7,3 267 tys. ocen
7,3 10 1 267429
6,0 50 krytyków
Iron Man 2
powrót do forum filmu Iron Man 2

Marvel pozwala na robienie z kolejnych bohaterów murzynów. Najpierw Zielona Latarnia ,teraz Fury(no dobra nie superbohater ,ale postać uniwersum). Niedługo dowiemy się ,że przez lata żyliśmy w błędzie bo do kin wejdzie Ultimate Spider Man ,gdzie okaże się ,że Peter Parker był genialnym (paradoks) murzynem. Są superbohaterowie którzy byli czarni od początku i dobrze ,ale co ma na celu zmienianie koloru skóry tym już istniejącym? A zaczęło się od kobiecych wersji Superman'a itd.
Dziwne ,że jakoś nikt nie trzęsie się tak nad azjatami ,ale oni nie mają kompleksów z powodu swojej niższości.
Swoją drogą ,w kilku wersjach komiksu o Iron Manie pojawiał się motyw murzyńskiego przyjaciela który dostał szarą wersję zbroi od Tony'ego ,i mu pomagał ,ale potem się przeciw niemu buntował. W filmie może być ten motyw wykorzystany bo pojawił się w co najmniej dwóch wersjach komiksu.

użytkownik usunięty
Ottiss14

"...Twój post to zapewne tania prowokacja,ale jednak się ustosunkuję. Jestem przede wszystkim nacjonalistą i obchodzi mnie głównie Polska..."

Znam ten typ charakteru.

Przemądrzały megaloman, który próbuje dowieść w internecie prawdziwości swoich racji i mądrości, ponieważ w rzeczywistości jest niechcianą, nielubianą, zakompleksioną, snobistyczną osobą.
Jak możesz, to wygłaszaj swoje moralne opinie gdzie indziej.

Pozdrawiam i współczuję.

Mówienie innym co myślą ,i twierdzenie ,że się ich zna po kilku postach ,to dopiero snobizm. I właściwie tyle na ten temat by starczyło. Najzabawniejsze jest to ,że na ulicy na widok mnie czy innego "głupiego neo nazisty" (bo każdy nacjonalista,a nawet osoba konserwatywnych poglądach to dla pseudointeligentów "neo nazista") spuszczasz wzrok ,zaś tutaj świecisz niczym antyfaszysta roku Simon Mol. Jeśli koniecznie chcesz wykazać swoją wyższość intelektualną to proszę bardzo ,zmiażdż mnie swoją argumentacją zamiast pisać banały. Również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Ottiss14

A wracając do tematu, to jeśli chodzi o "czarnoskórego" Punishera to polecam komkis: "Punisher: Ostatnie Dni" (wyd TM-Semic Pun.4/95). Z tego komiksu pochodzi ten kadr, zamieszczony w czasopismie "Marvel Kolekcja Figurek", o którym wcześniej wspomnieliście. Ogólnie komiks ciekawy, ale niestety nie jest "kolorowy", tylko "czarno-biały" .. :p

ocenił(a) film na 5
Ottiss14

Hahahahaha - ale klasyk! Dawno sie tak nie usmialem!

użytkownik usunięty
VegaTron

ottis - wypierdzielaj z fm rasisto...

Ottiss14

A najfajniej jest wtedy, kiedy prymitywny, agresywny rasistowski redneck bez znajomości ojczystej ortografii, posługujący się językiem rodem z nizin społecznych (niższe wykształcenie, niższy poziom pojmowania, niższa świadomość, rozumiejący tylko populistyczne "argumenty" typu: "damy wam za darmo co tydzień 1000 zeta) wypowiada się na temat zależności rasowych, kompletnie zapominając, że pierwszy człowiek był czarny jak smoła.

użytkownik usunięty
Ottiss14

ale sie z tego gadanina zrobila - jednym z wersji Nicka Fury był murzyn i koniec, nie ma w tym nic nadzwyczajnego:)

znamy np: tego Pana Nicka Fury z uniwersum 616:

http://www.marvelcomics.pl/index.php?cmd=showCatalog&let=F&cat=6716

Ale też tego Pana Nicka Fury z Ultimate:

http://www.marvelcomics.pl/index.php?cmd=showCatalog&let=F&cat=11

Ale prawda jest taka, że wszystkie postacie z Iron Mana I i II pochodzą z uniwersum 616 gdzie Nick Fury jest biały, chodziło o to, żeby nie było samych białych aktorów w filmie, a przynajmniej jeden (War MAchine) czy dwóch czarnych - mi to nie przeszkadza.

Bardziej mnie martwi, że Mickey Rourke :Ivan Vanko / Whiplash nie jest na tej stronie znany. Mam nadzieje ze nie wymyslili całkiem nowego Whiplasha, bo to już faktycznie przesada - powinni operować znanymi z komiksów postaciami

Owszem, filmowy Whiplash jest w pewnym sensie nowy. Jest to połączenie dwóch wrogów IronMana: Whiplash/Blacklash (Mark Scarlotti), typ z biczem zatrudniany przez Justina Hammera i ruski wojownik Crimson Dynamo (Anton Vanko). Tak samo Nick Fury jest oparty na bardziej popularnym, czarnym Furym ze świata Ultimate. Takie czasy :)

Ottiss14

ufff widzę że Polacy chcą na siłę być "tolerancyjni". Ludzie wy nie macie tolerancji dla nikogo, kto ma poglądy inne niż ogólnie przyjęte za właściwe. Nie ma sensu spierać się o pierdoły. Są biali rasiści, czarni też są, a podobno nawet trafi się rasista pedał.
Ja sam rasistą nie jestem, ale po przykładzie z RPA dochodzę do wniosku, że biali jako władza dają sobie lepiej rade :)
Jeśli chodzi o lenistwo czarnych, to faktycznie da się je zauważyć ale biali tez potrafią być leniwi.
Gdy chodzi jednak o agresję to czarni są pod tym względem jak zwierzęta. I nie chodzi mi o Afrykę bo tam wystruga se taki dzidę i jest kozak. W krajach cywilizowanych używają noży lub broni automatycznej,za to że siedzą na zasiłku winią białych bo przecież nie siebie. Fakt gdyby biali ich nie zniewolili to dalej biegali by po krzakach z dzidą. Skoro już są to niech się trochę ogarną bo choć nie uważam ich za gorszych to w 80% zachowują się jak dzikusy.

kapo23

"Fakt gdyby biali ich nie zniewolili to dalej biegali by po krzakach z dzidą" (co to w ogóle za konstrukcja zdania? Chodziło ci chyba o "Faktem jest, że...")

O tak! Proponuję każdemu czarnemu nakazać złożenia serdecznych podziękowań białym za wymordowanie milionów czarnych w czasach kolonializmu. Szczerze mówiąc wolałbym biegać z dzidą po krzakach niż przejść przez piekło jakie zgotowali biali.

"dochodzę do wniosku, że biali jako władza dają sobie lepiej rade"
Jeśli dochodzisz do takiego wniosku to sam sobie zaprzeczasz, bo skoro mówisz że nie uważasz ich za gorszych to wykształcony polityk czarny = wykształcony polityk biały. Wniosek, który rzeczywiście płynie z RPA jest taki: Lepiej jako władza dają sobie rade doświadczeni fachowcy. A gorzej niedoświadczeni politycy z wątpliwym wykształceniem. Nie ma to związku z kolorem skóry.

Ottiss14

Niniejszym uprasza się użytkowników filmwebu o zaprzestanie dyskusji z trollem o imieniu Ottis. Podpisano: Nowy Światowy Porządek :D

Ottiss14

Taki pewien Jesteś że nie ma? Luz Twoje zdanie... Jeśli zaś chodzi o budowę zdania - sorki pisałem po mocnej bombie :/ Nic natomiast nie wspominałem o tym by czarni nam dziękowali. Tego co biali im zrobili (zrobiliśmy im, jak kto woli) zapomnieć nie wolno. Tylko czy to znaczy że oni teraz w każdym zakątku świata mogą brać odwet? Chyba tak bo tacy fajni tolerancyjni chłoptasie jak Ty będą im jeszcze klaskać.
Pozdrawiam i bez urazy ;)

Ottiss14

fakt co to Furego zgadzam sie,w pierwotnej adaptacji komiksu byl bialy z delikatna siwizna. skad kurwa oni wzieli murzyna ? ale faktycznie w nowej odslonie komiksow marvela fury jest murzynem,wiec jak widac rezyserzy bazowali na nowych komiksach zeby byc zgodni z obecna ich forma. ale wobec z tego murzynow mozna zrobic z kazdego innego bohatera moze z kapitanem ameryka wlacznie ? tutaj przegieli totalnie,ale faktycznie byc moze fury mial za duzo watkow nacjonalistycznych i nie chcieli zeby byl utozsamiany z nazizmem,takze przerobili goscia na murzyna aby wszyscy byli zadowoleni.