny.

Matt_888

W książce "Wszechświaty równoległe" Michio Kaku przedstawia tunel czasoprzestrzenny znajdujący się w centrum czarnej dziury. Widać jednak po zwiastunie Nolan przedstawi tunel jako coś co nie ma nic wspólnego z dziurą.

jalda

Teorie są różne, ale przy Interstellar współpracują z Thornem więc wiadomo, która z nich zostanie wykorzystana.

Matt_888

tak tak, w filmie nie będzie nic o czarnych dziurach, ja z resztą teraz się zorientowałem że pisałem o teorii mostu Einsteina - Rosena. W Interstelarze będzie tak jak mówisz Tunel Morrisa-Thorne który z wikipedii: "powstał w oparciu o most Einsteina-Rosena zmodyfikowany tak, by można było przesłać przez niego energię i materię."
To ma sens ponieważ w most Einsteina Rosena jest zlokalizowany w środku czarnej dziury a większość fizyków - teoretyków jest zgodna że zbliżenie się do czarnej dziury skończyło by się śmiercią śmiałka.

ocenił(a) film na 10
Matt_888

To wszystko jest bardzo interesujące i ciekawe, ale nikt tego nie widział na własne oczy, więc nie można powiedzieć na pewno, że tak właśnie to wygląda. Tylko o to mi chodziło. :)

Demotrix

No to jest jasne. Twierdzenie, że coś jest w 100% pewne, kiedy jest tylko teorią, jest głupie. Gdyby coś było w 100% pewne to by teorią nie było :)

ocenił(a) film na 10
Matt_888

gry270 napisał/a to w takim tonie, jak by to był potwierdzony fakt, a nie teoria. :)

Demotrix

Racja, wygląda to trochę tak jakby mówił o fakcie a nie o teorii :)

ocenił(a) film na 8
Demotrix

Może rzeczywiście źle to zabrzmiało - kierowałem się tym, co obejrzałem na Discovery, ale tak naprawdę to nikt nie wie, jak wygląda tunel czasoprzestrzenny. Nikt nawet nie ma pewności, że takowe istnieją ;) Jednak teoria o bańce mydlanej jest ciekawa.

ocenił(a) film na 10
gry270

Kosmos i zagadnienia pochodne są jak dla mnie najbardziej interesującą dziedziną. Do tego stopnia, że wytatuowałem sobie układ słoneczny w postaci glifów. :)

użytkownik usunięty
nea_filmweb

Chyba nie.